Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър отпуска спешно средства за преодоляване на водната криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 6 млн. евро отпуска правителството на Кипър за допълнителни спешни мерки за справяне с водната криза и подкрепа на земеделците заради неблагоприятните климатични условия. В резултат на продължаващата суша язовирите в страната са пълни едва до 37% от обема им. 

От юли до декември тази година ще се засили експлоатацията на сондажи, за да се укрепи водният баланс и да се осигури снабдяване с ценния ресурс на селскостопанските производители, съобщи земеделският министър Мария Панайоту. Одобреният пакет мерки включва и предоставянето на субсидии за инвестиции в интелигентни напоителни системи, чрез които да се намали разходването на вода. Безвъзмездна помощ ще бъде дадена на фермери и групи производители за инсталирането на малки частни пречиствателни съоръжения за морска вода, която да се използва за напояване. 

С водоснабдителните дружества ще се предприемат действия за намаляване на загубите на вода по мрежата.

Кипър преживява 10-ата си най-лоша година на валежи от 1900 г. насам, откогато се правят измервания, подчерта министър Мария Панайоту.

Фермерски организации обявиха, че излизат на протест в понеделник заради критичния недостиг на вода и решението на министерството да намали с една трета отпусканите им количества за напояване тази година.

По публикацията работи: Мария Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипър бележи най-висок ръст в сферата на иновациите в ЕС

Кипър е постигнал най-висок ръст в Европейския съюз по резултати в областта на иновациите според Европейския индекс за иновации за 2024 г., съобщиха от правителството в Никозия. Средиземноморската страна заема 10-о място в класацията на 27-те..

публикувано на 11.07.24 в 04:48

Проект на Еразъм събра в Разлог деца от Кипър, Гърция и България

По проект на програма „Еразъм плюс“, в партньорство с Местната агенция за икономическо развитие – Разлог, се осъществи едноседмичен престой на деца със специални потребности от Кипър и Гърция, които гостуваха на своите приятели в Разлог. Едноседмичният..

публикувано на 12.07.24 в 12:45
Никозия - буферната зона в централната част на града.

Кипър отбелязва 50 г. от военния преврат срещу правителството на Макариос III

Кипър отбелязва днес 50 години от едно от най-трагичните събития в историята си – военния преврат срещу правителството на архиепископ Макариос III. Сирени със сигнал за тревога ще звучат днес в 8:20 ч. – часът на неговото начало на 15 юли 1974 г...

публикувано на 15.07.24 в 08:35

Повишена сеизмична активност в района на Кипър

Повишена сеизмична активност се наблюдава в района на Кипър, съобщиха от Отдела за геоложки проучвания. Само през последната една седмица са станали 30 земетресения, три от които бяха усетени на острова и предизвикаха тревога сред жителите му...

публикувано на 16.07.24 в 10:16

Дигитална платформа осигурява на младите в Кипър възможност за непрекъснат диалог с правителството

От днес в Кипър действа нова дигитална платформа, чрез която за първи път младите хора ще имат възможност за директна връзка и непрекъснат диалог с правителството, съобщи президентът Никос Христодулидис. Целта е да се чуе по-силно техният глас за..

публикувано на 17.07.24 в 08:18
Плаж в Кипър

И българите, работещи в Кипър, могат да кандидатстват за субсидирана почивка

В Кипър започва изпълнението на правителствена програма за субсидиран летен отпуск на работещите. Тя е на стойност 900 000 евро и в нея могат да се включат и българите, заети във фирми на острова. В продължение на 2,5 месеца, до 27 септември, 15..

публикувано на 17.07.24 в 08:47

Българите, работещи в Кипър, могат да почиват на планина с държавна субсидия

В Кипър започва държавна програма за субсидиран летен отпуск на работещите. Тя е на стойност 900 000 евро и в нея могат да се включат и българите, заети във фирми на острова. До 27 септември 15 хотела в планинските курорти приемат почиващи по програмата...

публикувано на 17.07.24 в 09:50

Кипър ще получи 30 млн. евро от ЕК за наблюдение на морските си граници

Кипър ще получи 30 млн. евро допълнително финансиране от Европейската комисия за засилване на наблюдението на морските си граници, съобщиха днес от вътрешното министерство. Подкрепата е част от усилията за борба с незаконната миграция по море...

публикувано на 18.07.24 в 16:37
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожарникари работят на мястото на експлозията, вероятно причинена от безпилотен летателен апарат (БЛА), в Тел Авив, Израел, 19 юли 2024 г.

Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив

Един човек беше убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив тази нощ. 8 души са получили наранявания, но състоянието им не е тежко. Съобщава се и за израелски въздушни удари в Ливан, където почти всеки ден има размяна на огън от двете страни на..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Тръмп прие номинацията на Републиканската партия за президент

Бившият президент Доналд Тръмп прие официално номинацията на Републиканската партия за президентската надпревара. В четвъртия, последен ден от Националната конвенция на Републиканската партия той излезе на сцената пред делегатите и изнесе реч.  Доналд..

публикувано на 19.07.24 в 08:20

Радев обявява кога ще връчи мандата

Президентът Румен Радев ще обяви кога ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат от „Продължаваме промяната – Демократична България“, които вече обявиха, че веднага ще го върнат неизпълнен..

публикувано на 19.07.24 в 07:54

БЧК предоставя храна, вода и психологическа подкрепа за пострадалите от пожарите

Доброволци и служители на БЧК са в ямболското село Воден , което беше тежко засегнато от бушуващите в страната пожари .  Там те подпомагат дейността на специализираните екипи. БЧК има изградена система за взаимодействие с институциите, обясни пред..

публикувано на 19.07.24 в 07:52

Депутатите изслушват Главчев и Запрянов за срещата на върха на НАТО

Депутатите ще изслушат служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и министъра на отбраната Атанас Запрянов. След това ще се проведе редовен парламентарен контрол, в който ще участват 7 министри.  Главчев към Байдън:..

публикувано на 19.07.24 в 07:49

Продължават битките с пожарите в цялата страна

Продължават усилията за овладяване на пожарите в страната, включително на големия пожар около Воден и близките села. Силно задимен, с остра задушлива миризма, е целият район около Воден. Ситуазията на място, а и в съседните села, където е обявено..

публикувано на 19.07.24 в 07:32

Опасни жеги и обилни валежи с гръмотевици

Оранжев код за високи температури и обилни валежи с гръмотевици е в сила днес за 6 области.  Това са областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали, където има и опасност от градушки, обявиха от НИМХ. С изключение на област..

публикувано на 19.07.24 в 07:24