Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръкавици, чували и... коледни песни обещават от инициативата "Чистата Коледа" на включилите се в почистването на Аркутино и Камчийски пясъци

Плажовете през зимата остават пусти, а морските бури отлагат по тях много отпадъци

Илияна Стоилова: Не е възможно само чистейки плажа, да предотвратим замърсяването на морето с пластмаса

Снимка: БГНЕС

Ръкавици, чували и... коледни песни. Това обещават за поредна година от "Чистата Коледа" на всички, откликнали на призива на кампанията да се почистят плажове през зимата.

За последните години в кампанията са събрани близо 2 тона отпадък.

"Символично количество спрямо това, което се влива в Черно море само за един ден. По стари изчисления само от Дунав близо 3 тона пластмаса се влива в нашето море", обясни в интервю за БНР Илияна Стоилова, сърфист и организатор на социалната и образователна инициатива.

Не е възможно само чистейки плажа, да предотвратим замърсяването на морето с пластмаса, подчерта тя.

"Има коледни песни и коледно настроение. Имаме и символични подаръци за всички, така че хората да останат изненадани в края на почистването", разказа Стоилова от плажа на Аркутино, където протича днешната акция по почистване.

На 28 декември подобно събитие се организира и на плаж Камчийски пясъци, от 10 часа.

Снимка: БГНЕС

Колкото по-малко боклук има, толкова по-добре, посочи Илияна Стоилова.

Според нея акцията демонстрира колко отпадъци има на плажа и през зимата и колко е важно да обръщаме внимание на замърсяването на морето и през този сезон, защото след зимните бури се отлагат много отпадъци по плажа.

"Всеки, който живее около морето и се разхожда през зимата по нашите плажове, може да види как след всяка буря по плажа се отлагат много, много отпадъци. През лятото повечето хора, туристите не виждат тези отпадъци, тъй като много българи плажуват по плажовете на концесия, а те се поддържат през лятото. През зимата плажовете остават пусти и не се чистят. Може много ясно да се види какво се случва."

Снимка: БГНЕС

"Има много различни отпадъци. Фасовете по брой са най-много. Пластмаса за еднократна употреба. Част от отпадъците са придошли от други държави – от Грузия, от Турция, от околните държави около Черно море. Намират се и много странни големи отпадъци – шамандури, понякога дори микровълнови, битови техники…", допълни екоактивистът.

През тази година едно от тъжните събития за Черно море беше излизането на делфини в близост до плажа, на различни места, отбеляза Стоилова в предаването "Преди всички".

"Бяха с обгаряния, с нарушени сонарни функции, бяха объркани и починаха на плажа край Ропотамо. Това са най-явните следи от войната, които виждаме тази година по нашето Черноморие. Изключително много объркани делфини имаше в рамките на няколко дни."

Снимките са илюстративни

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цанко Керанов, Румяна Фичева и Антон Станчев

580 км са туристическите маршрути в Национален парк "Централен Балкан"

"Чрез наши ние контролираме движението , проверяват се МПС дали имат разрешително, ако нямат такова се съставя акт и глобата е около 100 лева, каза БНР Цанко Керанов, началник отдел Контрол и охрана на Национален парк Централен Балкан. Според Керанов по-често се правят еднодневни или три дневни преходи , като днешните туристи наистина обичат..

публикувано на 15.07.24 в 09:42

Как да бъде спасен зоопарка в Благоевград чрез виртуална реалност?

Как изживяването и емоциите от посещението в зоопарк или в горски територии , обособени като центрове за защитени видове животни, да продължи до безкрай? Такава възможност дава развитието на дигиталните технологии чрез приложения и апликации, познати като образование във виртуална или добавена реалност . И ако в световен мащаб тези..

публикувано на 13.07.24 в 10:05
Снимката е илюстративна

Мариана Родер и нейната малка хижа в планината

Да поддържаш хижа и обслужваш посетителите изисква особено отношение, както към природата, така и към хората, които обичат да прекарват време в планината. Това занимание, обаче представлява на практика почти денонощен труд. Какво означава да работиш като хижар и то не къде да е, а в Швейцария?   " В Швейцария е много трудно да станеш хижар , това е..

публикувано на 13.07.24 в 09:35
Ели Иванова

"52 исторически разходки из България" - 52 уикенда история сред природата

"52 исторически разходки из България" се казва новата книга на блогър - пътешественика Ели Иванова , създател на блога "Друми в думи".  Чрез нея авторката дава заявка да ни отведе до крепости, манастири, скални светилища и места, свързани със старата и по-новата история на земите ни. "Тази пета моя книга се различава от предишните по..

публикувано на 10.07.24 в 09:28

"Пътувай с Хоризонт" в сърцето на Родопите

В горещите летни дни, алтернативата е планинският туризъм. "Пътувай с Хоризонт" тръгва на разходка в сърцето на Родопите, сред тишината и спокойствието на балкана, на 1200 метра надморска височина. В село Момчиловци срещаме гостоприемни домакини, свикнали да посрещат гости още от 90-те години на миналия век, когато селото се превръща в едно от..

публикувано на 07.07.24 в 14:49

Вършец - най-старият балнеолечебен курорт в България

Вършец е най-старият балнеолечебен курорт в България, известен с топлата си минерална вода и мек планински климат. Първата държавна минерална баня е построена през 1990 г.  Градът възниква около минерални извори и неговата история е свързана с балнеолечението за това свидетелстват откритите развалини от римски бани.  Град Вършец е разположен в..

публикувано на 07.07.24 в 10:10
Снимката е илюстративна

Ученици от варненската математическа гимназия създават уред за зеленчуци

Четирима ученици от варненската математическа гимназия "Д-р Петър Берон" са създали учебна фирма UV GREEN. Учениците отглеждат зеленчуци в кутия, уредът използва напоителна система с вода, която циркулира чрез сензори, запазвайки хранителните вещества в почвата, отглеждат се 7 растения едновременно, процесът е автоматизиран.  Те разказаха за БНР,..

публикувано на 06.07.24 в 10:10