Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Никола Чалъков: Във фентъзи творбите откривам силата на въображението, което е безкрайно

Никола Чалъков
Снимка: Иван Русланов

"Има тенденция фентъзи жанрът да е доста популярен сред младите читатели, те са оснвната аудитория, но не само. Мен ме спечели Толкин, когато бях на 17 години, основно ми хареса величавата история в този създаден от него свят, но и богатият му език, който идеално пасва на света, който той развива", сподели за БНР фентъзи писателят Никола Чалъков, гост в предаването "Нощен Хоризонт".
"Читателите на фентъзи в България не са малко, те дори се увеличават. В тези книги аз намирам полет на въображението, откъсването от битовизмите и намираш приключение в чудни светове, където можеш да стоиш дълго и да откриваш все нови и нови неща", каза още писателят.

 С книгите си „Изпитанието на Розара“ и „Кръгът на лунната светлина“, Чалъков се доказа като един от най-интересните ни жанрови автори. Здравка Евтимова казва за Никола, че е „мощен белетристичен талант във фентъзи прозата“.

Наскоро авторът направи и дебют в световната литература. Неговият разказ „Изгнаникът“ стана част от антологията “Fable of Redemption Reclaimed”.

Никола Чалъков