Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Не можем да възстановим редица сектори, защото вече няма работници, алармира той

Тодор Джиков: Ако прекъсне логистиката в Европа, след месец и половина ще ядем само хляб

Изхарчихме 20 милиарда евросубсидии и внасяме 60% от плодовете и зеленчуците, гласи равносметката на заместник-министъра на земеделието

Тодор Джиков
Снимка: Спас Крайнин

Как България от земеделска страна се превърна във вносител на храни? Защо въпреки природните дадености и европейските субсидии не можем да си произведем достатъчно храна?

"В това ни се състои трагедията. Истината е, че парите, които получихме в изминалите два програмни периода, с два стратегически плана, бяха изхарчени. Не бяха инвестирани правилно, нямаше контрол през годините. Не се изгради процес да се следи тези пари какво произвеждат. Липсваше анализ на това къде отиват тия пари."

Това каза в интервю за БНР заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков, който има дългогодишен опит като картофопроизводител.

Огромен процент от субсидиите се концентрираха в малък брой стопанства. Изхарчихме 20 милиарда и внасяме 60% от плодовете и зеленчуците, обобщи Тодор Джиков.

Бизнесът търси най-малкото съпротивление. Много удобно и администрацията, и бизнесът си затварят очите, коментира заместник-министърът на земеделието в предаването "Преди всички".

Снимка: Pixabay

"Продължавамхе да си затваряме очите години наред за това, че се инвестират пари, а влизайки в магазините, българските плодове и зеленчуци, млечни произведения, не стават повече."

Ако например заради разрастване на конфликта в Украйна прекъсне логистиката в Европа, след месец и половина ще ядем само хляб, няма да имаме месо, мляко, плодове и зеленчуци, направи равносметка той.

Като друг проблем Джиков очерта намаляването на работната ръка и обезлюдяването на регионите.

"Не можем да възстановим сектор плодове и зеленчуци, мляко, тревопасно животновъдство и месо, защото вече няма работници. Трябва да докараме работници по някакъв начин. Да, ние може да внасяме плодове и зеленчуци, но ще обезлюдим териториите. Една държава е държава тогава, когато има население. Когато има обезлюдени села, планини, това е територия."

Българските производители нямат адекватен достъп до пазари. Затова ще се създадат 6 регионални държавни тържища със сериозен държавен контрол, включително лаборатории и "там ще има ред на търговията", обясни Джиков.

Има едва 19 организации на производители у нас, което е смешно, изтъкна той.

Според него "държавата трябва да направи кооперирането атрактивно".

"1990-а година завари България в много стройна организация на пласиране на цялата произведена храна. Имахме "Булгарплод", с неговите поделения по общини и области, имахме "Родопа", имахме "Сердика". Във всяко населено място имаше пункт за изкупуване на мляко, имаше пунктове за изкупуване на плодове и зеленчуци. Кооперативите на Западна Европа копираха от държавата, но не са държавни, а са собственост на земеделските производители."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Костов

Иван Костов: Румен Радев узурпира власт

"Президентът Румен Радев узурпира власт   със своите изказвания по отношение на инициативата на Европейската агенция за отбрана да се предоставят боеприпаси на Украйна". Това заяви пред БНР Иван Костов, министър-председател на България 1997-2001 г., и припомни, че парламентът два пъти - веднъж на 3-ти ноември (с гласовете на 175 депутата -..

публикувано на 27.03.23 в 13:01

Октавио Маренци: Предстои много труден период за бизнесите, които се нуждаят от евтини пари

Като на филм за един уикенд в Швейцария се случи немислимото – втората по големина банка в страната и нейна емблема вече е в миналото . С активи от близо пет трилиона долара швейцарската банка UBS , която бе принудена да придобие закъсалата Credit Suisse, ще се превърне в четвъртата по големина банка в света . Дори от Асоциацията на банковите..

публикувано на 25.03.23 в 11:05
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Затъването на САЩ в Ирак отвори стратегически вакуум, Русия и Китай се еманципираха от Запада

Интервенцията в Ирак има съдбовно значение за ролята на Америка в първите две десетилетия на 21. век. Тази кампания прекъсна успешното настъпление на САЩ в тяхната роля на водеща световна сила след края на Студената война. Това мнение изрази в интервю за БНР политологът доц. Огнян Минчев "До такава степен бяха мощни стратегическите..

публикувано на 25.03.23 в 10:12

Мариана Милтенова: Българските плодове и зеленчуци ще станат екзотични. Секторът се унищожава сигурно и бързо

Фермер от Кюстендилско с над 30-годишен опит, който отглежда пасищни животни, съветва " министърът на земеделието в месеца поне 3 дни да преспива в една кошара при един фермер , при един овчар, кравар". За производството на 100 тона и на 3 литра мляко на ден таксата е една и съща, това е безобразие – все едно вие да имате колело, а аз – рейс..

публикувано на 24.03.23 в 09:14
Георги К. Първанов

Георги К. Първанов: Очакваният среден ръст на заплатите за тази година е 9-10%

Очакванията за тази година са да няма нито големи играчи, нито големи проекти, които да навлязат в страната . Това каза пред БНР Георги К. Първанов, експерт по Човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта Очакваният среден ръст на заплатите в страна за тази година..

публикувано на 24.03.23 в 08:24
проф. Захари Захариев

Проф. Захари Захариев: Многополярният свят кореспондира с многополюсна безотговорност

"Между Китай и Русия се изгражда своеобразен феномен. Многополярният свят кореспондира с многополюсна безотговорност . Многополярност няма нито в природата, нито във физиката. Винаги полюсите са два. Голямата ни драма беше, че досега имахме еднополярен, а след това на базата на противопоставянето на много страни минахме в широкото използване на..

публикувано на 23.03.23 в 14:41
проф. Здравка Валерианова

Проф. Здравка Валерианова: Стигнахме до колапс на злокачествените заболявания

Профилактиката, каквато е в момента, не отговаря по никакъв начин на изискванията за качествен онкологичен скрининг . Това заяви в интервю за БНР проф. Здравка Валерианова, която има над 30-годишен опит в сферата на регистрация на злокачествените заболявания, епидемиологията на рака и раковия контрол. Тя е ръководител на раковия регистър...

публикувано на 23.03.23 в 10:07