Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заместник-министърът на правосъдието не очаква този парламент да приеме Закона зa cъдeбнaтa влacт и механизма за разследване на главния прокурор

Емил Дечев
Снимка: Борислава Борисова

Днес МС се очаква да одобри законопроект зa измeнeния в Haĸaзaтeлнo-пpoцecyaлния ĸoдeĸc и в Зaĸoнa зa cъдeбнaтa влacт, с който се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници и се намалява мнозинството за избор и предсрочно освобождаване на тримата големи в съдебната система.Той премина и през обществено обсъждане. Заместник - министърът на правосъдието -Емил Дечев, обясни пред БНР, че има и положителни, и отрицателни становища спрямо предложенията.

„Част от отрицателните са свързани с механизма за разследване на главния прокурор от независим магистрат. Има и такива, които са свързани с част от другите промени, които предлагаме. Сред тях е съдебният контрол върху  отказите да се образуват досъдебни производства, които прокуратурата понастоящем прави с постановления, подлежащи на обжалване само пред прокурор“.

Има различни аргументи за тези отрицателни становища, посочи той в предаването „Преди всички“.

„Част от тях са свързани с целесъобразност – като опасения от претоварване на съдилищата с нови дела. За да избегнем тази опасност, решихме да не подлагаме на изпитание съдилищата, като предвидим съдебен контрол не върху всички откази на прокуратурата да образува досъдебни производства, а само за част от престъпленията- за тежки, които се наказват с над 5 години лишаване от свобода и за една част леките, които са свързани с правата на гражданите“.

Посочени са и възражения на правна основа, в които се твърди, че това е проблем от гледна точка на Конституцията и че ако съдът осъществява контрол върху прокуратурата, той започва да изпълнява обвинителна функция, което не бива да прави, отбеляза заместник-министърът. Той обаче не е съгласен с този аргумент.

Най-големи вълнения буди тази част от законопроекта, която се отнася до разследването на главния прокурор от независим магистрат, отчете той.

„Решили сме такъв да бъде съдия, който има достатъчно голям професионален опит -т.е. да е наказателен съдия от Наказателната колегия на Върховния съд или от наказателните отделения  на  Окръжен или Апелативен съд. Той трябва да е с ранг на съдия от Върховния касационен съд и да има минимум 12 години юридически стаж. Друго допълнително условие е последните 7 години да е работил само като наказателен съдия“.

Има различни причини за тези изисквания, посочи Дечев.

„Един съдия би бил по-малко обвързан с главния прокурор. Той ще бъде назначен от прокурорската колегия на ВСС за прокурор във ВКП. Така спира да бъде съдия за определен период от време. Т.е нямаме съдия, който да изпълнява обвинителни функции. След това ще бъде възстановен на старата си длъжност“.

В законопроекта е предвидено назначаването и на втора контролираща фигура, която да следи да не се нарушават правата на главния прокурор.

„Това се прави заради изискването за вътрешноинстанционен прокурорски контрол. И двете длъжности ще бъдат избирани на принципа на случайния подбор“.

Едно от основните твърдения в становището на ВКС е, че съдиите са такива само по правото, а не по фактите, разясни Дечев.

„Посочва се, че те отдавна са се откъснали от тази част на наказателния процес, в която се извършва разследване или контрол върху едно наказателно разследване“.

Като контрааргумент заместник-министърът посочи, че една голяма част от наказателните съдии в началото на кариерата си са работили като разследващи полицаи, следователи и прокурори.

В законопроекта се предвижда и промяна на мнозинството за избор и освобождаване на т.нар. трима големи в съдебната система. Предлага се това да става с 13 гласа, т.е. с обикновено мнозинство.

Заместник-министърът смята, че е нормално да има съпротива спрямо предложението, особено от тези, които до настоящия момент са били избрани с по-голям брой гласове.

„Сегашната огледалната процедура за предсрочно освобождаване предвижда, че с колкото гласове си избран, с толкова може да бъдеш освободен. Тази промяна не е в противоречие с Конституцията. Половината от членовете на ВСС се избират на преки избори от магистратите. Другите се избират от парламента“. 

За да види живот този законопроект е необходимо мнозинство в НС, т.е. политическа воля, посочи той. Заместник-министърът обаче не е  убеден, че в този състав на парламента ще го има такава.

„Съществува голяма вероятност законопроектът да остане за следващ парламент. Приемането на такъв законопроект е предвидено като една от точките по Плана за възстановяване и устойчивост. Парите, които ЕК трябва да отпусне на България – 12 милиарда - са свързани и с приемането на този закон“. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Влак помете кола, спряна на релсите в Монтанско

Товарен влак помете лека кола, спряна на ЖП-релсите.  Инцидентът е станал снощи на линията между монтанските села Мърчево и Габровница. Катастрофата е станала снощи, към 21:20 минути, в землището на село Габровница. Товарен влак, управляван от 49-годишен машинист от Враца, е ударил лека кола. Автомобилът е бил спрян на ЖП-релсите, със..

публикувано на 03.05.24 в 11:42

"Сиела Норма" спечели обществената поръчка за машинния вот на 9 юни

Фирмата "Сиела Норма" е определена от ЦИК за изпълнител по обществената поръчка за машинния вот за изборите на 9-ти юни. Фирмата беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата. Заместник- председателят на ЦИК Емил Войнов поясни: ""Сиела Норма" следва да изготвят електронна бюлетина за изборите за членове на..

публикувано на 03.05.24 в 11:15

Фестивал "Театър за ценители": запазена територия само за младите

Отворени сърца за доброто и красивото и вдъхновение, което може да даде само изкуството –  на това се радват младежите, участващи в асеновградската самодейна театрална трупа "Работилница за мечти".  Дори и във ваканционните празнични дни те се подготвят за фестивала "Театър за ценители", в който ще се включат младежки самодейни състави от цялата..

публикувано на 03.05.24 в 11:05

Пред завършване е храмът във Вехтово, който се строи от над 5 години

В шуменското село Вехтово е пред завършване църквата, която се строи повече от 5 години. Необходими са още средства, но местните хора вярват, че тази година храмът ще бъде осветен. През последните няколко месеца има сериозен напредък в строителството на храма "Свети Великомъченик Димитър". Напълно реалистично е да го завършим и осветим..

публикувано на 03.05.24 в 10:59
Димитър Главчев

Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"

Служебният премиер Димитър Главчев ще подаде сигнал в ДАНС и прокуратурата по случая с болницата "Мама и Аз", съобщи правителствената информационна служба. Уточнява се, че целта е да бъде направена пълна проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с даването на разрешение за изграждане на лечебното заведение. Решението е в отговор на..

публикувано на 03.05.24 в 10:53
Храм-паметник
„Свети Александър Невски“

Мерки за сигурност около храм "Св. Александър Невски" на Велика събота

От Националната служба за охрана съобщиха, че на Велика събота се въвеждат мерки за сигурност в района на патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в столицата. Гражданите ще имат достъп след 21:30 часа, когато започват проверки през пунктове, организирани при северния и при южния вход на храм-паметника. За времето от 21 часа на..

публикувано на 03.05.24 в 10:51

V блок на АЕЦ "Козлодуй" затваря на 5 май за планов годишен ремонт

На 5 май V блок на атомната централа ще бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво, съобщиха от централата.  В реактора ще бъдат заредени касети с гориво, произведени от "Уестингхаус", след получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране. Процесът на поетапен преход към новото ядрено гориво ще продължи 4 години...

публикувано на 03.05.24 в 10:49