Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеймс Клевърли: Путин няма да успее да умори украинците от студ и глад

Джеймс Клевърли
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на външните работи Джеймс Клевърли заяви за "Скай нюз" по време на посещението му в Киев, че руският президент Владимир Путин се опитва да умори украинския народ от студ и глад тази зима, но ще се провали с плановете си.

Джеймс Клевърли заяви при първата си визита в Украйна че никога през живота си не е виждал такива разрушения и че е изключиелно важно Великобритания и другите съюзници да продължат с подкрепата за Украйна, докато тя победи. Министърът каза, че когато е пристигнал в сряда в Киев, в британското посолство не имало нито вода, нито ток, но до обед на следващия ден електро- и водозахравнането е било възстановено. Той изрази възторг от украниците, които се справят с изключително тежките условия и бързо предоляват трудностите. Това му дава увереност, че с помощта на западните съюзници Украйна ще победи във войната.

Клевърли каза това в Ирпин, предградие на Киев, което бе тежко бомбардирано от руснаците при опита да щурмуват столицата през първите седмици на нашествието. Външният министър посети училище, повредено от снарядите, което обаче ще отвори следващата седмица благодарение на британската финасова помощ.

По-рано той обяви, че Великобритания изпраща 24 линейки като част от нов пакет от оказваната подкрепа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

По време на визитата си в Киев Джеймс Клевърли се срещна и с президента Володимир Зеленски

Лондон отпуска милиони за възстановяване на разрушена инфраструктура в Украйна

„Русия няма да успее да разколебае декомратичния свят в подкрепата му за Украйна“ е общата позиция на министрите Джеймс Клевърли и Дмитро Кулеба, изразена при посещението на първия британски дипломат в Киев. Преговори ще бъдат водени, но според..

публикувано на 25.11.22 в 18:39
Йенс Столтенберг

Столтенберг иска от членките на НАТО повече горива и медицински средства за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще призове министрите на външните работи да увеличат помощта за Украйна с горива и медицински средства на срещата в Букурещ в понеделник и вторник. На заседанието ще присъства и украинският им колега Дмитро..

публикувано на 25.11.22 в 13:22
Джеймс Клевърли

Лондон изпраща 24 линейки на Украйна

Британският външен министър Джеймс Клевърли, който пристигна на посещение в Киев, обяви, че Лондон ще изпрати 24 линейки на Украйна. Той ще се срещне с Володимир Зеленски. Посещението на Джеймс Клевърли идва няколко дни след като премиерът Риши..

публикувано на 25.11.22 в 10:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трус в ДПС, неяснота за втория мандат и други теми от отминаващата седмица

Трусът в ДПС тази седмица пренареди политическата карта. Двете страни в конфликта взаимно се обвиниха в създаване на етническо напрежение. Парламентарната им група оредя наполовина и вече наброява едва 23-ма членове. Останалите 24..

публикувано на 14.07.24 в 09:44

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу..

публикувано на 14.07.24 в 09:18
Едуард Милибанд

"Покривна революция" ще сваля сметките за ток във Великобритания

В Обединеното кралство новото лейбъристко правителство на Киър Стармър днес ще разкрие планове за така наречената "революция по покривите", която ще доведе до още милиони домове, оборудвани със слънчеви панели, за да се намалят битовите сметки за..

публикувано на 14.07.24 в 09:03

Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса, предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун, съобщават пожарникарите...

публикувано на 14.07.24 в 08:58

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите у нас

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната тази седмица отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предава БТА. Индексът на..

публикувано на 14.07.24 в 08:26

Над 400 млн. паунда ще похарчат на Острова в кръчми и магазини за финала на Евро 2024

Най-малко 405 милиона паунда се очаква да бъдат похарчени в кръчми и супермаркети за финала на европейското първенство по футбол тази вечер, когато Англия ще се изправи срещу Испания, показват данни на GlobalData Retail. Евротреската, обхванала..

публикувано на 14.07.24 в 08:21
Снимката е илюстративна

ЕС: Нужно е повишено внимание във връзка с птичия грип

Няма повод за тревога, но е необходимо повишено внимание във връзка с птичия грип. Това обяви тази седмица Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията и уточни, че вирусите на заболяването продължават да циркулират, макар и на..

публикувано на 14.07.24 в 08:16