Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На практика донякъде се придвижваме към президентска република"

Христо Христев: Ако и след петите за 2 г. избори няма мнозинство, да се помисли за промяна в избирателната система

Политическата криза се изразява в делегитимация на класическите партии, но и в недостатъчно подкрепа за агентите на промяната, а избирателната система разпилява вота, посочи юристът

Снимка: БГНЕС

Ако и след петите избори за две години не може да се постигне парламентарно мнозинство, трябва да се помисли за промяна в избирателната система.

Това заяви пред БНР юристът Христо Христев, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

По думите му тази промяна трябва както да гарантира достатъчно широко представителство на различните гледни точки в обществото, така и възможност за стабилно управление.

"Има различни решения. Но ако класическите и новите политически партии искат да запазят политическите партии като основни субекти на политическия процес, те трябва да изменят правната рамка на политическия процес, защото очевидно в момента имаме много съществен проблем."

"Ние нямаме силни политически партии. Отиваме към N-ти поредни избори в рамките на две години, пети. В една или друга степен всички основни политически субекти показват неособено висока степен на политическа зрялост", изтъкна Христев.

По думите му политическата криза се изразява от една страна в делегитимация на класическите политически партии, а от друга – в недостатъчно подкрепа за агентите на промяната, на фона на класическа пропорционална система, която разпилява вота и "постоянното провеждане на избори не може по естествен начин да излъчи ефективно управление".

Според Христев сме попаднали "в спирала на политическа деградация".

"В държава като нашата е възможно да се създават социални конструкции, да се поддържа социална реалност, която е доста далече от това, което правото предписва", отбеляза Христев относно лансираните предложения да се обсъди формата на държавно управление и от парламентарна, България да стане президентска република.

"Ние на практика в момента донякъде се придвижваме към президентска република поради състоянието, в което се намират политическата система и парламентарно представените политически партии."

"Имаме естествена криза. Политическите субекти не правят необходимото, за да я преодолеят и съвсем логично другият основен политически субект – президентът, се възползва от тази ситуация, центърът на тежестта да отиде към него", коментира Христо Христев в предаването "Преди всички".

По думите му през последните години наблюдаваме съществена промяна – служебни правителства проявяват коренно различен подход на публично присъствие, на комуникация на своята работа, което не се вписва в начина, по който функционираха по-ранни служебни кабинети.

"Категорично очевидно зад тази промяна на модела на публично поведение седи цел да бъде изместен центърът на тежестта в публичния живот по посока на президентската институция."

"Замисълът на конституционния законодател е служебният кабинет да действа като техническа спасителна служба" до възможността да се излъчи редовно правителство, поясни юристът, но същевременно очерта рамката на правомощията на служебното правителство:

"Служебното разполага с всички предвидени в Конституцията правомощия, които има редовното правителство. В Конституцията не е предписано някакво особено ограничение на това, което едно служебно правителство може да прави, или не, независимо че не е излъчено от парламентарно мнозинство, а е назначено от президента."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христина Христова

Христина Христова за пенсиите: Добре е да се гледат числата, но има и морално-етичен момент

Бюджетът на ДОО се приема с прогнозни данни, а вече са ясни реалните числа от НСИ и затова процентът за индексация на пенсиите е 10, а не 11 . Това каза пред БНР Христина Христова, бивш социален министър.  От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11% Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с..

публикувано на 13.05.24 в 16:32

Одитори ще проверяват новата организация на движението в София

От Института за пътна безопасност обявиха, че са възложили на екип от одитори по пътна безопасност, проектанти и пътни инженери да проверят за нередности организацията на движение по три столични булеварда - бул. "Патриарх Евтимий, бул. "Витоша и бул. "Фритьоф Нансен".  Целта е да се прекратят спекулациите за незаконност на промените.  Продължават..

публикувано на 13.05.24 в 13:20

Национална подписка настоява за доклада за състоянието на мониторинговата система за въздуха

Какъв въздух дишаме – въпросът може да е риторичен за гражданите, но няма официален отговор от държавата. Екологични организации от страната започнаха от Велико Търново национална подписка, с която искат Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околната среда да публикуват доклада за състоянието на националната ни..

публикувано на 13.05.24 в 06:44

Българското дерматологично дружество дава старт на кампанията "Евромеланома 2024"

Българско дерматологично дружество, в партньорство с Европейската асоциация по дермато-онкология и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE, дава старт на тазгодишната кампания "Евромеланома 2024". През последните 18 години "Евромеланома" успешно постига целта си да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените..

публикувано на 12.05.24 в 08:50
Гунди - легенда за любовта

В очакване на "Гунди - легенда за любовта"

"Звук  и картина се стовариха върху мен. Усетих такова присъствие, че сърцето ми щеше да спре" . Това сподели пред БНР Величка Маркова, съпруга на Георги Аспарухов – Гунди, по повод лентата за живота на футболната легенда, която ще излезе по кината на 18 октомври 2024 година. Маркова  е консултант на "Гунди - легенда за любовта". "Чела съм..

публикувано на 10.05.24 в 18:37
Емил Йотовски

Емил Йотовски: Ние сме малка пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни елити

Ние сме малката пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни политически елити. Това заяви пред БНР Емил Йотовски, журналист, сценарист, писател и лекар. Той представи най-новота си книга - "Технология на унищожението".  Премиерата й ще бъде в понеделник – 13 март, от 18.30 часа в  Гранд хотел София.  "Книгата..

публикувано на 10.05.24 в 14:03

Границата при Малко Търново изглежда толкова сива и грозна, сякаш влизаш в третия свят

Километричните опашки по границата ни с Турция на ГКПП "Малко Търново" след празниците разгневиха кмета на общината Илиян Янчев. В социалната мрежа той написа: "И понеже скоро стана въпрос колко годишна е тази битка за разширяването на ГКПП Малко Търново и говорихме за подкрепата на колегите кметове от Бургаска област - това да се превърне в..

публикувано на 10.05.24 в 10:01