Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Елица Нешевска: Мати Пинкас остави голямо духовно наследство след себе си

професор Елица Нешевска
Снимка: Личен архив

"Професор Мати Пинкас. Творчески и педагогически принципи" е книгата на професор Елица Нешевска, която тя издава по повод 100 годишнината на оперната певица, при която „музиката минава през ума и сърцето, за да въздейства на публиката“.

Мати Пинкас е родена на 11 август 1921 г. в София, в семейство на високообразовани родители с отношение към музиката. От дете пее, а на гласа й обращат внимание нейните учители Йордан Каранов и Драган Кърджиев. Завеждат я при Христина Морфова, за да даде оценка на качествата на гласа й. А тя я кани да стане нейна ученичка след като мутира гласа й. След 2 години, в които Мати участва в училищните прояви, в постановки на различни оперетки, даже се изявява в програмата на Радиото с песента “Луковитски моми“ на Добри  Христов, тя започва уроци по вокална подготовка на Людмила Прокопова.

професор Мати Пинкас

"Забележителна личност беше професор Мати Пинкас", казва ученичката й проф. Елица Нешевска.

"Мати Пинкас остави голямо духовно наследство зад себе си и вярвам, че това ще бъде едно свидетелство за бъдещите поколения, които не я познават вече, да могат да се запознаят с нейната личност, с кариерата, с дейността й и принципите, на които тя ни учеше, в които вярваше и защитаваше до последно."

"Първото, което усеща човек като се запознае с нея, беше невероятния дух на тази жена. Тя имаше огнен дух, несломим. Изключително енергична, изключително целеустремена, но същевременно беше много добър човек, защото този дух тя използваше за да създава, да помага, и да твори, да преподава, изобщо всичко, което може да бъде от полза за нас, нейните ученици и студенти. За трудните години читателите могат да прочетат в книгата. Наистина трудни са били тези години, защото ще я цитирам, тя казва: "в детските си години аз познах истинската мизерия и глад".

Баща й умира когато със сестра й са били малки. Майка й работи на няколко места. Не може да изхранва семейството, не се справят финансово. Намират се обаче добри хора, които им помагат.

Повече за живота на Мати Пинкас чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефка Венчева: Обичам историята, защото тя дава отговор на всяко "защо"

В рубриката „Горещо сърце“ ви срещаме със Стефка Венчева от Пазарджик. Тя е журналист, писател и изследовател. Нейната страст е историята, а нейната максима е, че хората не принадлежат на различни етноси, а на една планета. Убедена е, че миналото трябва да се познава и анализира, защото в него се крият отговорите , които поставя настоящето...

публикувано на 29.01.23 в 06:30
Евелина Стоянова

Евелина Стоянова: Няма моменти, в които да се обезсърчавам. Аз съм голям инат

„Разрушени детски площадки и наводнени дворове. Тъжно е, когато чуеш, че някой изплаче, тогава ти се свива сърцето“. Такава картина изплува в съзнанието на Евелина Стоянова, когато си спомня наводнените карловски села. За отразяването на събитията там тя бе отличена с награда „Сирак Скитник“. Получи я за екипната си работа с Радио Пловдив и Кремена..

публикувано на 27.01.23 в 17:09
Павлина Делчева-Вежинова

Павлина Делчева-Вежинова: Докато помним нещо, то е живо!

"В тази книга място намират интересни хора, които съм срещала , защото се оказа, че за най-близките ми хора ми е трудно да пиша. Използвала съм, разбира се, разкази и спомени на майки ми и баща ми, но мимоходом, но за брат ми, за най-близките ми приятели ми е трудно да пиша ", разказа в "Нощен Хоризонт" на БНР Павлина Делчева-Вежинова ,..

публикувано на 27.01.23 в 13:18

Виктория Бешлийска: Клишираната реч измива от личността ни, отговорност е да пазим българския език

"Въпрос на лична отговорност и езикова култура е как да бъде опазено богатството на българския език . Трябва да се стремим както да обогатяваме личния си речник, за да можем да се изразяваме по-добре, по-интересно, по-характерно, по-отличимо, така и да подбираме думите си. Дори да направим пауза, преди да кажем нещо. За да не влизаме в..

публикувано на 25.01.23 в 15:49
Георги Чапкънов – Чапа

„И Чапа създаде света. Истории за хора и статуи” - книга за големия скулптор

Големият български скулптор Георги Чапкънов – Чапа навърши 80 години на 24 януари. "Нощен хоризонт” първи поздрави невероятния творец. По този повод гост в "Нощен Хоризонт" е Елена Кръстева, автор на  книгата  -  „И Чапа създаде света. Истории за хора и статуи ”. "До книгата се стигна от интервю след интервю , от разговор на разговор..

публикувано на 25.01.23 в 13:56
Михаил Мутафов

Михаил Мутафов: Когато съм се опитвал да режисирам живота си, винаги съм бъркал

Когато съм се опитвал да режисирам живота си, винаги съм бъркал. Това сподели в интервю за БНР Михаил Мутафов - доайен на Варненския драматичен театър. " Колкото повече съм вярвал в емоцията си, в това, което ми подсказва емоцията, душата - винаги е било по-добре от разсъжденията. И за ролята е така - когато започнеш да я правиш, в грубия смисъл..

публикувано на 25.01.23 в 11:47
Иван Бързаков

Проф. Иван Бързаков: Фактът, че можеш да дишаш свободно, никак не е малко!

В мрачната нощ на 10 септември 1976 г. българинът Иван Бързаков навлязъл по време на буря със светкавици в Адриатическо море и заплувал. Той отплувал за Америка. Първата спирка по пътя му трябвало да стане заблатеният италиански бряг, почти на 11 километра от залива, а морето било пълно с акули. Така започва своята биография проф. Иван..

публикувано на 23.01.23 в 16:38