Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Константинов: Страхът в Иран вече е надделял

Калоян Константинов
Снимка: Калоян Константинов, Facebook

На 10 декември отбелязваме Международния ден за правата на човека. Те са погазвани на много места по света, но напоследък това е особено видимо в Иран. Там беше извършена и първа екзекуция на участник в протестите, които завладяха страната след смъртта на 22-годишната Махса Амини.

Единици са чуждестранните журналисти, които предават от Иран. Един от тях е Калоян Константинов, който е редактор на „КлинКлин“ и водещ на независимото онлайн журналистическо предаване „По острието“.

Той не вярва, че е истина твърдението на властите там, че закриват моралната полиция.

„Могат да го направят проформа, но да открият звено в друга силова структура. Някой ден ще има положителна промяна, но това вероятно ще е при следващите избори за президент или за аятолах“.

Не е изключено и по-рано режимът да помисли за разхлабване на обръча, в който държи гражданите си, но това е малко вероятно., посочи журналистът.

„Никой не знае какво има в главата на властимащите. Момчето, което екзекутираха, беше обвинено в атака срещу Господ. Нима е престъпление да искаш свобода и равни права. Те преследват организатори на протести и хора, които крият протестиращи, за да ги смажат“.

Голяма част от иранците не са силно религиозни, но дори и тези, които са, казват, че случващото не е според нормите на исляма, обясни Калоян Константинов.

„Управляващите в Иран са класически диктатори на авторитарна структура“.

Протестите се водят предимно от млади хора – под 30-годишини, посочи още той.

Константинов откри и сериозни прилики между нашия и иранския народ.

„Иранците са една изключително образована и културна нация, но са апатични към случващото се в държавата им. Несигурността убива хората. На последните избори там имаше рекордно ниска избирателна активност. Майтапят се с живата, който водят и не правят нищо. Искат да напуснат страната“.

Санкциите, наложени на режима в Иран, също дават отражение върху живота там, отбеляза журналистът.

„Иран е петролна и газова държава, с много природни изкопаеми. Там голяма част от стоките са субсидирани. Около 60 литра бензин на месец струва 3 долара. Храните са им евтини. Токът и водата също на поносими цени. Всички стоки, които присъстват на пазара в Европа и Америка, са налични и там. Хората не живеят в кирпичени къщурки. Една огромна част от тях живеят доста по-заможно, отколкото в България. Ако имаш пари, можеш да си позволиш всичко“.

Подобни всеобхватни санкции не водят до смяна на режима, но и до нищо хубаво за народа, смята той.

„Има много примери- Иран, Ирак, Северна Корея, Русия, Венецуела. Тези санкции служат, за да бъдат доволни западните държави, че правят нещо и че ограничават регионалното влияние на тези, върху които са наложени. Ако санкциите в Иран се премахнат, те имат пълния потенциал да станат световна сила. Населението им е 80 милиона – интелигентни и образовани, имат и природни залежи. Като нищо ще изместят САЩ и други играчи в региона“.

Калоян Константинов направи паралел с България и относно изтичането на мозъци в Иран.

„От Ислямската революция досега страната е напусната от 3 милиона иранци. Толкова са напусналите и България. Там обаче напускат основно високо образованите. Това удря тежко икономиката й. Ако Западът иска да навреди сериозно на Иран, трябва да премахне абсолютно всички санкции и да направи възможно най- лесно получаването на визи за иранците. Когато напуснат няколко милиона от най-образованите, държавата ще се сети, че трябва нещо да промени. В противен случай ще се срине“

65% от висшистите в Иран са жени и работят в различни професионални сфери, обясни той.

„Те са еманципирани, но имат различна среда и начин на живот“.

Страхът в Иран вече е надделял, смята журналистът.

„Там не протестират милиони хора. Полицията се активизира, ако види групичка от повече от 5-6 човека ,за да ги разпръсне и смаже. Повечето хора подкрепят протестите, но не се включват“.

Цялото интервю на Весела Владкова с Калоян Константинов може ад чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК предупреди България да транспонира коректно закона за борба с расизма и ксенофобията

Комисията изпрати писмо с официално предупреждение до България и още две страни членки да транспонират коректно закона на ЕС за борба с расизма и ксенофобията. Според Комисията законите в България, Естония и Ирландия не квалифицират или поне не го правят правилно, расистката и ксенофобска мотивация като утежняващ фактор за всички криминални..

публикувано на 03.10.24 в 14:31

Венелин Петков: Прозрачността на собствеността е избавление за родните медии

Телевизиите продължават да бъдат основен източник на информация у нас, въпреки че прогресивно намалява. Другото е сайтове, сайтове, а хората не правят разлика между това кой е публикувал информацията и къде я е прочел . Това коментира в интервю пред БНР Венелин Петков, бивш директор на новините на bTV. Според него положението на родната..

публикувано на 03.10.24 в 14:28

Васил Тренев, "Софийска вода": Цената от 3,52 лева е три пъти под социалната поносимост

Основната цел е стабилното поддържане на ВиК мрежата и доставката на висококачествена вода до крайните клиенти . Тези причини посочи пред БНР изпълнителният директор на "Софийска вода" Васил Тренев за покачването на цената на водата в столицата. "Увеличението от 20% на цената на водата за тази година е свързано с нивото на общата натрупана..

публикувано на 03.10.24 в 13:58

ЕК дава Унгария на съд заради закона за националния суверенитет

Европейската комисия дава Унгария на Съда на Европейския съюз заради приетия закон за защита на националния суверенитет. Комисията смята, че този закон е нарушение на европейското право. С него се създава Служба за защита на суверенитета, чиято задача е да разследва специфични дейности, за които се твърди, че се извършват в интерес на друга държава..

публикувано на 03.10.24 в 13:56

Подменят уличното осветление в 6 севлиевски села

Започна подмяна на уличното осветление в шест села в община Севлиево. Проектът се финансира чрез Националния план за възстановяване и устойчивост, като безвъзмездната помощ е 100%. Нови, енергоефективни осветителните тела ще заменят старото улично осветление в селата Кормянско, Сенник, Ряховците, Шумата, Богатово и Добромирка...

публикувано на 03.10.24 в 13:55

Спецакция срещу купуването на гласове и битовата престъпност в Бяла Слатина

В Бяла Слатина се провежда специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове и битовата престъпност.  Акцията започна от ромския квартал "Латинка" в града, който отдавна се свързва с изборна търговия.  Задържан е 20-годишен младеж за разпространение и употреба на наркотици.  По време на акцията от прозореца на..

публикувано на 03.10.24 в 13:51

Над 20 души са задържани при операциите на МВР срещу търговията с гласове

Над 20 са задържаните в цялата страна при операции на МВР срещу купуването на гласове. Това съобщават от вътрешното ведомство.  68-годишна жена от Стрелча е арестувана за търговия с гласове В хода на операцията в Пазарджик и Панагюрище е извършено претърсване на къща в Стрелча, обитавана от 68-годишна жена. Разследването е започнало..

публикувано на 03.10.24 в 13:49