Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генералният секретар на НАТО призова Албин Курти и Александър Вучич да не ескалират напрежението

Премиерът на Косово Албин Курти в централата на НАТО в Брюксел, архив, август 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Косовският премиер Албин Курти обвини президента на Сърбия Александър Вучич, че се опитва да дестабилизира Косово и че саботира диалога за нормализиране на отношенията.

Днес подкрепяната от Белград формация "Српска листа", която доминира политиката в четирите общини северно от река Ибър, изтегли всичките 10 косовски сръбски депутати от парламента в Прищина. Прекрати и участието си в правителството. Кметовете на четирите общини подадоха оставки, също както и сърбите в косовската полиция и в съдебната система.

Курти заяви, че в тези общини трябва да се проведат извънредни избори. Не е ясно обаче дали ще се наложи да има и парламентарни.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е призовал и Курти, и Вучич да се въздържат от ескалация на напрежението. Руското външно министерство обвини Запада, че тласка ситуацията към пряк конфликт.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър Леви: Срещу стотинки руските служби възлагат задачи на западни групировки

"Френските служби предпазливо говорят за чужд пръст в тази история . За акция, която вероятно е била вдъхновена и може би координирана отвън. Те не споменават Русия, но споменават България. Има българска следа , което не значи, че извършителите са българи. Резервацията за хотел е направена от България." Това обясни журналистът от..

публикувано на 29.05.24 в 11:30
Антъни Блинкън

Блинкън пристига на визита в Кишинев

Американският държавен секретар Антъни Блинкън е на посещение днес в Молдова, на което планира да покаже силна подкрепа за усилията на страната към западна интеграция на фона на притеснения от Русия, предаде АФП. Блинкън ще прекара деня в Молдова в момент, в който Русия отбелязва серия от победи на бойното поле в съседна Украйна, отбелязва..

публикувано на 29.05.24 в 11:26

Общините публикуват списъци със заличени избиратели за вота на 9 юни

Общините ще публикуват днес на интернет страниците си списъците със заличените избиратели за вота на 9-ти юни. "Това са тези лица, които нямат избирателни права и в двата вида избори, като най-вече това ще бъдат тези, които нямат избирателни права да гласуват в изборите за членове на Европейския парламент, поради липсата на т.нар. уседналост...

публикувано на 29.05.24 в 11:12

Сдружение "Рила - обединени за доброто" учредиха в Дупница

Сдружение "Рила - обединени за доброто" е учредено в Дупница а неговата цел е "помощ на хора, нуждаещи се от скъпо лечение у нас и чужбина". Сред учредителите са бизнесмени, политици, настоящи и бивши кметове, представители на лекарското съсловие, граждани. Целта на сдружението е събиране на средства за лечение на хора от града и региона, които..

публикувано на 29.05.24 в 11:09

Пътен инцидент с над 30 пострадали в Сърбия

Шофьорът на автомобил загина, а над 35 пътници в междуградски автобус бяха ранени при катастрофа край село Мали Пожаревац, близо до Белград, съобщи сръбската национална телевизия РТС, цитирана от БТА. Катастрофата между автобуса и лек автомобил е станала тази сутрин в 5:40 ч. местно време (6:40 българско време). Шофьорът на леката кола е загинал на..

публикувано на 29.05.24 в 11:01
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

Проф. Олег Йорданов: 4-5% отлив от Тръмп, ако получи присъда

Във вторник в САЩ ще се правят последните изказвания пред съдебните заседатели , 12-членното жури, което ще реши дали Доналд Тръмп е виновен по едно от криминалните обвинения или няма достатъчно основания, за да го обвинят и издадат присъда.  Решението се очаква в рамките на 3-4 дни след това , заяви пред БНР проф. Олег Йорданов, който живее и..

публикувано на 29.05.24 в 10:45
Мястото на израелското нападение в Рафах.

Белият дом смята, че Израел не е преминал "червената линия" в Рафах

Вчера от Белия дом заявиха, че въздушният удар на Израел, който уби десетки палестинци в Рафах в неделя, не е преминал "червената линия", за да има промяна в политиката на САЩ  относно конфликта. Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че САЩ следят израелското разследване  на удара за който се предполага, че смъртта на цивилни е резултат..

публикувано на 29.05.24 в 10:43