Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба среща двама велики българи - Марин Големинов и Цанко Лавренов

Снимка: Ирина Недева

Изложбата "Нестинарка. Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов" ще бъде открита утре в столичната галерия "Контраст" и ще може да се види до 1 декември. Забележителната експозиция ни връща към паметта на двама велики българи - композитора Марин Големинов и живописеца Цанко Лавренов.

"Не е случайно, че нарекохме изложбата "Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов". Именно в съпътстващия материал сме опитали да обясним как се е стигнало до тази среща. Акцентирали сме върху тази среща със снимки и материали. В изложбата също така сме дали възможност на хората да чуят гласа на Марин Големинов, който говори за "Нестинарка"", разказа в интервю за предаването "Хоризонт до обед" изкуствоведът Елисавета Станчева, която е куратор на изложбата.

Тя посочи, че идеята се е зародила миналата година и оттогава работят по нея. "Иска се едно по-сериозно проучване на точно този спектакъл, който досега не е бил във фокуса на изследователите и изкуствоведи", добави тя.


Тази година "Нестинарка" отбелязва 80 години от премиерата си и тя е знакова за нея, отбеляза внучката на големия български композитор Марин Големинов - Лили Големинова, и добави, че от премиерата през 1942 г.  до 1968 г. тя е поставяна много пъти.

"Това е било голямо културно събитие тогава. /…/ Тази сценография е просто изумителна. Този изключителен колористичен майсторлък, който има Цанко Лавренов, намира невероятно приложение и прави съвсем друг света на "Нестинарка", отбеляза тя. 

Лаврен Петров, който е внук на живописеца Цанко Лавренов, изтъкна завидната музикална култура на дядо си и разказа: "Може би е щял да се занимава с музика, но избира изобразителното изкуство. Със сигурност са се познавали с Марин Големинов преди 1968 г., даже са поддържали доста близки приятелски отношения, приема поканата да направи сценографиите на "Нестинарка" и наистина се получава изключителен спектакъл, изключителен резултат. В "Нестинарка" през 1968 г. участва едно огромно съзвездие – първо дирижира самият Марин Големинов, след това има цяла плеяда известни артисти".


Лаврен Петров добави също, че в изложбата ще бъдат показани невиждани досега рисунки на дядо му.

"Това е началото на нашия проект "Голямата среща". Ние сме доста амбицирани да направим филм за тази голяма среща, където ще може да бъде разказано по един много по-интересен и атрактивен начин чрез средствата на съвременната визия на киното за Марин Големинов и Цанко Лавренов", добави още Лаврен Петров.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентският дворец в Никозия вече е с нулеви отпадъци за депониране

Президентският дворец в Никозия стана първата правителствена сграда в Кипър с нулеви отпадъци за депониране. Екосертификатът бе връчен на първата дама на Кипър, по чиято инициатива бяха извършени промените. Президентската сграда днес е "зелена", отпадъците в нея са намалени с повече от 90% и е приложено пълно рециклиране, отчете реализацията..

публикувано на 07.07.24 в 09:19

Броят на загиналите по пътищата е по-нисък в сравнение с миналата година

Броят на загиналите по пътищата у нас продължава да е по-нисък в сравнение със същия период на миналата година. Това обясни за БНР експертът по пътна безопасност Любка Маринова. "България е сред държавите, която е с най-лоши пътища, най-много жертви при катастрофи на един милион. За миналата година са 82-ма на един милион, даже сме вече и..

публикувано на 07.07.24 в 08:57

Национално състезание по първа помощ на БЧК

Днес ще се проведе 11-ото Национално състезание по първа помощ на Българския младежки червен кръст. В събитието се очаква над 200 доброволци от цялата страна и 20 екипа с участници на възраст между 15 г. и 19 г. да покажат уменията си за оказване на първа долекарска помощ и реакция при бедствия.

публикувано на 07.07.24 в 08:53

Понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите

С понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната започна юли месец, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предаде БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата..

публикувано на 07.07.24 в 08:52

Студенти от военните училища и цивилни висшисти с възможност за военно обучение

Студенти от военните училища и български граждани с гражданско висше образование, ще могат да минават едногодишно обучение по военно дело. След това те могат да станат офицери от резерва. Това е едно от предложенията на Министерството на отбраната за решаване на въпроса с недостига на резервисти. Предложението за обучение по военно дело ще е..

публикувано на 07.07.24 в 08:47
Катедрален храм „Света Неделя“

Продължават тържествените богослужения за посрещането на патриарх Даниил като Софийски митрополит

Продължават тържествените богослужения за посрещането на патриарх Даниил като Софийски митрополит в столичния храм "Света Неделя". Митрополитската катедрала днес чества своя храмов празник. Празничните богослужения започнаха от рано сутринта с утреня от 7:35 часа и със света божествена литургия от 9.30 часа, оглавена от предстоятеля на..

публикувано на 07.07.24 в 08:38

Велико Търново чества 147 г. от Освобождението си

Във Велико Търново отбелязват днес 147 години от Освобождението от османска власт. В празничната програма са включени исторически обиколки, военен ритуал и концерти.  Безплатната пешеходна обиколка "147 години свободно Търново" с беседа започва от 10 часа от музей "Възраждане и Учредително събрание". Ще премине през музея "Затвор", покрай..

публикувано на 07.07.24 в 08:29