Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоил Стоилов: Не може изборната технология да бъде крайъгълният камък на българската демокрация. Хартиената бюлетина е неунищожима

Как ще се отрази на вота ремонтът на Изборния кодекс?

Кристиян Христов: Има проблем с машините, но няма проблем с резултатите. Партиите подкопават доверието в демокрацията

Снимка: Ани Петрова

"Хартиената бюлетина е неунищожима. Много трудно се защитава тезата, че тя трябва да бъде изхвърлена от изборния процес. Ако има 10 държави с машинно гласуване, има още 180 държави, в които се гласува с хартия. Нищо специфично няма в България, каквото го няма по света. Връщането на хартиената бюлетина не е проблем."

Този коментар направи в интервю за БНР Стоил Стоилов, бивш член на Обществения съвет към ЦИК и изборен експерт. По думите му, "че вървим към избори, е почти сигурно", защото "невъзможни коалиции в парламента не могат да траят дълго".

Проблем ще възникне, когато започне събирането на хартиения и машинният резултат в секционните комисии. Това трябва да се прави в "Информационно обслужване", допълни той.

Партийни брокери и агитатори много държат да получат незабавен резултат от секцията, отбеляза изборният експерт.

Според Стоилов трябва протоколът на СИК да се преработи и да се даде възможност основните параметри в края на изборния ден да се съберат на една страница.

"И това веднага да се пусне в интернет пространството."

"Поради липса на ресурси ние нямаме независимо вътрешно наблюдение на изборите", отчита още Стоил Стоилов. 

В настояването да се увеличи състава на ЦИК Стоилов вижда идея "да се инкорпорира вече партията на г-н Стефан Янев и "Възраждане", но принципният въпрос според него е дали това да бъде мандатен орган, който "не се влияе от моментното състояние на балансите" в парламента.

"ЦИК е отражение на партийното присъствие. Хората, които са в ЦИК, поддържат тесен контакт с политическите партии, които са ги номинирали."

Стоилов смята, че е необходимо да има критерий уседналост за гласуване в чужбина.

"Според мен район "Чужбина" трябва да има. Тези хора там имат специфични интереси. Второ, те в момента не се ползват 100% от избирателната система, която имаме ние - нямат право да гласуват с преференции, защото нямат кандидати. Според мен е въпрос на съгласие на политическите сили в България колко от тези мандати, които ние "консумираме" в България – 240, да им се дадат на тях. (…) Можем да им дадем 6 мандата и да направим не един район "Чужбина", а два."

"Не може изборната технология да бъде крайъгълният камък на българската демокрация. Това е много глупаво внушение, обобщи Стоилов.

"Това фокусиране върху технологията ще ни свали избирателната активност. Каквото падна заради машините между април и юни - тези 600 000 гласа, които се сринаха, те се сринаха. Оттук надолу машините няма да сриват избирателната активност. Дали хартията ще вдига, още не знаем."

Аргументите против машинното гласуване не намират почва на българска територия, смята Кристиян Христов от УС на Младежката асоциация по политически науки, един от инициаторите на петицията за 100% машинно гласуване.

"Реално самите машини, които използваме вече на няколко избора, не са имали проблем и не се оспорва вотът. Разговорът започва няколко месеца след изборите. Има проблем с машините, но няма проблем с резултатите."

Идеята на петицията е да разшири разговора за модернизация на българските избори и да засили натиска върху парламентарно представените партии, уточни той.

"Всички партии са свободни да проверят кода на машините преди избори и могат да проверят и резултатите. Единственото, което правят в момента, е подкопават доверието в демокрацията. Няма нищо общо с машините."

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избор: Хубав тротоар без дървета или дървета без хубав тротоар

Жители на столичния квартал "Красно село" сигнализираха, че общината реже здрави дървета заради ремонт на тротоар. Отсечени са две дървета, които са на около 60 години , обясни пред БНР Десислава Брайкова, която живее в квартала. "В деня на отсичането имаше съобщение, че започват да секат дървета в локалното платно (бел. ред. локалното..

публикувано на 16.08.24 в 10:22

Величка Таседжикова: Много са проблемите в образованието, но сред тях не е пропаганда на ЛГБТ

Имаме много проблеми в образователната система, но пропагандирането на различна от традиционната сексуална ориентация не е сред тях. Това каза пред БНР Величка Таседжикова - директор на столичното 70-о ОУ "Св. Климент Охридски" и секретар на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета, в коментар на поправките в Закона за..

публикувано на 15.08.24 в 16:51
Красимир Кънев

Красимир Кънев: Всички имобилизации и изолации да стават под видеонаблюдение

Българският хелзинкски комитет и Глобалната инициатива в психиатрията изпратиха сигнал до главния прокурор, Министерството на здравеопазването, ИА "Медицински надзор", парламентарната здравна комисия и администрацията на омбудсмана по повод трагичния случай с пожар от 6 август, по време на който почина пациент на Университетската клиника по..

публикувано на 15.08.24 в 11:24
Елин Радев, кмет на Доспат

Временна парламентарна комисия и Инициативен комитет - кой е "за" и кой "против" кмета на Доспат?

В община Доспат създадоха Инициативен комитет в подкрепа на кмета Елин Радев. Това се случи дни, след като бяха изслушани жители на общината в комисия за проверка на факти и обстоятелства относно корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение, извършвани в ущърб на гражданите и бизнеса, както и облагодетелстване на..

публикувано на 14.08.24 в 15:55

Украински бежанци, нуждаещи се от медицинска помощ и грижи, ще бъдат преместени от Банкя в хотел на морето

Възрастни украински бежанци с увреждания, както и украински деца, ще бъдат преместени от град Банкя край София в курорта "Свети свети Константин и Елена" до Варна . Те са настанени в учебния център на Националната агенция за приходите (НАП) в Банкя по Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна..

публикувано на 14.08.24 в 15:41
Кадър от Центъра за психично здраве за София-област

Тъжна констатация: 850 психиатри през 1990 г., в момента - 400, няма и толкова

Пациентите с психични заболявания пушат в пъти повече от средностатистическия пушач. За това са необходими работещи системи за известяване при пожар в психиатричните отделения и болници у нас.  Това коментира пред БНР психиатърът доц. Стефан Попов - бивш началник на Клиниката по психиатрия в Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив...

публикувано на 14.08.24 в 10:43
Георги Стефанов

Климатичният експерт Георги Стефанов: На воден режим са в близо 92 общини

" Това, което виждаме като проблем в момента с Ловеч и Плевен - намалелият дебит на повърхностните води, е нещо, което се случва в близо 92 общини към днешна дата. 24 области на България, 297 населени места в момента страдат с воден режим . Реално са и много повече, защото има и такива с частичен воден режим. Те всеки ден се увеличават".  Това..

публикувано на 14.08.24 в 09:56