Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Център за деца с увреждания е спасителен пояс за стотици семейства

Повече от 130 деца са получили подкрепа и рехабилитация за последното тримесечие на годината в Центъра за комплексно обслужване на деца с увреждания и специални потребности в град Дебелец. Терапевтите постигат чудеса с децата, споделят благодарните родители, а терапевтите в центъра казват, че децата с увреждания се увеличават.

Центърът за деца с увреждания в Дебелец е спасителният пояс за стотици семейства, които намират подкрепа, а с децата им се случват чудеса – прохождат, проговарят, въпреки че са с тежки диагнози

"Казвам се Светла Неделчева. Детето ми идва на рехабилитация от 5 години тук и сме много доволни. Идваме чак от Бяла. Продължаваме си, въпреки че и в Русе има рехабилитация, но на нас тук ни харесва. Нямам думи да опиша колко съм им благодарна на тукашните рехабилитатори, на логопедите, на абсолютно всеки един човек, който се занимава с детето ми".  

Над 130 са децата с различни увреждания, за които в центъра са полагани грижи за последното тримесечие на 2022 година, посочи директорката д-р Анелия Георгиева: 

"Това не са никак малко деца, за съжаление, все повече се увеличава броят на децата с увреждания, било с неясна генетични синдроми, та дори и без генетични. Доста се завишава броят на децата с аутистични отклонения, за нещастие, като там генезата на забавянето не е известена, не е ясна все още".  

Шестгодишният Борис е едно от децата, с което работят терапевтите в центъра в Дебелец

"Какво правим в центъра – сега натискаме крак. Стречинг, така беше. Харесват ми заниманията. Най-любима ми е Дочето. Най-много ме усмихва". 

Дочето е кинезитерапевтът Дочка Василева, която работи с децата с увреждания в центъра в Дебелец от 1999 година до днес. Не може да изброи колко деца буквално са минали през ръцете ѝ и разказва за един от най-тежките си пациенти, на които е помогнала: 

"Хубавото е, че заминават с хубави спомени и с постигнати резултати, така че удовлетворяваща е работата. Работих с една Мартинка, за нея много се радвам, че успях да помогна. Тя е на около 6 години в момента. Постигна абсолютно нормално ниво на двигателно развитие и на психическо също. Най-удовлетворяващ резултат видях от работата си. Имаше проблем с поставяне на диагнозата и с избор какво трябваше да се предприеме. Екипна е работата. Въпросът е, че трябва да работим заедно с родителите и тогава се получават най-добрите резултати. Ако родителите вярват, резултатът се получава, идеалният!". 

Един от най-натоварените терапевти е логопедът Катя Чакърова, която казва, че е щастлива с пациентите си

"Най-много мога да се гордея, че усмихвам децата. Те успяват да изразят себе си чрез обичта и слънцето, което личи в очите им, в погледа им, желанието, когато идват при мен. Преградките и думите, които съм чувала: "Катя, обичам те!".  

Ерготерапевтът Теодора Савова е от най-младите попълнения в Центъра за комплексно обслужване на деца с увреждания и специални потребности в Дебелец: 

"Много харесвам деца и затова избрах тази специалност. Трябва да се помага на различните деца и да ги подкрепяме във всичко, което можем – чрез игри и различни занимания. Аз съм от скоро, от два месеца, но се гордея, че децата ме приемат добре. Мисля, че ще имаме голям напредък".  

Терапията в центъра в Дебелец е безплатна. При много от децата постигнатите резултати са впечатляващи, удовлетворена е директорката на центъра д-р Анелия Георгиева: 

"Дори дете с аутизъм тръгна на ресурсно училище, от където го преведоха в училище за здрави деца, в първи клас записано. Това за мен е голяма гордост. Доста от децата ни, които са от аутистичния спектър, вече могат сами да пишат и да четата. Тези деца, може би, ще станат някакви гении, дай, Боже! Имаме доста големи успехи с децата с дислексия, с речеви проблеми, с децата с церебрални парализи. Бих казала, че почти няма дете непроходило от тези деца под ръцете на нашите специалисти, за което благодаря на всички".  

За постиженията с децата им в центъра в Дебелец три от майките разказаха: 

"Аз съм Стефана Стефанова, от скоро сме, от 10 дена. Много съм доволна и се радвам, че посещаваме това място и ще продължаваме".  

"Аз Силвия Димитрова Илиева, ние сме от три месеца и сме много доволни, много добре се държат с децата. Има голям напредък, започна да пълзи детето, започна да се изправя, помогнаха му и продължаваме". 

