Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърмен протестираха заради добива на инертни материали от коритото на р. Места

Снимка: Кети Тренчева, БНР

Десетки жители на община Гърмен излязоха на протест заради възстановения масов добив на инертни материали от коритото на река Места. Според тях концесии се дават на много фирми, а дейността не се контролира и това се превръща в сериозен екологичен проблем.

Протестът беше провокиран от решение, взето на последната сесия на общинския съвет, който одобри искане за изготвяне на Подробен устройствен план на терен в близост до река Места, за нуждите на конкретна фирма-концесионер. Протестиращите не са били допуснати до заседанието, твърди земеделският производител Неджми Караибраим. Няколко фирми добиват инертни материали от коритото на р. Места, а дейността изобщо не се контролира, твърдят жалбоподателите.

"Въпреки нашите жалби, сезиране на институциите, не се взе под внимание общественото мнение. Общински съвет-Гърмен приеха точката за изработване на ПУП за добив на подземни богатства, пясъци и чакъли".

От години живеещите в района и обработващи земеделските земи алармират за сериозните проблеми от агресивния добив на пясък, баластра и чакъл в реката, извършван от много фирми, а дъното на речното корито е спаднало тревожно: 

"По реката се копае безразборно от много фирми, не само от една. Отнасят се земеделски блокове! Реката ги отнася и дигите пропадат, никакъв контрол". 

В района на Гърмен и Хаджидимово река Места е в най- ниската си точка и при обилни валежи стават наводнения, късат се диги, отнасят се земеделски земи дигите и се заливат огромни площи, включително и сгради, за което алармира и областният управител на Благоевград Николай Шушков. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Зафиров

Зафиров: Готови сме за разговори с ПП-ДБ, но без предварително зададени ограничения

"Изненадан съм, че ПП-ДБ са поискали отлагане на връчването на втория мандат с аргумент за провеждане на срещи с останалите политически сили. След като почти от седмица се знае, че те ще бъдат вторият мандатоносител, можеха да използват това време". "С нас разговор не е воден под никаква форма. Затова намирам това предложение за бягане от отговорност."..

публикувано на 15.07.24 в 17:42

Джаз концерт на "Шивачите на истории" в кино Кабана в София

В столичната градинка кино Кабана се очакват доста любители на джаза тази вечер на концерт в градинката пред НДК, съобщи Маргарита Борисова пред БНР. Музикалното събитие е от цикъла Джазфест 2 в столицата. "Цикълът Джаз 2 стартира с концерт на триото на Димитър Горчаков, пиано, Росен Захариев – Роко, тромпет, и Васил Вътев ударни. Те се наричат..

публикувано на 15.07.24 в 17:26

В Плевен отбелязват 40 години от откриването на галерия "Колекция Светлин Русев"

В Плевен отбелязват 40 години от откриването на галерия Дарение "Колекция Светлин Русев".  През 1984 г. акад. Светлин Русев подари на родния си град Плевен над 400 произведения на изкуството - живопис и скулптура, икони от личната си колекция. Община Плевен предостави за това изключително дарение уникалната сграда на бившата градска баня,..

публикувано на 15.07.24 в 17:02
Николай Денков  и президентът Румен Радев.

Кога ще бъде връчен вторият мандат? ПП-ДБ искат отлагане, предлагат декларация

Съдебна реформа преди излъчване на правителство в 50-ото НС предлага вторият мандатоносител - ПП-ДБ, като коалицията ще търси подкрепата на 160 депутати, които да приемат 7 законопроекта, насочени срещу корупцията, преди да започнат същинските разговори за правителство. Ако такава подкрепа се намери, процесът може да отнеме около 3 месеца. С..

публикувано на 15.07.24 в 16:56

ЕИФ е инвестирал в България 782 млн. евро през 2023 г.

782 млн. евро са инвестирани в България от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) миналата година. Това отрежда страната ни на второ място по кохезионни инвестиции от фонда, като пред нас е Румъния с над 2 млрд. евро, сочи доклад на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Групата на Европейската инвестиционна банка, в която е и инвестиционният..

публикувано на 15.07.24 в 16:48
Снимката е илюстративна.

25-годишен мъж се удави в микроязовир край пазарджишкото село Ветрен

25-годишен мъж се е удавил в микроязовир край пазарджишкото село Ветрен. В откриването на тялото са се включили водолази. Трагичният инцидент е станал вчера, съобщиха от полицията. Група младежи решили да се изкъпят в неохраняемия язовир, но неочаквано единият от тях потънал и изчезнал във водите.  На място пристигнали екипи от полицаи и..

публикувано на 15.07.24 в 16:38

Станислав Анастасов: В ДПС няма конфликт Пеевски - Доган, а срещу деребеите

Няма конфликт Пеевски – Доган, има конфликт Пеевски и деребеите. Четирима са тези, които са се възползвали от ДПС и имат скрит бизнес. Това са Джевдет Чакъров, Рамадан Аталай, Илхан Кючук и Джейхан Ибрямов. Това заяви в интервю пред БНР зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов. Той също е въвлечен във вътрешния скандал в..

публикувано на 15.07.24 в 16:28