Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира Световното в Катар, войната в Украйна не спира - акценти от събитията по света от седмицата

Природата напомни за себе си тази седмица - земетресение на 21 ноември в Индонезия отне живота на най-малко 310 души
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започна Световното в Катар, но светът отново няма отговор на климатичната криза. След като за Европейския съюз Русия стана държава-спонсор на тероризма, с нови удари Москва спря тока и водата на 70 процента от украинските домакинства. А на юг от нашата граница още един президент готви военно нахлуване в съседна страна.

Конференция за климата

Завърши 27-ата международна конференция за климата на ООН, като участниците в КОП27 се договориха за създаване на фонд за компенсиране на държавите, засегнати най-тежко от климатичните промени, повечето от които в глобалния Юг. Все още обаче не е ясно кой ще внася пари във фонда, а генералният секретар на ООН Антониу Гутериш  се присъедини към разочарованите от факта, че след поредната конференция няма яснота как ще бъдат избегнати по-сериозните ефекти от глобалното затопляне, сред които по-силните и чести природни бедствия.

КОП27 в Египет беше само една от демонстрациите, че международната общност има ограничен капацитет за справяне с глобалните кризи.

Ръст на Covid-19 в Китай и редки протести

След като почти целия свят обърна гръб на Ковид-заплахата, Китай, откъдето вирусът започна пандемичното си шествие, отново отчита рекорден брой случаи - над 30 000 дневно за цялата страна. Това се случва въпреки тежките локдауни и произтичащите от тях икономически проблеми.

Те косвено могат да се свържат с рядко за авторитарната страна събитие през тази седмица - протести във фабрика на "Фокскон" в град Джънджоу - най-голямото съоръжение в световен план, което произвежда смартфоните Айфон. Причините за демонстрациите, които включваха сблъсъци между служители, охрана и полиция, както и палене на огньове, са неизпълнени обещания за по-високо заплащане и опит на корпорацията да привлече нови работници на по-ниско заплащане.

Задълбочаване на противопоставянето заради войната в Украйна

Най-новата глобална криза продължава да се задълбочава. Противопоставянето между големите геополитически лагери заради войната в Украйна добива още нови измерения.

Във вторник мнозинство от депутати в Европейския парламент символично обяви Русия за държава-спонсор на тероризма. Причината - продължаващите руски атаки срещу цивилни цели и инфраструктура в Украйна.

Ден по-късно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви работа с пълна скорост по девети санкционен пакет срещу Москва и повтори ключовото послание на Запада:

Отговорът на Москва - виртуална атака срещу сайта на Европейския парламент и поредна съвсем истинска срещу Украйна.

Русия усили ударите, които я направиха терористична държава за повечето европейци с нови 70 ракети, изстреляни по цялата украинска територия веднага след решението в Страсбург. Те оставиха без ток и вода части от Киев, Одеса, Харков и Лвов. Временно изключени от електрическата мрежа бяха три украински атомни централи.

По данни на властите новите атаки са спрели тока и водата на около 70 процента от домакинствата в страната, но работата по възстановяване започна веднага. Към момента шест милиона украинци остават без ток. Ударите спряха захранването и на половината територия на Молдова.

На бойното поле продължи масирания руски обстрел срещу останалите под украински контрол части от Донецка област, както и срещу Херсон - големият град, от който войниците на Путин се изтеглиха по-рано този месец. При ударите там загинаха и цивилни.

Опасения за живота на милиони украинци през зимата

Милиони украинци може да загубят живота си през настъпващата зима заради студа и заради миграцията, до която ще доведат руските ракетни удари, предупреди регионалният директор за Европа в Световната здравна организация Ханс Клуге.

А според първата дама Олена Зеленска, украинците ще преодолеят това предизвикателство.

И без неясната перспеткива за украинско членство в Европейския съюз, международната помощ за страната не спира - Великобритания ѝ обеща нови линейки. А Германия и НАТО обмислят да ѝ изпратят зенитни комплекси "Пейтриът".

А руският президент Владимир Путин разговаря с майки на войници, които са на украинския фронт. От месеци насам са документирани опитите на такива жени да получават повече и навременна информация за съдбата на своите деца или съпрузи. Президентът ги посъветва да не вярват на написаното в интернет:

Мерки срещу руския газ

Под форма на общи действия европейските министри на енергетиката се споразумяха руският газ да бъде изключен от съвместните поръчки на страните им, но все още нямат споразумение за таван върху цената на синьото гориво за съюза. Към момента твърдо против са богатите северни страни, водени от Германия, които не искат да се рискува спиране на доставките.

Европейската комисия предлага такъв таван на 275 евро за мегаватчас, като критиките са както върху условията за налагане на тавана, така и заради високия праг.

Към момента Русия обещава да спре доставките на газ до всяка страна, която се присъедини към споразумение за таван върху цената на синьото гориво.

Ердоган планира ново нахлуване в Сирия

Ново военно нахлуване в съседна страна подготвя друг лидер - турският президент Реджеп Ердоган. Официалната причина е кървавият атентат в Истанбул по-рано този месец. Турските власти го приписват на сили, свързани със Сирийските демократични сили - доминирано от кюрди обединение, което управлява големи части от Северна и Североизточна Сирия.

В неделя Турция започна продължаващи въздушни удари по техни цели. Последваха и ответни нападения. Впоследствие Ердоган обяви и предстояща сухопътна операция.

