Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветков: Не приемам освобождаването от Сметната палата като знак за проблем с финансирането на партиите

"Сметната палата е прилагала строго своите правомощия по контрол на финансирането на политическите партии"

Цветан Цветков
Снимка: Иван Русланов, БНР

Категорично не приемам смяната ми като знак, че има проблем с финансирането на политическите партии. Това заяви пред БНР бившият ръководител на Сметната палата. Миналият петък той беше изненадващо освободен от поста си. Това се случи с проект на решение, включен извънредно в заседанието. Формалният мотив се оказа изтекъл през март 2022 година мандат за ръководител на Сметната палата.

Не се приемам като жертва. Но начинът, по който стана моето освобождаване, не беше правилен“.

Сметната палата е прилагала строго своите правомощия относно контрола по финансирането на политическите партии, посочи той в предаването „12+3“.

„Съгласно Закона за финансирането им и според изискванията на Изборния кодекс. Контролът върху финансирането на политическите партии зависи от модела, който е определен за това. Ако се случва преимуществено чрез субсидии от държавния бюджет, тогава контролният орган е Сметната палата. Но ако преимуществено приходите са от дарения, тогава контролът трябва да е от Националната агенция по приходите. Цялата информация я има в НАП. В България се прилага смесен модел. Сметната палата е изключителна затруднена при проверката на даренията“.

Сметната палата публикува получените дарения в регистър, обясни бившият й ръководител.

„Второто изискване е при одита на декларираните приходи и разходи от партиите, участвали в предизборна кампания, да проверим документите и най-вече декларациите на лицата, извършили тези дарения. След това се изисква справка от НАП, за да направим проверка за съответствие между размера на полученото дарение и размера на доходите на лицето. Прави се за всеки, който прави дарение над минималната работна заплата“.

Сметната палата обаче разполага само с източник за декларирани доходи, а лицето може да разполага и с други източници.

„На съпруг/а , наследство и т.н. Законът не изисква от нас да правим този анализ. Сметната палата е одитна институция. Ние не сме разследващ орган. Има специализирани органи, които могат да разследват нередности“.

Проверките на партиите се извършват от Дирекция „Специфични одити“. Там работят 30 служители, разделени на два отдела.

„Сметната палата е изразявала становища по отношение на разходите на партиите и е посочвала, че в закона липсва детайлизиране на разходите, които може да направи една партия. Те имат много широк диапазон, а трябва да са ясно определени“.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Цветан Цветков може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Шумен

Шумен празнува, днес е денят на града

Днес е Денят на Шумен с решение на общинския съвет от 2000 година. Датата е избрана заради писмо на арменски пътешественик, което доказва, че през 1813 г. именно в Шумен е първото градско честване на светите братя Кирил и Методий. Празникът ще започне в 10:15 часа с молебен за здраве пред сградата на община Шумен. След това е ритуалът по..

публикувано на 11.05.24 в 09:10

Първа екстремна слънчева буря в САЩ от 21 години насам

Американски експерти отчетоха първата екстремна слънчева буря от 2003 година. Според Центъра за прогнозиране на времето към Американската агенция за океански и атмосферни изследвания ефектът от бурята вероятно ще продължи през почивните дни и началото на следващата седмица.  Смята се, че явлението може да доведе до появата на северни..

публикувано на 11.05.24 в 08:54

Рекорден джакпот: Щастливец от Неапол удари шестица от тотото, спечели 101,5 млн. евро

В италианския град Неапол е спечелен рекорден джакпот от държавна тото игра. Супер джакпотът от играта Superenalotto e от 101,5 милиона евро.  Фишът, уцелил печалбата от шестте изтеглени числа от деветдесет, е с цена 2 евро. Бил е пуснат в тото пункт в центъра на Неапол на главната търговска и туристическа  улица "Толедо"...

публикувано на 11.05.24 в 08:42
Илияна Йотова

В деня на Кирил и Методий: Йотова открива международен научен форум в Атина

В деня за почит на светите равноапостолни Кирил и Методий, вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие Международния научен форум "Пътят на светлината" в Атина, съобщават от прессекретариата на президентската институция. Той е част от програмата за отбелязване на 20-годишнината на Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий". Чрез..

публикувано на 11.05.24 в 08:10

Актрисата Гергана Стоянова ни учи на правоговор - дигитално

Официалният правописен речник на Българската академия на науките вече е дигитализиран. Речникът съдържа близо 2,5 милиона думи и е качен на "Платформата за български езикови ресурси онлайн" – БЕРОН. Съкращението "БЕРОН" е знак на почит към д-р Петър Берон – български възрожденец и радетел за книжовен български език на говорима основа...

публикувано на 11.05.24 в 07:52
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

БПЦ почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий. В епархиите в цялата страна ще бъдат отслужени празнични литургии. Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането на Библията и за разпространяване на християнството сред славяните.  Първите сведения за..

публикувано на 11.05.24 в 07:50

САЩ критикуват използването на американски оръжия във войната на Израел с "Хамас"

Съединените щати следят с безпокойство израелската операция в град Рафах в южната част на Ивицата Газа. Доклад на държавния департамент критикува употребата на американски оръжия във войната на Израел с Хамас, но не предоставя доказателства за прекратяване на доставките. Два залпа от ракети са изстреляни по Южен Израел, при което е ранена..

публикувано на 11.05.24 в 07:35