Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръкавици, чували и... коледни песни обещават от инициативата "Чистата Коледа" на включилите се в почистването на Аркутино и Камчийски пясъци

Плажовете през зимата остават пусти, а морските бури отлагат по тях много отпадъци

Илияна Стоилова: Не е възможно само чистейки плажа, да предотвратим замърсяването на морето с пластмаса

Снимка: БГНЕС

Ръкавици, чували и... коледни песни. Това обещават за поредна година от "Чистата Коледа" на всички, откликнали на призива на кампанията да се почистят плажове през зимата.

За последните години в кампанията са събрани близо 2 тона отпадък.

"Символично количество спрямо това, което се влива в Черно море само за един ден. По стари изчисления само от Дунав близо 3 тона пластмаса се влива в нашето море", обясни в интервю за БНР Илияна Стоилова, сърфист и организатор на социалната и образователна инициатива.

Не е възможно само чистейки плажа, да предотвратим замърсяването на морето с пластмаса, подчерта тя.

"Има коледни песни и коледно настроение. Имаме и символични подаръци за всички, така че хората да останат изненадани в края на почистването", разказа Стоилова от плажа на Аркутино, където протича днешната акция по почистване.

На 28 декември подобно събитие се организира и на плаж Камчийски пясъци, от 10 часа.

Снимка: БГНЕС

Колкото по-малко боклук има, толкова по-добре, посочи Илияна Стоилова.

Според нея акцията демонстрира колко отпадъци има на плажа и през зимата и колко е важно да обръщаме внимание на замърсяването на морето и през този сезон, защото след зимните бури се отлагат много отпадъци по плажа.

"Всеки, който живее около морето и се разхожда през зимата по нашите плажове, може да види как след всяка буря по плажа се отлагат много, много отпадъци. През лятото повечето хора, туристите не виждат тези отпадъци, тъй като много българи плажуват по плажовете на концесия, а те се поддържат през лятото. През зимата плажовете остават пусти и не се чистят. Може много ясно да се види какво се случва."

Снимка: БГНЕС

"Има много различни отпадъци. Фасовете по брой са най-много. Пластмаса за еднократна употреба. Част от отпадъците са придошли от други държави – от Грузия, от Турция, от околните държави около Черно море. Намират се и много странни големи отпадъци – шамандури, понякога дори микровълнови, битови техники…", допълни екоактивистът.

През тази година едно от тъжните събития за Черно море беше излизането на делфини в близост до плажа, на различни места, отбеляза Стоилова в предаването "Преди всички".

"Бяха с обгаряния, с нарушени сонарни функции, бяха объркани и починаха на плажа край Ропотамо. Това са най-явните следи от войната, които виждаме тази година по нашето Черноморие. Изключително много объркани делфини имаше в рамките на няколко дни."

Снимките са илюстративни

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Грийнпийс България

Мартин Томов: Трябва ли Черно море да бъде морски резерват?

Трябва ли Черно море да бъде морски резерват ?  "Живо черно море" е зелената мисия на "Грийнпийс".  "Черно море е  море, в което има живот до дълбочина 200 метра, най-вече в по-плитките до 50 метра , тест много близо до брега. Това го прави  особено чувствително на различни заплахи . Ние с "Грийнпийс" вече  от година и половина започнахме..

публикувано на 18.06.24 в 15:55
Януш Залески, държавен секретар в екоминистерството на Полша, и Андржей Кундзевич – председател на сдружението инженерите и техниците в горското стопанство.

Полски експерти: Много е важно проблемите на гората в ЕС да се решават от лесничеите

Защитата на горите в Европа трябва да е поверена не на политиците, а на експертите. Това е мнението на Януш Залески – държавен секретар в екоминистерството на Полша и зам.-генерален директор на държавните гори там. Залески и Андржей Кундзевич – председател на сдружението инженерите и техниците в горското стопанство, бяха на частно посещение у..

публикувано на 17.06.24 в 09:43

200 водни лилии ще радват с цветовете и аромата си посетителите на парк „Кайлъка“

Едно от любимите места за отдих на плевенчани е парк „Кайлъка“. Обявен е за защитена местност по инициатива на ген. Иван Винаров. Първият проектант на парка е бил архитект Тихолов. В изграждането му взема активно участие и цялото плевенско гражданство. И тази традиция продължава в днешно време. Уникалният парк се намира в близост до..

публикувано на 16.06.24 в 04:29

Синигер призовава софиянци: Премини на зелено днес, за да живеем по-добре утре

"Премини на зелено" е мотото на образователен графити стенопис в близост до Южния парк в София . Изобразеният синигер призовава софиянци: "Премини на зелено днес, за да живеем по-добре утре". "София е по пътя към своята зелена трансформация от доста години и се сблъсква с доста затруднения. Изключително важно е да премине и..

публикувано на 13.06.24 в 19:08
Даниела Тошева

"Зелени момичета" - проект за зелени професии сред жените

"Зелени момичета" или „GirlsGoGreen“ е проект, който си поставя за цел да популяризира сред младите жени "зелените професии" и образование.  "Проектът започна в началото на май месец, в партньорство с организации от Гърция и Турция, като финансирането на проекта е по програмата "Еразмус +" на ЕС, разказа в "Понеделник вечер" Даниела Тошева, която е..

публикувано на 27.05.24 в 09:13
Снимката е илюстративна

Какви екологично чисти източници на енергия използват в Израел

Почти една трета от енергията добивана в Израел е произведена чрез соларни батерии. В пустинната Негев има огромна слънчева електростанция, в която има батерии, които директно трансформират слънчевите лъчи в електроенергия, а има и кула, в която се затопля течност от небесното светило, от която се добива електроенергия като при ТЕЦ, (за разлика от..

публикувано на 19.05.24 в 08:55

Венцеслава Кожухарова, "За Земята": България вече трябваше да е на четвърти транш от ПВУ

Има огромно забавяне на второто плащане по ПВУ заради неизпълнени реформи. Там е нашият основен пропуск. В други страни има вече трето, четвърто плащане. България вече трябваше да е на четвърти транш , а още не можем да стигнем до втория. Това заяви пред БНР Венцеслава Кожухарова, координатор в екип "Енергия и климат" в Сдружение "За..

публикувано на 10.05.24 в 11:24