Това би била трета турска сухопътна операция в Северна Сирия за последните 6 години, а Ердоган декларира и целта ѝ - разширяване на т.нар. зона за сигурност под турски контрол, установена след предишните две. Такова разширяване обаче би включвало Кобане и други ключови градове с кюрдско самоуправление. Същевременно сирийските кюрди продължават да отричат връзка с атентата в Истанбул.

Удари по кюрдски позиции, но Ирак, от Иран, заради протести

Удари по кюрдски позиции, но такива в Ирак, продължиха да нанасят и от иранската Революционна гвардия. Властите в Техеран смятат кюрдските движения за обвързани с продължаващите протести в ислямската република. Те започнаха след като 22-годишната жена от кюрдски произход Махса Амини почина след арест заради неправилно сложен хиджаб. Демонстрациите срещу режима на аятоласите на отделни места не стихват, а твърдият отговор на иранските сили за сигурност се усилва.

Според неправителствени организации, тежки картечници са били използвани за разпръсване на демонстрация в провинция Систан-Балучистан, което е довело до десетки жертви.

Други над 70 са били убити в предишната седмица предимно в кюрдски райони, според базираната в Норвегия организация "Човешки права в Иран". ООН излезе с оценка, че ситуацията в ислямската република е критична, а комисариата за човешките права започна разследване на случващото се.

Експлозии в Ерусалим

Ерусалим стана свидетел на най-мащабната атака в града от години - момче на 16 загина, а десетки бяха ранени при двоен бомбен атентат на автобусни спирки. Нападението съвпадна с преговорите за коалиционно правителство между добре познатия Бенямин Нетаняху и крайнодесните сили в Израел. Един от техните лидери Итамар Бен Гвир посети свещения за няколко религии град и призова за твърди действия.

В петък Бен Гвир получи обещание да стане министър, отговарящ за националната сигурност, след като партията му "Еврейска сила" все пак се споразумя да участва в бъдещ кабинет на Нетаняху. А напрежението в района продължава да се покачва.

В град Наблус на Западния бряг палестинци излязоха на протест заради друг загинал тийнейджър - 16-годишен палестинец застрелян от израелските сили за сигурност. 

Поредни стрелби с жертви в САЩ

Отвъд Атлантическия океан етнически конфликти и войни не са нужни за поддържането на статистиката от хиляди загинали от огнестрелно оръжие годишно. Две нови масови убийства разтърсиха Съединените щати. Петима души загинаха след стрелба в гей-клуб в Колорадо Спрингс. Няколко дни по-късно шестима служители на веригата "Уолмарт" бяха убити в неин магазин в щата Вирджиния от 31-годишният мениджър. Той отне и собствения си живот, а в предсмъртна бележка мотивира действията си с изживян тормоз на работното място. Американският президент Джо Байдън обяви поредните убийства за ужасяващи и безсмислени и обеща администрацията му да направи опит да ограничи поне в някаква степен продажбата на оръжия:

Стрелба и по българския клуб в Охрид

Друга стрелба, при която, за щастие, нямаше пострадали, засегна пряко нашата страна. В Охрид стреляха по българския център "Цар Борис Трети". Външното министерство протестира пред посланикът на Скопие у нас, а президентът Радев обяви, че съседката ни трябва да зачита българските права, ако ще влиза в Европейския съюз.

Ден по-късно нова сграда на Българския културен център беше открита в Скопие. Политици и български македонци изразиха желание културата да е мост между двете страни. Но пред пратеника ни Тоня Димитрова живеещият във Велес Георги Трендафилов обърна внимание на факта, че в момента разбирателството има само при засилено полицейско присъствие.

Сърбия и Косово преодоляха криза с регистрационни номера

Косово в крайна сметка няма да задължи косовските сърби веднага да сменят регистрационните табели на колите си. Сърбия от своя страна ще спре да издава автомобилни номера, които съответстват на косовски областни центрове. Заради актуалния спор между Белград и Прищина сръбските политически представители напуснаха общите институции в Косово, а двете страни открито говореха за силови интервенции. След няколко обрата се стигна до компромис под европейска егида. И погледът се насочи към по-мащабно споразумение между Белград и Прищина.

Не дават на Шотландия референдум за независимост

Другаде в околностите на Европейския съюз, Върховният съд в Лондон забрани на шотландския парламент да организира нов референдум за независимост. Първият министър Никола Стърджън, която настоява за подобно допитване след Брекзит, обяви, че ще уважи решението, защото такова гласуване трябва да е напълно легитимно.

Светът би трябвало да е футбол

Въпреки споровете около спазването на човешките права в Катар и корупционният характер на определянето на домакинството, Мондиалът в арабската страна все пак започна. И донесе някои чисто футболни новини - спорове предизвикват дългите продължения на мачовете, а два от традиционните фаворити, Аржентина и Германия, допуснаха шокиращи загуби в първите си мачове, съответно от Саудитска Арабия, където кралят обяви национален празник след победата, и от Япония. След успешно изпълнена дузпа, Кристиано Роналдо стана първият футболист голове на 5 различни световни първенства.

Продължава обаче да се говори и за човешки права. Играчите на Маншафта решиха да протестират факта, че катарските власти и ФИФА забраниха на капитаните на отборите да излизат с лента в подкрепа на правото на различна сексуалност. На отборната си снимка германците запушиха своите усти. Но треньорът на друг от големите отбори - този на Англия - изтъкна, че за него и играчите му в момента активизмът е на втори план.

Вчера домакините от Катар отпаднаха от Мондиала след втора загуба в групите.

Футболистите на Иранският национален отбор прекратиха символичната си демонстрация срещу власите в страната и изпяха химна.

Целия обзор на по-важните събития от света през седмицата може да чуете от звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15