Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генерал Валери Григоров: Има недостиг от 3500 служители по охрана на границата

Ген. Валери Григоров
Снимка: БГНЕС

Общият недостиг на човешки ресурс по охрана на държавната граница е около 3500 служители. Това съобщи пред БНР генерал Валери Григоров, който е бивш началник на „Охранителна полиция“ в СДВР и бивш директор на Национална служба „Гранична полиция“.

„1250 служители на „Гранична полиция“ са съкратени от 2009 година досега. Това е намалило ресурсните възможности по охраната на държавните граници. Към тази цифра трябва да добавим още 1800 човека, съкратени през 2006 г. чрез структурна реформа, проведена от Румен Петков. Този недостиг не може бъде компенсиран с 40, 50 или 100 човека, командировани от армията или от МВР“

Той направи преглед на ресурсите за охрана на българските държавни граници.

„При приемането ни в ЕС беше проведена подготовка за приемането и в Шенген. Имаше окомплектоване с технически средства и оборудване, както и с интегрирано гранично управление. Но в ръководния орган няма приемственост. За сметка на това има безпощадно и целенасочено унищожаване на службите и на МВР. Това пречи да се гарантира обществения ред и сигурността на границите“
Част от системите, които имат правомощия и компетенции по охраната на границата, координацията и диалогичността със съседните страни не работят, отчете генерал Григоров.

„Недопустимо е двама полицейски служители да бъдат изпратени на 20-30 километра от първото населено място. Преди групите бяха от поне 6 човека. Политическата неадекватност и демагогия на министрите на вътрешните работи води до това“.

Той определи ситуацията в момента като „позор“.

Цялото интервю на Диана Дончева с генерал Валери Григоров може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилват се международните критики към Израел

Засилват се международните критики към Израел заради новата му операция на окупирания Западен бряг на река Йордан. Тя започна вчера като според Тел Авив целта ѝ е да бъдат разбити терористични клетки.  Девет палестинци загинаха в нападнатите градове в сряда, още петима са убити днес. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш поиска незабавен край на..

публикувано на 29.08.24 в 14:49
Габриела Руменова, създател на платформата

Габриела Руменова: Има нелоялни търговски практики в кампанията за намаление на ученически пособия

Кампаниите за намаление на ученически стоки започнаха преди 2 седмици и не малко хора се възползваха от тях, но дали са се възползвали реално от намаление, не е ясно. Това коментира в интервю пред БНР Габриела Руменова, създател на платформата "Ние потребителите". За пореден път тя предупреди, че има нелоялни търговски практики...

публикувано на 29.08.24 в 14:48

Любослав Костов, КНСБ: В бюджет 2025 да се заложи поне 10% ръст на заплатите!

От 1 януари догодина минималната работна заплата ще бъде 1077 лева вместо досегашните 933 лева – това е записано в проект на правителствено постановление, който беше публикуван за обществено обсъждане. Съгласно Кодекса на труда минималната заплата се определя по специален механизъм и е 50% от средната за страната за период от 12 месеца ...

публикувано на 29.08.24 в 14:10

Заради горещините гроздоберът започва с месец по-рано в Сандански и Петрич

Горещото лято и продължителната суша принудиха лозарите от Санданско-Петричкия район да започнат гроздобера с месец по-рано.  Това досега не се е случвало, коментират собствениците на малки семейни лозя. Както и в други  неблагоприятни години  те нито очакват помощ от държавата, нито цени, които да покрият разходите им. Дори проблемите не могат..

публикувано на 29.08.24 в 14:08

Областният на Плевен се среща с Главчев заради безводието

В Плевенско продължава безводието. Продължават и усилията на институциите да се справят с този проблем. Какво ще поискат от държавата –Според  управителя на ВиК инж. Климент Тодоров скоро не се вижда краят на водния режим. Безводието създаде и проблеми при гасенето на пожарите това лято, сподели областният управител на Плевен и коментира..

публикувано на 29.08.24 в 13:49
Проф. Ива Христова

Проф. Ива Христова: В близките дни очаквам още заразени със западнонилска треска

Официално няма други случаи на заразени със западнонилска треска, освен тримата установени досега. Има обаче много проби за изследване, така че очаквам в близките няколко дни да има още случаи .  Това заяви пред БНР директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.  " В момента сме в пика на това заболяване ,..

публикувано на 29.08.24 в 13:47

16-годишен с опасност за живота след падане с електрическа тротинетка в Плевен

16-годишно момче е с опасност за живота след падане с електрическа тротинетка в Плевен. От Областната дирекция на полицията предупреждават, че се увеличават произшествията с такива тротинетки. Непълнолетният е настанен за лечение в болница "Д-р Георги Странски" с  тежка черепно-мозъчна травма и с опасност за живота. Извършен е оглед на..

публикувано на 29.08.24 в 13:44