Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училище във Велико Търново ще обучава социални сътрудници

Последните промени в социалното законодателство в страната изискват в социалните центрове за деца и възрастни за определен вид дейности да бъдат назначавани социални сътрудници. Такива кадри със средно образование в страната няма и е масова практика на работа да се назначават хора без нужното образование, които в процеса на работа да бъдат обучавани, сигнализираха от Община Велико Търново. За да се излезе от този дисбаланс, Средното училище "Владимир Комаров" във Велико Търново е от първите в страната, които от новата учебна година започва обучение на ученици с прием след 7 клас за сътрудник социални дейности. 

Държавата изисква в социалните центрове за деца и възрастни да работят сътрудници по социални дейности, но кадри с това образование у нас няма. Такава е ситуацията и с трите общински центъра за деца и младежи във Велико Търново, които ръководи Миглена Енчева

„Аз съм назначила към момента 6 човека сътрудник социални дейности, като водещото при мен беше да са със средно образование и да са експерти от опит, тъй като няма завършили с такава специалност. Единственото, което можеше да ми подпомогне избора на хора за тази длъжност, беше да имат някакъв опит при работа с деца в резидентна грижа“. 


В община Велико Търново има над 40 социални услуги, предстои разкриването на поне още 9. Не говорим за недостиг на такива кадри, говорим за тотална тяхна липса, защото нито едно училище в страната не ги обучава, коментира за социалните сътрудници Росица Димитрова, директор на общинската дирекция по здравеопазване и социални дейности: 

„До момента в практиката ние на сътрудници социални дейности сме назначавали хора при изискване само за завършено средно образование. Никога не сме поставяли изискванията те да имат познания, предварителни, по законодателството на социалното подпомагане, на социалните услуги, на Агенцията по заетостта, на закрилата на детето, на закона за семейните помощи за деца. Тук се изискват знания, тук се изискват учения, които да бъдат в отговор на специфичните потребности на целевите групи, които са обект на нашите социални услуги“. 

От новата учебна година Средното училище "Владимир Комаров" във Велико Търново ще започне обучение от осми клас на социални сътрудници за работа с деца и семейства в риск. Предложението е подкрепено от просветното министерство, Общината и Великотърновския университет. Обявеният прием е за 26 ученици, на които ще преподават университетски преподаватели и ще се практикува в социалните центрове, поясни училищният директор Янаки Лазаров

„Функциите на този сътрудник социални дейности се изразяват в това той да подпомага работата на социалния работник, да подпомага планирането, работата с институциите, да координира, един вид фасилитатор се оказва, ментор, психологическа подкрепа оказва на детето и семействата в риск“.  

Приемът за специалността ще бъде с оценките от националното външно оценяване в 7 клас и оценките от дипломата по информационни технологии и предприемачество. Като специални предмети ще бъдат изучавани професионална етика, детска психология, детска физиология, семейна педагогика, социално законодателство. Учебният план предвижда практика от 10 клас до завършването в различните социални услуги. 

 

За възможностите за работа на тези кадри със средно образование Росица Димитрова посочи: 

„Могат да работят не само в сферата на социалното подпомагане и в сферата на социалните услуги, могат да бъдат хората на терен и мобилно, консултиращи и подкрепящи във всяко отношение и указващи съдействие и застъпничество и посредничество и в сферата на заетостта. Могат да работят в Инспекцията по труда, в общинските администрации, в неправителствени организации“.  

В общинския дневен дневния център за деца и младежи с увреждания "Дъга" във Велико Търново се очертава недостиг на поне петима социални сътрудници в идните години, поясни неговият управител Светла Хаджийска и поясни какви са задълженията им: 

„Това, което те трябва да правят, е емоционална подкрепа, трябва да са доста добре подготвени, тъй като говорим за хора с трайни увреждания, деца и младежи, при които това е водещо. Трябва да умеят да разпознават различните сигнали на напрежение и страдание и защо това лице има нужда точно в този момент и от каква точно подкрепа. Отделно трябва да са хора, които да могат да посредничат, защото при нас е възложено не само дневното обгрижване, а и ходене по различни институции. Нашата цел е социализация“.  

Към момента заплатите на социалните сътрудници са от 130 до 145% от минималната заплата в зависимост от вида на социалния център и услуга. 

Снимки: Здравка Маслянкова

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите изслушват Главчев и Запрянов за срещата на върха на НАТО

Депутатите ще изслушат служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и министъра на отбраната Атанас Запрянов. След това ще се проведе редовен парламентарен контрол, в който ще участват 7 министри.  Главчев към Байдън: България е лоялен и надежден съюзник Служебният премиер Главчев и министърът на отбраната Атанас..

публикувано на 19.07.24 в 07:49

Продължат битките с пожарите в цялата страна

Продължат усилията за овладяване на пожарите в страната, включително на  големия пожар около Воден и близките села. Премиерът свиква Съвета по сигурността заради пожарите Вчера огънят достигна граничното с Турция село Крайново. В района на бедствието са служебният премиер Димитър Главчев и вътрешният министър Калин Стоянов...

публикувано на 19.07.24 в 07:32

Опасни жеги и обилни валежи с гръмотевици

Оранжев код за високи температури и обилни валежи с гръмотевици е в сила  днес за 6 области.  Това са областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали, където има и опасност от градушки, обявиха от НИМХ. С изключение на област София и област Перник - в останалите области от страна е обявен жълт код за горещини и интензивни..

публикувано на 19.07.24 в 07:24

Кипър регистрира повече пристигнали туристи в сравнение с миналата година

Туристическите пристигания в Кипър са се увеличили през първите шест месеца на годината, което показва, че поставената за този сезон цел за развитие на сектора се изпълнява, казаха от правителството. Допълнителни 10 млн. евро ще бъдат предоставени с бюджета за догодина за популяризиране на страната в чужбина.  Над 1,65 млн. са посещенията на туристи в..

публикувано на 19.07.24 в 05:20
Володимир Зеленски

Зеленски е готов да работи с Тръмп, ако бъде избран за американски президент

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю за Би Би Си, че е готов да работи с всеки, който бъде избран за президент на Съединените щати, включително Доналд Тръмп. "Ние трябва да работим със Съединените щати. Ако дойде нов екип, ще трябва да работим с тях усилено. Не се страхуваме от усърдна работа", подчерта Зеленски. Той каза също, че..

публикувано на 19.07.24 в 05:12

Кипър отпуска спешно средства за преодоляване на водната криза

Над 6 млн. евро отпуска правителството на Кипър за допълнителни спешни мерки за справяне с водната криза и подкрепа на земеделците заради неблагоприятните климатични условия. В резултат на продължаващата суша язовирите в страната са пълни едва до 37% от обема им.  От юли до декември тази година ще се засили експлоатацията на сондажи, за да се укрепи..

публикувано на 19.07.24 в 03:53

Премиерът свиква Съвета по сигурността заради пожарите

До дни в село Воден ще бъдат монтирани клетки на всички мобилни оператори. Това обяви в селото в четвъртък вечер служебният министър-председател Димитър Главчев. Причината за това настояване е трудната комуникация между службите при възникване на кризисни ситуации и забавеното уведомяването на хората при извънредни ситуации. Премиерът..

публикувано на 19.07.24 в 03:22