Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Седмицата на бързи обороти" - много политически страсти с нов-стар кабинет и един нов министър

На церемонията по приемственост в Министерство на културата - Найден Тодоров (вляво) прие поста от Велислав Минеков - 3 февруари 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Изпращаме поредна седмица на политически страсти - първите дни на февруари ни донесоха нов кабинет с един нов министър, солидна доза обиди и скандали и разговори за бедност, минимална работна заплата и високи цени.

И още: Как видя в "Седмицата на бързи обороти" по "Хоризонт" изминалите 7 дни Светослава Кузманова:

Седмицата започна и завърши с новини около честването на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев. В понеделник вътрешният министър на Северна Македония Оливер Спасовски обеща на българския си колега Иван Демерджиев на среща в Скопие, че страната му ще вземе всички мерки, за да бъде осигурено мирното отбелязване на годишнината.

В съботният ден десетки български граждани не успяха да пристигнат в Скопие, включително и журналисти, за да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев. Причината, според официалните власти в Република Северна Македония, била срив в системата за граничен контрол заради токов удар. Честването на 151 години от рождението на Гоце Делчев в югозападната ни съседка беше съпроводено с много напрежение, включително и арести. Всичко това се случи въпреки присъствието на българската делегация в Скопие. В столицата на Северна Македония имаше засилени мерки за сигурност, а полицейски хеликоптер кръжеше над града. Българският вътрешен министър Демерджиев счете това за прекалено.

Не закъсня и реакцията на външното ни министерство – като унизително и недопустимо към българския народ и България беше окачествено всичко случило се в съботния ден около честването на годишнината на Гоце Делчев.

Четвъртият парламент за последните 2 години вече е в историята. Отива си с общо 205 внесени законопроекта и приети само 53 закона. 48-то Народно събрание ще се запомни, както и предишните – със скандали, процедурни хватки и в крайна сметка липса на правителство. 

И преди Вежди Рашидов да удари последния парламентарен звънец депутатите прочетоха заключителните си декларации. Десислава Атанасова от ГЕРБ, Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" и Мустафа Карадайъ от ДПС:

И останалите декларации – на Костадин Костадинов от "Възраждане", Корнелия Нинова от БСП, Христо Иванов от "Демократична България" и Стефан Янев от "Български възход":

С думи на благодарност за добре свършена работа се обърна служебния премиер Гълъб Донев към министрите, с които ден по-късно отново заседава, но вече с нов мандат:

Само един се раздели с властта от служебните министри тази седмица – този на културата проф. Велислав Минеков. Още във вторник докато се отчиташе за свършеното през последните 6 месеца скулпторът даде индикации, че три пъти служебно на поста му е достатъчно.

А скандалите бяха в изобилие. Най-големият от тях избухна през есента в Народния театър. Минеков зае страната на режисьора Александър Морфов, а артистите – на директора си Васил Василев. В този конфликт късата клечка изтегли Минеков. Но в духа на доброто възпитание предаде поста на наследника си Найден Тодоров.

И ако мнозина не бяха изненадани от смяната на Минеков, то малцина очакваха мястото му да заеме Найден Тодоров – втори мандат директор на Софийската филхармония, един от най-успешните културни мениджъри у нас, диригент със световна слава, благодарение на който в последните години в България гостуваха големи звезди на класическата музика. А изненадата беше заради факта, че в тези среди на тези постове ангажиментите са планирани и обвързани с договори за години напред и вместването на такава сериозна задача като да си министър е свръхнатоварващо.

А политиците в парламента коментираха единствената промяна в новия стар служебен кабинет със задоволство и шеги:

В петък следобед на тържествена церемония на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев назначи за пети път служебен кабинет. Похвали новите стари министри за добрата им работа до сега и ги призова да запазят самообладание, ако има кампания на техен гръб.

Начело на 101-вото правителство на България застана Гълъб Донев, с което се превърна в най-дълго управлявалия служебен министър-председател.

