Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2023 година през погледа на политиците - между скептицизма и надеждите

Снимка: Ани Петрова

С констатация, че изпращаме една трудна и тежка година политиците поглеждат към следващата. Пожеланията са за повече мъдрост, но очакванията са по-скоро скептични. 

Каква беше отминаващата 2022 година? 

Неособено успешна, смята Халил Летифов от ДПС: "Неособено положителната оценка е по ред причини - годината е свързана с думата "криза", политическа криза, енергийна криза, социална и икономическа кризи. Затова всички ще си пожелаем една по-добра година - 2023, изпълнена с надежди". Като свое лично постижение той смята усилията за преодоляване на разделението между политическите сили. 

Не звучат оптимистично и размишленията на Георги Гьоков, който посрещна 2022-ра като министър, а я изпраща като редови депутат

"От гледна точка на българите равносметката не е много радостна. Бяхме подложени на много последствия - от ковид пандемията, от войната, от нестабилната политическа обстановка. Това доведе до затруднения за българите. 2022-ра беше тежка, но това ни дава повод да си пожелаем за 2023 година живот и здраве, и по-сериозна политическа стабилност". 

Гьоков е скептичен към възможностите да бъде съставен кабинет. Скептицизмът му се споделя и от останалите политически играчи. Даниел Лорер от ПП: "Трудно е да се прогнозира. Шансовете са на кантар". 

Неговата равносметка звучи една идея по-оптимистично от тази на всички останали: 

"2022 година беше силна за българската демокрация и политика, защото стана ясно, че годините на хегемония на ГЕРБ и ДПС приключиха. ПП започна да се очертава като непреодолим фактор в българската политика". 

Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов не споделя патоса на политическия си опонент: "Тежка година за всички, трудно възстановяване на нормалността в политическия живот. Ходенето от избори на избори е терапия, която обаче трябва да приключи". 

За Христо Иванов най-голямото постижение е превръщането на ДБ в най-желан политически партньор

"Показахме, че можем да налагаме дневния ред". На отминаващата година той гледа като преход: "Преминаваме през сложно състояние, в което трябва да се научим да живеем. Колкото по-бързо разберем, че няма да стане по-лесно, толкова по-бързо ще успяваме да решаваме задачите".  

Желаещите да са най-желан политически партньор – "Български възход", също говорят за поуки, които да се пренесат и в 2023-та. Александър Николов: 

"Очакванията срещнаха реалностите. Енергията на протестите, въпреки че намери своето мнозинство в 47-ото Народно събрание, не бяха осъществени очакванията на хората. Оставаме с надеждата за формиране на редовно правителство. По-важният въпрос е дали ще има мъдрост и разум към държавническия подход". 

От "Възраждане" остават скептични към всички размишления и пожелания. Лаконичната оценка на лидера Костадин Костадинов за случилото се дотук: 

"Поредната изгубена година за България". Готвейки се за летящ старт – този път за влизане в управлението: 

"България няма време за губене. В края на годината ще отчетем поредните тъжни новини - с колко сме намалели и с колко е намаляла раждаемостта за поредна година. Може би и колко са българските селища, заличени от картата на България". 


По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ценно признание за Теодор Ушев от фестивал в Италия

В Багерия на остров Сицилия започна десетото издание на международния фестивал Animaphixs за авторско анимационно кино. Наградата за цялостно творчество получи българският Теодор Ушев. Фестивалът бе открит с киноконцерт на Джовани Солима - един от най-големите виртуози на виолончелото, който чрез музика барок, рок и метъл представи картини от..

публикувано на 23.07.24 в 01:38
Жозеп Борел

Неформалните съвети "Външни работи" и "Отбрана" на ЕС ще се проведат в Брюксел, а не в Будапеща

Предвидените в края на август неформални съвети "Външни работи" и "Отбрана" ще се проведат не в Будапеща, а в Брюксел. Решението бе взето и оповестено от върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. То е израз на недоволството от совалките на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и Пекин, след като Унгария пое..

публикувано на 22.07.24 в 21:27
Алсу Курмашева

Съд в Русия изпрати в затвора за 6,5 години журналистка с руско и американско гражданство

Съдът в Русия изпрати в затвора за шести години и половина журналистка с двойно гражданство руско и американско, която работеше за радио "Свободна Европа". Алсу Курмашева беше призната за виновна, че е разпространявала фалшиви информация за руската армия. Делото беше гледано при закрити врата без възможности да се узнаят детайли около..

публикувано на 22.07.24 в 20:52
Камала Харис

Камала Харис: Наследството на Байдън е несравнимо в съвременната история

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис похвали президента Джо Байдън за службата му на страната в първата си публична изява, откакто той внезапно се отказа от президентската надпревара и я подкрепи за свой наследник. В речта си тя само говори за неговите заслуги, съобщава Ройтерс. Камала Хари отбеляза, че "наследството от постижения“ на..

публикувано на 22.07.24 в 20:43

Атанас Атанасов: Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата

"Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата. А ДАНС за пореден път изпълнява политическа поръчка за компрометиране, този път на кмета на София". Така съпредседателят на ПП ДБ Атанас Атанасов коментира съобщеното по-рано днес от общински съветници от ГЕРБ СДС, че ДАНС е съставила акт на столичния кмет Васил Терзиев, защото не е..

публикувано на 22.07.24 в 20:18
Олександра Микулска от Украйна,

Олександра Микулска: В "Храна за размисъл" избрах ястие, пълно със спомени от семейството

Не вярвах, че някой ще се интересува от нашите истории и много се радвам, че съм част от кампанията „Храна за размисъл“. Това призна в интервю пред БНР Олександра Микулска от Украйна, едно от лицата на кампанията, в която се представят различни национални ястия и историята на кулинарния майстор. В „Храна за размисъл“ Олександра..

публикувано на 22.07.24 в 19:31

Пожарът край гарата в Кочериново е овладян

Пожарът край железопътната гара в Кочериново е овладян, съобщи БТА, като цитира директора на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Кюстендил комисар Светослав Георгиев. Огънят е локализиран от всички страни, догарят запалилите се дървени трупи край мястото на пожара. Горели са сухи треви и храсти. Нямаме данни..

публикувано на 22.07.24 в 18:56