Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отчетен е безпрецедентен мигрантски натиск

Гл. комисар Станимир Станев: Не са изпратени допълнителни сили по границата ни с Турция

"Има засилено присъствие на марокански групи от мигранти, които са по-агресивни"

Заместник главният секретар на МВР Станимир Станев
Снимка: БГНЕС

Не са изпратени допълнителни сили по границата ни с Турция след трагичния инцидент, при който български полицай беше прострелян и загина. Това съобщи пред БНР главен комисар Станимир Станев, който е заместник главен секретар на МВР.

"Те са достатъчно и са разпределени. Ще бъде въведено дълго оръжие за граничните полицаи, за да може при подобни действия да имат адекватен отговор", посочи той.

Вчера в Турция бяха задържани двама човека за участие в инцидента.

"Те са турски граждани. Единият е задържан в качеството на извършител, а другият – на помагач", обясни в "Преди всички" Станев.

Днес към Турция пътуват екипи на Прокуратурата и следствието, както и екип на МВР, който се ръководи от двама заместник-министри с цел получаване на допълнителна информация и координиране на службите, поясни той.

При убийството на граничния полицай е използвано ловно оръжие, потвърди главният комисар.

От 2007 година досега са съкратени над 1300 щатни бройки на главна дирекция "Гранична полиция", заяви Станев.
"По тази причина има командировани служители от Дирекция "Жандармерия" и от Главна дирекция "Национална полиция". Още през 2012 година това започва да се прави. Има включени и сили от министерството на отбраната. Едва през последните месеци се създаде план за обучение на по-голям брой гранични полицаи"“.

Недостатъчен е и броят на кучетата на гранична полиция, каза той.

По думите му мигрантският натиск е увеличен над 7 пъти в сравнение с миналата година:

"Натискът през тази година е безпрецедентен. Над 7 пъти е увеличен в сравнение с миналата година. Ние имаме съответно реципрочен отговор на това. Той се пречупи в миналия месец, през месец октомври е най-засиленият мигрантски натиск. Така е било и миналата и предишните години. Тази година обаче, това беше пречупено и към днешна дата, натискът към нашата граница е сведен наполовина от този, които беше през септември".

"Има засилено присъствие на марокански групи от мигранти. То се забелязва още от началото на годината. Те са по-агресивни. МВР ги наблюдава, както и другите служби, свързани с националната сигурност".

"Наскоро възникна един инцидент. Мигранти от Мароко, които са навлезли във вътрешността на страната и при задържане от колеги от Главна дирекция "Жандармерия" оказва единият от тях въоръжена съпротива, нападайки униформен полицай с нож. Въпреки реакцията на полицая и изстрелването на един пълнител с 8 стоп-патрона в безопасна посока, той не спира нападението, поради което полицаят е принуден бързо да презареди и да простреля въпросният гражданин на Мароко в крака, вследствие на което се предават и останалите 7, те са били 8 на брой", каза Станев.

Има пробойни по оградата с Турция, призна той. „В момента представители на българската армия извършват ремонт на цялото съоръжение. То обаче трябва да бъде подменено“

Предвидени са 40 човека, които ще изпълняват в бившето ГПУ „Болярово“, службата по охрана на държавната граница, съобщи комисар Станев.

Цялото интервю на Диана Дончева и Николай Христов с главен комисар Станимир Станев може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Германският канцлер Олаф Шолц

Шолц: ЕС не се нуждае от собствено ядрено оръжие

За да се съхрани широката обществена подкрепа за Украйна в Европа, трябва да е пределно ясно, че НАТО не търси конфронтация с Русия. Това пише германският канцлер Олаф Шолц в публикувана днес в "Икономист" авторска статия. Фон дер Лайен се обяви за изграждане на "железен купол" над Европа Олаф Шолц посочва, че Европа има нужда от..

публикувано на 23.05.24 в 22:55
Генерал Сухраб Ахмедов

Неофициално: Руският генерал Сухраб Ахмедов е бил отстранен от длъжност

Командирът на 20-а руска армия генерал Сухраб Ахмедов е бил отстранен от длъжност, предаде РБК, позовавайки се на свои източници. По-рано за това съобщи и членът на Обществената палата на Русия Кирил Рогов. Близкият до Кремъл телеграм канал "Рибар" пише, че Ахмедов е временно отстранен от ковандването на армията и изпратен в отпуск. Друг..

публикувано на 23.05.24 в 22:38

Китайски сили обградиха Тайван при учения

Китайски сили обградиха днес 23-милионен Тайван при военноморски и военновъздушни учения и обеща кръвта на "силите на независимостта" да потекат на самоуправляващия се остров. Това съобщиха АФП и Ройтерс Китайската служба по въпросите на Тайван заяви, че Пекин ще "смаже решително" всеки сепаратистки заговор 35 от общо 49 изтребителя и..

публикувано на 23.05.24 в 22:28
Уестминстърският магистратски съд

Британски гражданин е обвинен в подпомагане на руското разузнаване

Британски гражданин беше обвинен в подпомагане на руското разузнаване, след като беше арестуван от полиция за борба с тероризма.  64-годишният Хауърд Майкъл Филипс от Харлоу в графство Есекс беше арестуван в централен Лондон и изправен днес пред Уестминстърския магистратски съд. Следователите са претърсили няколко адреса в Хартфордшър и..

публикувано на 23.05.24 в 22:24
Франк-Валтер Щайнмайер

Германия отбелязва 75 години от приемането на конституцията си

Днес Германия отбелязва 75-атата годишнина от приемането на Основния закон на страната. В реч по време на честванията в Берлин германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова всеки гражданин на федералната република да брани демокрацията и законността. Човешкото достойнство е ненакърнимо. Това гласи член първи на германския Основен закон,..

публикувано на 23.05.24 в 22:18

Трима млади мъже са задържани за отглеждане на канабис в с. Попинци

Криминалисти от РПУ Панагюрище разкриха оранжерия за канабис в село Попинци. Задържани са трима млади мъже. При специализираната акция са претърсени няколко адреса, в един от тях е открита миниоранжерията, която е била оборудваната система за контрол на осветлението, температурата и влажността. Извън това помещение са открити още няколко растения..

публикувано на 23.05.24 в 21:43

Боклуци плуват по р. Банщица към р. Струма след дъждовете

Тонове боклук плуват по река Струма след обилните дъждове от последните дни, сигнализират от Общината в Невестино. От тамошната управа са написали писмо до кмета на Кюстендил инж. Огнян Атанасов да разпореди почистване на коритото на река Банщица, особено при кв. "Изток", откъдето денонощно "тръгват" подвижни сметища към реката.  По социалните..

публикувано на 23.05.24 в 21:38