"Казвам се Таня Белинова и съм майка на една прекрасна госпожица. От година и три месеца посещаваме центъра. Напредъкът е огромен. Специалистите, които работят с моята дъщеря, полагат огромни усилия ежедневно. Смея да твърдя, че с нас се случи истинско чудо. Когато дойдохме тук, бяхме отчаяни, изпълнени с тревога. Днес вече сме изпълнени с позитивизъм и щастие и вярваме, че сме към края на пътя, който вървим".  

Децата имаха своето коледно-новогодишно тържество, на което пяха, танцуваха и рецитираха

През 2022 година заплатите в центъра за деца с увреждания в Дебелец са актуализирани и отговарят напълно на колективния трудов договор и отрасловото споразумение. От служебното Министерство на здравеопазването са отпуснати над 170 хиляди лева, с които в края на октомври е направена външна изолация на сградата и са намалени разходите за отопление, разказва д-р Анелия Георгиева и пожелава за новата 2023 година: 

"Всички да бъдат здрави, да имаме още по-големи успехи, да има здраве и щастие в семействата на всички работещи и на всички, които подкрепят нашата дейност". 


снимки: Здравка Маслянкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мярка за неотклонение на задържаната за убийството на Пейо Пеев Красимира Трифонова, 21 май 2024 г.

Съдът остави в ареста заподозряната в убийство Красимира Трифонова

На фона на протест на близки и приятели на убития Пейо Пеев, Софийският апелативен съд отхвърли молбата на една от обвиняемите за смъртта му - бившата дипломатка Красимира Трифонова, да излезе от ареста. Тримата апелативните съдии изцяло се съгласиха с определението на Софийския градски съд от миналата седмица, че са събрани достатъчно..

публикувано на 21.05.24 в 11:53

Гърция в плен на 24-часова стачка

Продължава стачката в Гърция. Синдикатите и депутати от опозицията протестират срещу ниските заплати и високите цени. Тече протестна демонстрация в Атина. Голяма демонстрация се провежда пред министерството на финансите в Атина. Синдикатите протестират срещу високите цени, непосилните данъци и "заплати с които едвам преживяват". Пред..

публикувано на 21.05.24 в 11:39
Церемония в памет на Ебрахим Раиси в Табриз, 21 май 2024 г.

Церемонии в Иран в памет на покойния президент Раиси

Започнаха погребалните ритуали за президента на Иран Ебрахим Раиси и още седем души, които загинаха при катастрофа с хеликоптер в неделя. Хиляди хора излязоха по улиците в Табриз, където стана инцидентът. Очаква се тялото на покойния ирански президент да бъде погребано в родното му място Машхад в четвъртък. Би Би Си отбелязва, че тази..

публикувано на 21.05.24 в 11:27
МВР на 6 септември

Уволниха дисциплинарно директора на ОДМВР-Ловеч

Директорът на Областната дирекция на МВР в Ловеч Станислав Великов е уволнен дисциплинарно със заповед на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Великов беше отстранен от работа  преди три месеца, когато срещу него беше образувано дисциплинарно производство. Със заповед на министър Стоянов от длъжност сега е отстранен и..

публикувано на 21.05.24 в 10:59

Премиерът поиска проверка на пътя до Аксаково, където катастрофира кола на НСО

Служебният премиер Димитър Главчев поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова да извърши незабавна проверка във връзка с информацията за новоасфалтирана част от пътя в района на Аксаково, където преди дни имаше тежка катастрофа с автомобил на НСО с жертва и ранени. Това съобщи правителствената..

публикувано на 21.05.24 в 10:55
Протест на близки на Пейо Пеев се провежда пред Съдебната палата, 21 май 2024 г.

Протест на близки на убития Пейо Пеев пред Съдебната палата в София

Близки и приятели на убития Пейо Пеев се събраха на пореден протест пред Съдебната палата в София, където Софийският апелативен съд решава да пусне ли от ареста бившата дипломатка Красимира Трифонова. Тя е обвинена, че в съучастие с дъщеря си - съпругата на Пеев Габриела Савова, е причинила смъртта на му, а след това двете са се опитали да..

публикувано на 21.05.24 в 10:55

Яна Стефанова: Искаме да се докоснем до историята на площад "Славейков"

Пешеходни обиколки около площад "Славейков" на исторически сгради, в които са живели литературни класици, автори, представители на интелигенцията и културата, ще се проведат на 24 май в София. Емблематичният площад традиционно се превръща в средище на литература, култура, история и образование за Деня на светите братя Кирил и Методий, на..

публикувано на 21.05.24 в 10:40