Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ежедневният стрес е най-големият враг на доброто здраве

Нели Янева, здравен психолог: Живейте с малки стъпки и с повече любов към вас

Нуждата от здравни психолози е огромна, смята бившата медицинска сестра

2
Нели Янева, здравен психолог

"Психология на здравето дойде като едно продължение на работата ми като медицинска сестра в едни от най-тежките отделения и болници", каза в предването "Нощен Хоризонт" Нели Янева, магистър по психология, здравен психолог и бивша хируригична медицинска сестра от Пирогов и от ВМА.
Нели Янева е майка на три деца и може би те или любовта й към медината я подтикват към психологическата дискусия в здравните процеси, където съвременния свят залага все повече на холистиката – метод, който лекува едновременно тялото и душата. А как да си помогнем сами – с малки стъпки и с отстъпки и малко повече любов към самите нас, смята Нели Янева.

"Моят опит сочи, че нуждата от здравни психолози е огромна - и при пациентите, и при лекарите, като здравният психолог е много важен при предстоящи операции, при донорски ситуации, изобщо при страх от страна на болните.

Нели Янева

Здравната психология включва детска психология, когнитивно-поведенческа психология, психология на съня, стреса.

Към нас се обръщат хората, които не се срамуват. Но често хората бъркат стрес и дистерс, бърнаут, ние можем да им помогнем в какво точно състояние се намират. Когато е навременно, ние можем много добре да помогнем на човек", посочи още Нели Янева.

"Реших сега да се обърна към таки професия, заради любовта ми към хората, за да им помагам, да използвам медицинските си познания в сферата на здравната психология.

Стресът е най-големият ни враг и е важно кой как реагира на него - ако често правим дистрес - това води до болестни състояние. Там е нашето място - да направим превенция и да обясним на хората как може да отделят повече време за себе си.

Стресът върви по две линии - работата и семейството. Моят съвет е всеки да намира време да себе си - извън тези две неща - да намери своето хоби, как да разпуска,

Звучи логично и проверено обяснението, че наследствените и заразните болести стигат до хората. Съществуват и други причини за отключване на заболяванията – те са биологични, психологически, поведенчески и социални. Т.е. от това как човек живее зависи и неговото здраве.

Но за мен здравето е лична отговорност, личен избор, смята още Нели Янева.

Медицинска психология или психология на здравето възниква през 70 те години на миналия век се появява нова научна сфера.  Тя анализира причините за влошеното здраве и моделите на поведение, които водят до това. Идеята е подпомагане на оздравителния процес и превенция на появата на болестни процеси.

Освен вредните навици, тук се включва и семейната и работна среда, битовите условия и най-вече стреса.

Как да се поддържа един добър психо-емоционален баланс и да се води зравословен начин на живот  в забързаното ежедневие пълно с много ангажименти, срещи с различни хора и никакво свободно време, разказва още Янева.

По думите и парадоксално, но спираме едва когато се разболеем. Физическите симптоми, че сме под стрес - това е мускулно напрежение, сърцебиене, изпотяване, главоболие, кожни проблеми, промяна в апетита и теглото, промяна в либидото - това е вследствие на външните и вътрешните стресове.

Тя разказа и за възможностите на Баховата терапия като вид помощ за хората.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Градския площад в Старе место - Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава ни предлагат Гавраил Гавраилов , създател на рубриката "Има ли мегдан" в "Графити по въздуха" и съпругата му, журналистката Весела Николаева . Весела е и познавач и на керамиката и изключителна кулинарна специалистка. "Ние посетихме Братислава, като си отделихме време да..

публикувано на 26.08.24 в 11:54
Тома Белев

Тома Белев: Половината от добива на вода за питейни цели не се измерва!

410 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим . Има още 140, които по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи пред БНР Тома Белев, бивш заместник-министър на околната среда и водите, съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта..

публикувано на 26.08.24 в 08:32

В село Люти брод се проведе празникът на врачанския мискет

Наскоро в мездренското село Люти брод се проведе четвъртото издание на празника на врачанския мискет. Уникалният местен винен сорт бяло грозде и произведените от него вина и ракии събраха на десния бряг на река Искър срещу скалния феномен "Ритлите" десетки любители на бутиковите напитки и регионалните деликатеси. Свои продукти..

публикувано на 25.08.24 в 07:46

Дейността на Областния информационен център в Плевен е гарантирана до 2029 година

Областният информационен център в Плевен продължава своята работа след подписан договор между Общината и Управляващия орган на Програма "Техническа помощ". Той е за срок от шест години. Размерът на безвъзмездната помощ възлиза на 1 290 754 лева. Основните цели, от които четиричленният екип се ръководи, са повишаване нивото на..

публикувано на 25.08.24 в 07:34

Нов еврорегламент за екодизайн може да оскъпи мебелите след 2028 г.

ЕС върви към осъществяване на идеята за кръгова икономика. Вследствие на това от 18 юли е въведен регламент с нови правила за екодизайн на устойчиви продукти , в който мебелите са отбелязани като приоритетен продукт. Регламентът ще започне да се изпълнява не по-рано от 2028 г. Това посочи в интервю за БНР проф. Васил Живков, председател на..

публикувано на 21.08.24 в 10:09
Ангел Стойков

Ангел Стойков: Връзката между висшето образование и бизнеса се скъсява все повече

В процес на публично обсъждане е промяна, която ще позволи на студентите да се обучават дуално, като паралелно работят във фирми под ръководството на ментори и получават възнаграждение за практиката си. Това обясни пред БНР Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). НПСС от много време..

публикувано на 20.08.24 в 10:39
Проф. Вили Лилков

Проф. Вили Лилков предлага да бъде изграден паметник на инж. Иван Иванов в София

Да бъде издигнат паметник на инженер Иван Иванов в София, предлага общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков. Решение за това има още преди 13 години, което до този момент не е изпълнено. Инж. Иванов е кмет на столицата в периода май 1934- 9 септември 1944 година. "Решението е преди повече от 10 години. Паметникът да се..

обновено на 18.08.24 в 07:36