Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боби Бобев: Обстановката в Косово е по-взривоопасна от всеки друг път

Боби Бобев
Снимка: БГНЕС

"Периодично в Северно Косово възниква напрежение. Но този път случващото се изглежда по-задълбочено. Нещо, което не се беше случвало след Брюкселските споразумения и след като сърбите от север започнаха да участват в държавния и в политическия живот на страната, това нещо се прекъсна за първи път от девет години. Обстановката изглежда по-взривоопасна от всеки друг път. От всички страни се носят оценки за възможност за конфликт, дори въоръжен". 

Това каза пред БНР бившият ни посланик в Косово и в Албания Боби Бобев. 

Категоричният отказ на косовския премиер Албин Курти да отмени решението за пререгистрация на автомобилите със сръбски номера очаквано доведе до опасна ескалация на напрежението между Прищина и Белград и нажежи ситуацията в четирите домнирани от сърби общини в Косово - на север от река Ибър. Началникът на косовската полиция в Северна Митровица Ненад Джурич заяви в края на миналата седмица, че няма да издава предупреждения на водачите там за смяна на регистрационните табели. Това принуди началника му в Прищина - косовски албанец - да го отстрани временно от длъжност. И Джурич направо напусна поста си. 

Последваха масови оставки на косовските сърби не само от полицията, но и от съдебните органи, от кметските постове в четирите общини, от правителството и от парламента в Прищина, от поделението на избирателната комисия в Северна Митровица. "Няма да се върнем", заяви лидерът на доминиращата партия "Сръбска листа" Горан Ракич - "докато не бъде отменена пререгистрацията на колите и докато не бъде създадено Сдружението на сръбските общини, съгласно споразумението отпреди 9 години!". 

И така в Северно Косово положението заприлича на нещо познато от най-опасните години в бивша Югославия - косовска държава там няма, Белград контролира събитията, а силите на НАТО - КФОР - се готвят да предотвратяват сблъсъци.

Бобев изрази песимизъм относно предложението на Франция и Германия - "то е несъмнено търсещо път за решаване на проблемите, но едва ли ще бъде прието като формулата, по която чудодейно ще се решат въпросите". 

И допълни в предаването "Събота 150": 

"Реакциите на Албин Курти са крайни и той заявява, че правителството няма да отмени решението за автомобилните табели, че то няма да допусне създаването на общност на сръбските общини на етническа основа. Косовската позиция е, че не може да се подходи по друг начин, освен да се възприеме френско-германското предложение като добра основа за последващи разговори, в които ще се стигне до взаимно признаване между Сърбия и Косово. И в това финално споразумение ще се уточнят различни детайли. От своя страна Александър Вучич заяви, че Сърбия няма преговаря за създаването на асоциацията на сръбските общини. В своя полза той има един железен аргумент - има подписано споразумение за създаването на такава асоциация, но по-късно излезе становище на конституционния съд, че подобно споразумение е в разрез с косовската конституция. Сърбия може да стои на тази позиция". 

Интервюто с Боби Бобев можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ван И е китайски дипломат и политик.

Ван И: Решението на САЩ да повишат митата на китайските стоки е признак на слабост

Решението на САЩ да повишат митата върху вноса на китайските стоки е признак на слабост, а не на сила и Пекин ще отвърне подобаващо, заяви външният министър на азиатския гигант Ван И.  Ван И разкритикува решението на Вашингтон, като го нарече "най-типичната форма на тормоз" в съвремието. По негови думи решението е неразумно и само показва..

публикувано на 15.05.24 в 22:45

Столтенберг идва в България в края на май

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се очаква да посети България в края на май. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред Нова НЮЗ.  Столтенберг ще е в страната ни по време на заседанието на Парламентарната асамблея на Алианса, която е насрочена за периода 25-27-и май.

публикувано на 15.05.24 в 22:31

ЕС все още косвено внася руски петрол въпреки забраните чрез Турция

От влизането в сила на забрана за петролни продукти на 5 февруари миналата година до края на февруари тази година Европейският съюз е внесъл над 5 милиона тона петролни продукти на стойност над 3 милиарда евро от три турски пристанища - Джейхан, Мармара Ереглиси и Мерсин. Има подозрения, че по-голямата част от тези рафинирани продукти..

публикувано на 15.05.24 в 21:46
Герт Вилдерс

Преговорите за правителство в Нидерландия са на финалната права

"Много близо сме до споразумение за правителство с бъдещите ни коалиционни партньори", заяви нидерландският депутат Герт Вилдерс. Според него не е възможно преговорите да се провалят в последния момент. По думите му след изтощителни 16-часови разговори е постигнат консенсус относно държавните финанси. Тъй като партиите са разделени по..

публикувано на 15.05.24 в 21:40

Байдън и Тръмп с почти равна подкрепа сред избирателите в САЩ

Джо Байдън и Доналд Тръмп са в силно оспорвана надпревара според най-новата анкета за президентските избори на Ройтерс/Ипсос. Американският президент от Демократическата партия Джо Байдън и съперникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп са с изравнени позиции в оспорваната надпревара за президентските избори през ноември, сочат..

публикувано на 15.05.24 в 21:35
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Украинската армия е стабилизирала фронта в Харковска област

Украинската армия е стабилизирала фронта в североизточната Харковска област, където руските сили започнаха сухопътно настъпление на 10 май. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.  Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области "През днешния ден всички задействани подразделения на..

публикувано на 15.05.24 в 21:22

Световните лидери осъдиха нападението срещу премиера на Словакия

Президентът на Словакия Зузана Чапутова , чийто мандат изтича, остро осъди "бруталното и безразсъдно" нападение срещу министър-председателя на родината ѝ.  Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му "Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент"...

публикувано на 15.05.24 в 20:03