Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови протести в Павликени срещу изграждане на завод в село Върбовка

Представители на Гражданско сдружение "Ти решаваш"
Снимка: Здравка Маслянкова

Нови протести започват жителите на община Павликени, за да се противопоставят на изграждане на завод за производство на каменна вата в село Върбовка, където енергията ще се осигурява от изгарянето на над 1300 тона модифицирано гориво от битови отпадъци дневно. Инвестицията за над 420 милиона веро на фирма "Петрургия" на свързания с отпадъците бизнесмен Румен Гайтански с прозвището Вълка. На 24 ноември за втори път ще заседава Експертният екологичен съвет, за да се произнесе върху доклада за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение. Събрани са протестни подписки в четири общини, в които над 20 хиляди граждани се противопоставят на изграждането на завода до кариерата за базалти в село Върбовка.

Фирмата на Румен Гайтански "Петрургия" има 35-годишен концесионен договор за кариерата за базалт в павликенското село Върбовка, считано от март 2013 година. Кариерата и бъдещите производствени мощности за каменна вата са на 1,5 км от селото с 1400 жители. Производствената зона ще обхваща 296 декара. Планира се годишно производство на 112 500 тона каменна вата, а енергията за това ще се осигурява от изгарянето на над 1000 тона модифицирано гориво от битови отпадъци дневно.  

Това е мегазавод с огромно замърсяване, на което се противопоставяме, заявиха от гражданското сдружение "Ти решаваш" една седмица преди отново да заседава Експертният екологичен съвет, който или ще даде зелена светлина за инвестицията, или ще я спре, заяви Димитър Димитров от сдружението: 

"Капацитетът, който е деклариран, е 56 тона на час RDF отпадък, което прави 1344 тона за денонощие. Това са повече от 67 камиона, 20-тонни, за денонощие, само отпадък. Тези инсинератори имат нужда от колосално количество вода за тяхното функциониране. Лятото на 2022 година беше поредното на безводие за жителите на община Павликени“.  

От гражданското сдружение са сериозно притеснени и от функционирането на кариерата, защото ще се стигне до замърсяване на въздуха и водите. Ще бъдат засегнати много населени места, коментира адвокат Христо Дишев: 

„Според инвестиционното намерение най-високата част, т.е. коминът на тази фабрика, е на 48,5 метра. И ако си представите, че 1 метър височина на коминното тяло отговаря на 1 километър радиус, значи град Велико Търново, който се намира на около 35 километра от съоръжението, е един от пряко засегнатите“. 

20 150 подписа срещу изграждането на завода, където ще се горят отпадъци, са събрани в общините Павликени, Сухиндол, Велико Търново, Севлиево и Левски, посочи ветеринарният лекар Ивелин Иванов: 

"Всички тези подписки са внесени в РИОСВ Велико Търново и вярваме, че ще бъдат взети предвидена предстоящия Екологичен експертен свет като не се погазват и уронват правата на хората, които са против инвестиционното намерение“. 

Теренът за завода / Снимка: Ти решаваш

До Регионалната екологична инспекция, Здравната инспекция, Екологичното министерство и до областния управител на Велико Търново са изпратени 8 протестни писма и подписки от бизнеса в Павликени, от над 50 здравни работници, от десетки земеделски производители, животновъди и пчелари, от юристи и артисти. В протестното писмо на медиците от павликенската болница се посочва, че замърсяването ще доведе до увеличаване на заболеваемостта от онкологични, белодробни, алергични и други хронични заболявания.  

В деня на заседанието на експертите отново излизаме на протест, посочиха д-р Анелия Данчева и Грета Александрова от гражданското сдружение „Ти решаваш“: 

"Ще проведем мирен протест пред сградата на РИОСВ, на който искаме да припомним на експертите, които участват в този Екологичен експертен съвет нашето категорично неодобрение на този проект“, посочи д-р Данчева. 

"Нашето голямо желание е да предотвратим случването на това инвестиционно намерение, вместо след години, неясно колко, да влагаме сили и енергия да се справяме с евентуалните щети, ако това въобще е възможно“, заяви Александрова. 

