Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За петнайсет години програмата "Артисти за деца" помага на над 5000 деца в неравностойно положение от България, Кения и Танзания

Елена Панайотова: "Най-трудно в човешкия живот е да се научиш да даваш правилно"

Каузата "Артисти за деца" на театралната режисьорка Елена Панайотова, за която получава номинация за "Будител на годината" за 2022 г., би могла да бъде част от сюжета на романа на Катрин Райън Хайд "Предай нататък", който по-късно е адаптиран в едноименен филм с участието на Кевин Спейси и Хелън Хънт. Историята е на учител, който поставя задача на учениците си да измислят и приложат план как хората да се променят към по-добро. Негов ученик измисля нещо просто, но и гениално. Момчето прави услуги на трима души, като ги моли всеки от тях да направи добро на други трима. Идеята е практиката да се разпространи в обществото в геометрична прогресия. 

Геометричната прогресия на Елена започва от  Широка Лъка с лятна театрална академия за деца, лишени от родителски грижи от дома в селото. Идеята се превръща в мисия "предай нататък" и 15 години продължава да  разкрива нови светове за  деца и младежи от домове в региона и страната. Когато през 2010 г. английски бизнесмен попада на фестивала в Широка Лъка и предлага да получи своето продължение и развитие в Кения, Елена се съмнява, че това може да се случи. Програмата се превръща в международна, разраства мащабите си и се обогатява съдържателно. Елена създава пет творчески ателиета - куклен театър, театър на маската, танцови игри, музика и визуални изкуства с допълнителни йога и бойни изкуства.

Проектите се провеждат в рамките на три седмици или три месеца всеки уикенд и завършват с театрален фестивал на открито. Живеейки между Холандия и България, Елена въвлича свои студенти по театър от Утрехт.


"Най-трудно в човешкия живот е да се научиш да даваш правилно. Много често ние смятаме, че даването е изсипване на куп храна или изсипването на цялата любов в рамките на един или два дни. Аз съм много щастлива, че имах възможността да срещна спонсори, които са дългогодишни, което ми позволи да развивам програмата, защото наблюдавайки по империчен път, аз започнах да наблюдавам и какво става с децата. Да отгатвам от какво повече  имат нужда. Това беше едно непрекъснато взаимно учене как да бъдем полезни на децата. Особено при деца, които в началото мечтаят само за мама и татко.", казва Елена Панайотова.

През август месец тази година режисьорката представи  своята съвместна изложба с професионалния фотограф Атанас Кънев, която в над 150 фотографии представя програмата "Артисти за деца". През 2023 г.  Елена планува турне в поне 5 града, където да бъдат показани снимките. Предстои да бъдат посетени Благоевград, Троян, Бургас, Смолян, София и др. 

Плакат на изложбата

"Надявам се, че тази изложба ще бъде съпроводена от предстоящата книга на моята докторска дисертация, която защитих наскоро. Тя е точно върху приложния театър и споделя целия ми опит от България до Кения при работата ми с групи в неравностойно положение. Моето представяне на Африка и споделяне  чрез изложбата и книгата е за една много красива Африка, много шарена и топла, въпреки бедността. Става дума за съвсем друга философия за приемане на живота.", разказва Елена.

"И въпреки че всяко едно от африканските деца беше видяло поне една смърт, а в началото рисуваха гроб, това някак си не нанасяше такава травма. В Кения и Танзания хората приемат живота много по-радостно. Бедността не е причина за нещастие. Не можем да се крием зад това!"

На 17 ноември в първа зала на НДК с прожекция на филма "Майка" на режисьорката Зорница София беше открито новото издание "Киномания". 

Лентата е вдъхновена от историята на Елена Панайотова, но не е изцяло биографична. 

Цялото интервю на Радослава Топалова с Елена Панайотова  може да чуете в звуковия файл.

 


По публикацията работи: Радослава Топалова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов с концерти и майсторски клас в София и Русе

Двайсет и пет годишният пианист Емануил Иванов, когото слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" избраха за "Млад музикант на годината 2019", вече има завидна международна кариера. През март той пристигна в България за серия ангажименти в Русе и София. С два концерта Емануил гостува на Международния фестивал „Мартенски..

публикувано на 29.03.24 в 09:51
Юлия Аткова

Юлия Аткова: Искаме да образоваме комплексни артисти

Нашето желание е да образоваме едни комплексни артисти, хора на изкуството, каза пред БНР Юлия Аткова – директор на Частната професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт АКАТАМУС. Според нея едно от слабите места в българското образование е, че всички деца, независимо от техните интереси и таланти, учат по една и съща програма:..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва да защити тези красиви морски създания, е Ханс Кристиан Андерсен с прекрасната си приказка за..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:  Група А / 9-12 г. – две класически вариации и една съвременна хореография, Група В / 13-16 г. и Група С..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден план тук е ърбън фентъзи елемента, действието се развива в отвъдното, а  мистерията е..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме..

публикувано на 27.03.24 в 07:36

Поредицата “Опера в киното“ идва в България

На 6-и април в България ще стартира първият сезон на международния проект “Опера в киното” . В салоните на “Синема Сити“ в цялата страна ще имаме възможността да гледаме четири великолепни оперни продукции: от фестивала в Брегенц - “Мадам Бътерфлай“ от Пучини /на 6-и април/, и от “Арена ди Верона“ -  “Травиата“ от Верди /на 20-и април/, с..

публикувано на 26.03.24 в 18:15