Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В памет на академик Антон Дончев библиотеката в Смолян подреди витрини с възпомeнателни табла

Регионалната библиотека „Николай Вранчев“ в Смолян
Снимка: Регионалната библиотека „Николай Вранчев“ в Смолян

В памет на академик Антон Дончев, Регионалната библиотека „Николай Вранчев“ в Смолян подреди витрини с възпомeнателни табла с кратки биографични данни за българския творец- издадени книги, филмография, награди и отличия.
Антон Дончев е почетен гражданин на Смолян, удостоен е със званието на 75-годишнината му. В информационната витрина са показани част от притежаваните от Регионална библиотека книги на автора.
На 92 години на 20 октомври 2022 г. почина авторът на историческия епос „Време разделно”, писателят, който превърна историята в магия, сценаристът на няколко култови кино продукции, повествователят, сътворил дузина романи за българското недавна, гражданинът, роден в Бургас и оставил сърцето си в най-очарователните градове на България, написа в съобщение до медиите писателят Светозар Казанджиев, който е и председател на Дружеството на смолянските писатели. Антон Дончев е почетен гражданин на Велико Търново, където работи като млад съдия, на Бургас, Сливен, Перник и Смолян. Неотдавна Столичният общински съвет го удостои с почетното звание на София. Антон Дончев е носител на много отличия, но две блестят като искри върху литературната му корона: наградата „Балканика” и държавния орден „Стара планина”. Най-четената българска книга, отпечатана в 2,5 милиона екземпляра, преведена на 30 езика по целия свят - „Време разделно”, е написан за 41 дена в Пампорово, когато авторът ѝ е само на 33 години. За нас родопчани е исторически гъдел, че предтечите ни са главни герои в епоса „Време разделно”. Талантливото перо на Антон Дончев показа по вълнуващ и оригинален начин драматичната съдба на планинските хора и я съедини със съдбата на България и със съдбата на всички хора по света. Не от куртоазия, от уважение и преклонение пред дарбата на големия майстор на словото, Смолян го обяви за свой почетен гражданин. Така приюти в биографията си още един от най-личните мъже на България. Летописецът, който превърна историята в магия, написа още Светозар Казанджиев.
В специално подредения кът в смолянската библиотека, посетителите ще се запознаят с частица от неговия творчески свят.

"Антон Дончев - академик и писател, роден на 14 септември 1930 година в Бургас, завършил е гимназия във Велико Търново и право в Юридическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". По-късно се отказва от съдийството и се заема с писане. Започва литературната си дейност във Великотърновския литературен кръжок, печата разкази, очерци и репортажи в различни вестници. Основно място в творчеството му заемат историческите романи", каза за БНР Дарина Славова, от отдел "Краезнание" в Регионалната библиотека „Николай Вранчев“ в Смолян.

Регионалната библиотека „Николай Вранчев“ в Смолян
Много може да се говори за Антон Дончев, но любопитно би било да се разкаже за първата му и последна среща с Родопа планина и нейните обитатели, каза директорът на Регионалната библиотека „Николай Вранчев“ в Смолян Светлана Хаджиева:

"През далечната 1963 година заедно с група творци той за пръв път идва в Момчиловци. Тогава младият писател Антон Дончев е настанен в къща, където среща мистичната Елица. На сутринта възрастна жена казва, че няма такова момиче в Момчиловци. Въпреки че я търси десетилетия не попада на нито една следа, че такова момиче е съществувало. Едва преди десетина години Антон Дончев разбира случайно от тогавашната кметица на Смолян Дора Янкова, че е имало такава жена, но са ѝ казвали Йелица".

В интервю през 2011 г пред Елена Алекова, Антон Дончев споделя за процеса за написване на книгата „Време разделно“ Как написах книгата?, допълва Дарина Славова от Регионалната библиотека

"Три пъти я започвах, първия път ме завари една невероятна зима с цял метър сняг. В София цъфтят дървета и цветята, аз отидох в Родопите, а там падна сняг до кръста. Върнах се обратно, втори път отидох, хвана ме бъбречна  криза".

Може би не случайно последната му среща с хората от Родопа планина е на 15-тата юбилейна церемония по отличаване на достойните българи на годината, която се организира от вестник "24 часа" на 6 март 2017 г., каза още директорът на библиотеката Светлана Хаджиева.

"Тогава академик Антон Дончев връчва награда на група ученици от Момчиловци, които са номинирани за достойни българи за това, че даряват над 3 хиляди лева на болни хора за обновяването на 180-годишния храм "Свети Константин и Елена". За храма те даряват парите, след като участват в Богоявленската надпревара за кръста в Момчиловци. Той казва - "Аз лично трябва да благодаря на тези деца, защото Момчиловци ми отвори душата за Родопите".

Повече можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57

Художникът Стойко Гъгъмов увековечава известни личности на морски скали и училищни фасади

Художникът Стойко Гъгъмов оставя ярка следа след себе си с портретите на известни личности, които рисува на морските скали, на фасадите на обществени сгради и училища. Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани Нарича изкуството си "скално - концептуално", което му е на сърце. "Аз го открих когато бях в Тенерифе. Там също..

обновено на 01.09.24 в 06:38