Представител на инвеститора днес не беше открит за коментар. От дружеството говориха само веднъж пред журналисти, през януари тази година, и заявиха, че „няма да има екологични и здравни проблеми с изгарянето на модифицираното гориво от битови отпадъци, които ще са само български“. От тогава е и последната комуникация на гражданите с инвеститора, посочи адвокат Димитър Палов: 

"Петрургия" знае, че местната общност е против въпросното инвестиционно намерение. Ние официална разговори не сме водили, но сме запознали всички компетентни институции с нашето становище“. 

След заседанието на Експертния екологичен съвет идната седмица директорът на Екологичната инспекция има 7-дневен срок да се произнесе. Решението може да се обжалва пред министъра на екологията и пред Административния съд. 

Репортаж на Здравка Маслянкова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цанко Керанов, Румяна Фичева и Антон Станчев

580 км са туристическите маршрути в Национален парк "Централен Балкан"

"Чрез наши ние контролираме движението , проверяват се МПС дали имат разрешително, ако нямат такова се съставя акт и глобата е около 100 лева, каза БНР Цанко Керанов, началник отдел Контрол и охрана на Национален парк Централен Балкан. Според Керанов по-често се правят еднодневни или три дневни преходи , като днешните туристи наистина обичат..

публикувано на 15.07.24 в 09:42

Как да бъде спасен зоопарка в Благоевград чрез виртуална реалност?

Как изживяването и емоциите от посещението в зоопарк или в горски територии , обособени като центрове за защитени видове животни, да продължи до безкрай? Такава възможност дава развитието на дигиталните технологии чрез приложения и апликации, познати като образование във виртуална или добавена реалност . И ако в световен мащаб тези..

публикувано на 13.07.24 в 10:05
Снимката е илюстративна

Мариана Родер и нейната малка хижа в планината

Да поддържаш хижа и обслужваш посетителите изисква особено отношение, както към природата, така и към хората, които обичат да прекарват време в планината. Това занимание, обаче представлява на практика почти денонощен труд. Какво означава да работиш като хижар и то не къде да е, а в Швейцария?   " В Швейцария е много трудно да станеш хижар , това е..

публикувано на 13.07.24 в 09:35
Ели Иванова

"52 исторически разходки из България" - 52 уикенда история сред природата

"52 исторически разходки из България" се казва новата книга на блогър - пътешественика Ели Иванова , създател на блога "Друми в думи".  Чрез нея авторката дава заявка да ни отведе до крепости, манастири, скални светилища и места, свързани със старата и по-новата история на земите ни. "Тази пета моя книга се различава от предишните по..

публикувано на 10.07.24 в 09:28

"Пътувай с Хоризонт" в сърцето на Родопите

В горещите летни дни, алтернативата е планинският туризъм. "Пътувай с Хоризонт" тръгва на разходка в сърцето на Родопите, сред тишината и спокойствието на балкана, на 1200 метра надморска височина. В село Момчиловци срещаме гостоприемни домакини, свикнали да посрещат гости още от 90-те години на миналия век, когато селото се превръща в едно от..

публикувано на 07.07.24 в 14:49

Вършец - най-старият балнеолечебен курорт в България

Вършец е най-старият балнеолечебен курорт в България, известен с топлата си минерална вода и мек планински климат. Първата държавна минерална баня е построена през 1990 г.  Градът възниква около минерални извори и неговата история е свързана с балнеолечението за това свидетелстват откритите развалини от римски бани.  Град Вършец е разположен в..

публикувано на 07.07.24 в 10:10
Снимката е илюстративна

Ученици от варненската математическа гимназия създават уред за зеленчуци

Четирима ученици от варненската математическа гимназия "Д-р Петър Берон" са създали учебна фирма UV GREEN. Учениците отглеждат зеленчуци в кутия, уредът използва напоителна система с вода, която циркулира чрез сензори, запазвайки хранителните вещества в почвата, отглеждат се 7 растения едновременно, процесът е автоматизиран.  Те разказаха за БНР,..

публикувано на 06.07.24 в 10:10