Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Оставката на Бойко Борисов е залог за излизане от политическата криза"

Калоян Велчев: Президентът играе двойна игра

Калоян Велчев

"Към момента изглежда ясно, че вторият мандат няма да се реализира", заяви пред БНР политологът Калоян Велчев. Днес президентът Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на кабинет на партия "Продължаме промяната". 

Няма договорена подкрепа от страна на ПП за някакво мнозинство, което би могло да управлява, обясни той в предаването "Преди всички" и добави, че подкрепата им от страна на "Демократична България" е крайно недостатъчна за управление. 
"Заявката на ПП за управление в някакво сериозно малцинство, което да търси ситуационни подкрепи за политики, не е сериозна", смята политологът. По думите му ще бъде предложен "предизборен кабинет":

"Въпросът е дали ще бъде върнат мандатът неизпълнен от страна на акад. Денков или все пак ще бъде предложен състав на правителство, който да влезе за гласуване в залата на НС". 

Според него интересно ще е ако бъде предложен състав на правителство, как той ще контрастира с предложения кабинет на ГЕРБ в първия проучвателен мандат: 

"Предполагам, че ПП и ДП ще покажат как би трябвало да изглежда кабинет без политически лидери, но с ясна партийна украса, която показва ясно кой точно би носил отговорност. Ние ще видим 2 алтернативни идеи как може да се управлява". 

Калоян Велчев изказа мнение, че чрез публичното си говорене президентът бламира всякакви шансове за някакво споразумение, което да бъде публично приемано, заклеймявайки коалициите, политическите сили като такива. "Президентът към момента ми се струва, че играе двойна игра", подчерта той и добави:

"За мен лично Радев е една енигма, аз не съм сигурен каква е неговата крайна цел. Ако говорим, че може да се върви към президентска република - това не ми се струва реалистично. Нашият институционален блокаж може би ще прави такава теза все по-популярна. А това дали ще имаме правителство или ще имаме някакво правителство, само за да има правителство, и при двата сценария наличието на някакъв алтернативен модел ще изглежда привлекателно". 

Политологът отбеляза, че служебното правителство дава един буфер на партиите. Те видяха, че могат да не се договарят и да не правят компромиси, добави той. По думите му обаче дълготрайно решение на политическата криза изглежда невъзможно. 

"Нарастващото влияние на президента е проблем. За партиите - и едно бягство, защото им дава възможност те да проължат своите политически битки". 

Личността на Бойко Борисов е един от основните проблеми за кризата, която имаме, каза Калоян Велчев. Според него той е с изчерпано доверие. Неговата оставка е залог за излизане от политическата криза, смята политологът и отбеляза:

"За да може ГЕРБ отново да бъде приемлив коалиционен партньор, той трябва да реши своя проблем с лидерството".

Ядрата на политическите сили, особено на тези с по-утвърдени структури и присъствие като ГЕРБ, ще бъдат затвърдени и няма да загубят гласове при предсрочен вот, прогнозира Велчев. 

"От тази игра на вина - кой би бил виновен, ако няма правителство, никой не печелели, освен президентът".

Според него даване на третия мандат на "Български възход" би създало проблем за президента: "Ако се формира коалиция около Янев, Радев ще понесе щета от това, че може да бъде наречен архитект на някаква коалиция, която се е заформила. Той това не иска".

Няма безрисков вариант за третия мандат, смята политологът. Според него най-логично би било президентът да даде мандата на БСП.

Велчев смята, че на този етап изборите изглеждат вероятни, но формирането на трайно управление не изглежда близо. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Русия осъдиха на 14 години затвор 77-годишния физик Анатолий Маслов

В Русия на 14 години затвор по обвинение в държавна измяна беше осъден 77-годишният физик от Новосибирск Анатолий Маслов.  Прокуратурата поиска 17 години лишаване от свобода.  Съдебното заседание протече при закрити врата.  Маслов работеше в Института по теоретична и приложна механика в Сибирския клон на Руската академия на науките.  През 2022 г. той..

публикувано на 21.05.24 в 22:55

"Сиела Норма" ще осигурява машинното гласуване на новите и частичните местни избори на 23 юни

Фирмата "Сиела Норма" е избрана за изпълнител по обществената поръчка за осигуряване на машинното гласуване на новите и частичните местни избори, насрочени за 23 юни.  ЦИК сключва рамково споразумение с фирмата, която единствена подаде оферта.  Частичен вот ще се проведе за избор на 16 кметове на кметства. Новите избори са за кмет на община Панагюрище,..

публикувано на 21.05.24 в 22:47

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник с дължина около 53 километра, съобщават от "Булгартрансгаз".  Ще се реализира вертикален газов коридор чрез изграждане и въвеждане в експлоатация на нови обекти за разширение на газопреносната инфраструктура, като проектът цели да се повиши капацитетът за пренос на природен газ в..

публикувано на 21.05.24 в 22:17

Камион с боеприпаси е катастрофирал на магистрала "Струма" край Мало Бучино

Камион с боеприпаси е катастрофирал около 19 ч. на магистрала "Струма" край Мало Бучино, което е наложило пренасочване на движението през Владая, съобщи БНТ. Товарният автомобил с боеприпаси е на частна фирма, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната за БТА.  Боеприпасите не са засегнати при инцидента.  Фирмата, която ги превозва,..

публикувано на 21.05.24 в 22:03
Карин Жан-Пиер

Белият дом критикува популяризирането на нацистко съдържание от акаунта на Доналд Тръмп

Белият дом разкритикува "отвратителното" популяризиране на нацистко съдържание, след като във видеоклип, публикуван от акаунта на Доналд Тръмп в социалната му мрежа Truth Social, се споменава за "обединен райх", ако той спечели президентските избори през 2024 г., съобщава Франс прес. "Отвратително и позорно е някой да промотира съдържание, свързано с..

публикувано на 21.05.24 в 21:57
Доналд Туск

Доналд Туск обвини Русия в опити да вкара хиляди мигранти от Африка в Европа

Полският премиер Доналд Туск обвини "руската държава" в опити да вкара хиляди мигранти от Африка в Европа, докато Полша планира да укрепи източната си граница, съобщава Франс прес.  "Именно руската държава, а не някакъв мрачен бизнес, стои зад организирането на набирането, транспортирането и опитите за нелегално вкарване на хиляди хора в Европа", каза..

публикувано на 21.05.24 в 21:49

Трети неуспешен опит парламентът да започне второто си извънредно заседание

Опитът за второ извънредно заседание на парламента тази вечер се провали.  И при третия опит депутатите не успяха да съберат необходимия кворум от 121 гласа. Само 3 гласа не достигнаха, за да бъде открито заседанието.  При третия опит за събиране на кворум се регистрираха само 118 народни представители. Час и половина отнеха усилията..

публикувано на 21.05.24 в 21:06