Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеймс Клевърли: Путин няма да успее да умори украинците от студ и глад

Джеймс Клевърли
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на външните работи Джеймс Клевърли заяви за "Скай нюз" по време на посещението му в Киев, че руският президент Владимир Путин се опитва да умори украинския народ от студ и глад тази зима, но ще се провали с плановете си.

Джеймс Клевърли заяви при първата си визита в Украйна че никога през живота си не е виждал такива разрушения и че е изключиелно важно Великобритания и другите съюзници да продължат с подкрепата за Украйна, докато тя победи. Министърът каза, че когато е пристигнал в сряда в Киев, в британското посолство не имало нито вода, нито ток, но до обед на следващия ден електро- и водозахравнането е било възстановено. Той изрази възторг от украниците, които се справят с изключително тежките условия и бързо предоляват трудностите. Това му дава увереност, че с помощта на западните съюзници Украйна ще победи във войната.

Клевърли каза това в Ирпин, предградие на Киев, което бе тежко бомбардирано от руснаците при опита да щурмуват столицата през първите седмици на нашествието. Външният министър посети училище, повредено от снарядите, което обаче ще отвори следващата седмица благодарение на британската финасова помощ.

По-рано той обяви, че Великобритания изпраща 24 линейки като част от нов пакет от оказваната подкрепа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

По време на визитата си в Киев Джеймс Клевърли се срещна и с президента Володимир Зеленски

Лондон отпуска милиони за възстановяване на разрушена инфраструктура в Украйна

„Русия няма да успее да разколебае декомратичния свят в подкрепата му за Украйна“ е общата позиция на министрите Джеймс Клевърли и Дмитро Кулеба, изразена при посещението на първия британски дипломат в Киев. Преговори ще бъдат водени, но според..

публикувано на 25.11.22 в 18:39
Йенс Столтенберг

Столтенберг иска от членките на НАТО повече горива и медицински средства за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще призове министрите на външните работи да увеличат помощта за Украйна с горива и медицински средства на срещата в Букурещ в понеделник и вторник. На заседанието ще присъства и украинският им колега Дмитро..

публикувано на 25.11.22 в 13:22
Джеймс Клевърли

Лондон изпраща 24 линейки на Украйна

Британският външен министър Джеймс Клевърли, който пристигна на посещение в Киев, обяви, че Лондон ще изпрати 24 линейки на Украйна. Той ще се срещне с Володимир Зеленски. Посещението на Джеймс Клевърли идва няколко дни след като премиерът Риши..

публикувано на 25.11.22 в 10:43
ВИЖТЕ ОЩЕ
Германският канцлер Олаф Шолц

Шолц: ЕС не се нуждае от собствено ядрено оръжие

За да се съхрани широката обществена подкрепа за Украйна в Европа, трябва да е пределно ясно, че НАТО не търси конфронтация с Русия. Това пише германският канцлер Олаф Шолц в публикувана днес в "Икономист" авторска статия. Фон дер Лайен се..

публикувано на 23.05.24 в 22:55
Генерал Сухраб Ахмедов

Неофициално: Руският генерал Сухраб Ахмедов е бил отстранен от длъжност

Командирът на 20-а руска армия генерал Сухраб Ахмедов е бил отстранен от длъжност, предаде РБК, позовавайки се на свои източници. По-рано за това съобщи и членът на Обществената палата на Русия Кирил Рогов. Близкият до Кремъл телеграм канал..

публикувано на 23.05.24 в 22:38

Китайски сили обградиха Тайван при учения

Китайски сили обградиха днес 23-милионен Тайван при военноморски и военновъздушни учения и обеща кръвта на "силите на независимостта" да потекат на самоуправляващия се остров. Това съобщиха АФП и Ройтерс Китайската служба по въпросите на Тайван..

публикувано на 23.05.24 в 22:28
Уестминстърският магистратски съд

Британски гражданин е обвинен в подпомагане на руското разузнаване

Британски гражданин беше обвинен в подпомагане на руското разузнаване, след като беше арестуван от полиция за борба с тероризма.  64-годишният Хауърд Майкъл Филипс от Харлоу в графство Есекс беше арестуван в централен Лондон и изправен днес пред..

публикувано на 23.05.24 в 22:24
Франк-Валтер Щайнмайер

Германия отбелязва 75 години от приемането на конституцията си

Днес Германия отбелязва 75-атата годишнина от приемането на Основния закон на страната. В реч по време на честванията в Берлин германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова всеки гражданин на федералната република да брани демокрацията и..

публикувано на 23.05.24 в 22:18

Трима млади мъже са задържани за отглеждане на канабис в с. Попинци

Криминалисти от РПУ Панагюрище разкриха оранжерия за канабис в село Попинци. Задържани са трима млади мъже. При специализираната акция са претърсени няколко адреса, в един от тях е открита миниоранжерията, която е била оборудваната система за контрол..

публикувано на 23.05.24 в 21:43

Боклуци плуват по р. Банщица към р. Струма след дъждовете

Тонове боклук плуват по река Струма след обилните дъждове от последните дни, сигнализират от Общината в Невестино. От тамошната управа са написали писмо до кмета на Кюстендил инж. Огнян Атанасов да разпореди почистване на коритото на река Банщица,..

публикувано на 23.05.24 в 21:38