Още същия следобед, след като новия кабинет се закле в Гербовата зала на президентството, се проведе и първото заседание на новото служебно правителство, като премиерът Гълъб Донев представи и единствения нов министър – Найден Тодоров.

А маестрото-министър ще има първа изява в тази двойна роля идния четвъртък, когато на 9 февруари в зала "България" Найден Тодоров ще дирижира националния филхармоничен оркестър в изпълненията му на произведения само на Джон Уилямс – "Извънземното", "Хари Потър и философският камък", "Джурасик парк" и разбира се  - "Междузвездни войни". Билетите за филмовата музика на Уилямс, който ден по-рано ще навърши достолепните 91 години, отдавна са разпродадени.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ива Митева: Политическата криза трябва да стане още по-дълбока, за да се случи реалната промяна

Едва ли ще има нещо ново, ако има избори наесен. Прекалено е малък срокът и се искат прекалено много средства, а с такива разполагат парламентарно представените партии, смята Ива Митева, юрист и председател на 45-о и 46-о НС, от квотата на ИТН, в интервю пред БНР. "Виждам, че няма желание в хората да участват в подобни проекти, можещите се..

публикувано на 24.07.24 в 14:34

Овладян е пожарът до Дома за медико-социални грижи за деца в Стара Загора

Овладян е пожарът, който възникна преди обед до Дома за медико-социални грижи за деца в Стара Загора.  Пожар в старозагорския квартал "Лозенец" Огънят обаче е навлязъл в близко дере, където има нерегламентирано сметище.  Огънят край кв. "Лозенец" навлезе в близкото дере Няма пряка опасност за децата и персонала от Дома за..

публикувано на 24.07.24 в 14:21

Горските пожари в РСМ продължават да бушуват

В Северна Македония продължават да бушуват горски пожари, две седмици след като се разрази огнената стихия. Властите съобщиха за седем активни огнища тази сутрин. Министърът на вътрешните работи Панче Тошковски определи положението като "национална катастрофа" и отбеляза, че няма изградена система за адекватна реакция в кризисни ситуации,..

публикувано на 24.07.24 в 14:01
Цветлин Йовчев

Цветлин Йовчев: Политическата криза ще се задълбочи, не съществуват предпоставки за решаване

Политическата криза у нас може да се разреши, ако се постигне стабилност – предвидимост на процесите и системата да гарантира, че ще намалеят обществените търкания. Но, за да се стигне до това трябва трансформация на политическата система, което може да доведе до нов политически продукт. Това прогнозира бившият вицепремиер, бивш министър..

публикувано на 24.07.24 в 13:57

Социалната комисия в НС сложи край на схемата, наречена "френска безработица"

Социалната парламентарна комисия прие на първо четене внесено от ГЕРБ-СДС предложение за допълнение в Кодекса за социално осигуряване. С него се слага край на т. нар. френска безработица - схема, която даваше възможност само с няколко дни работа в държава-членка на Европейския съюз да се получава максимално обезщетение за безработица у нас...

публикувано на 24.07.24 в 13:49

Кабинетът прие програма за компенсиране на пострадалите от пожарите

Служебният кабинет прие програма за компенсиране на пострадали от пожарите. Включена е и възможност хора, останали без покрив ,да бъдат настанявани в хотели по подобие на механизма с украинските бежанци, обяви премиерът Димитър Главчев. Главчев: Подготвяме помощи за пострадалите от пожарите, останалите без покрив може да бъдат..

публикувано на 24.07.24 в 13:43
Сватба на о-в Санторини

Жители на Санторини "под карантина" заради свръхтуризъм

Гръцкият остров Санторини се задъхва от прекалено много туристи, а кметът призова местните жители днес да останат по домовете си, докато се очакват няколко круизни кораба със 17 хиляди пътници. Жителите на Санторини се оплакват, че са" под карантина" поради свръхтуризъм. Островът вече е приел хиляди туристи, като хотелите и вилите са заети..

публикувано на 24.07.24 в 13:29