Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Божинова: Има постоянни усилия за поправяне на Закона за прякото допитване

Снимка: БГНЕС

Има постоянни усилия за поправяне на Закона за прякото допитване. Това заяви пред БНР Даниела Божинова - изпълнителен директор на Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива.

За съжаление обаче парламентът не спазва собствения си закон, който сам е изковал, подчерта тя в предаването "Преди всички". Според нея в самия закон има противоконституционна разпоредба - член 23:

"Опитахме се да сезираме омбудсмана с конституционна жалба с правни аргументи, но тази жалба не беше допусната до Конституционния съд. Българският политически живот е един политически живот на посредници. Нямаме достъп и до КС, всичко през партии, не можем да направим свестен референдум. Това не е добре".

Събирането на подписите за референдумите на ИТН и "Възраждане" върви заедно със събирането на подписите за регистриране на партиите за идващите извънредни парламентарни избори, коментира Даниела Божинова. По думите й регистрирането на партия е далеч по-лесно - там са необходими 3 имена и ЕГН, което е достатъчно да бъде идентифициран подписалият се. За референдума обаче това не е достатъчно - там дори е необходим пълният адрес, каза тя и добави, че ако адресът не е пълен, това е основание да бъде квалифициран подписът като невалиден. 

"Този дисбаланс между прякото участие и представителното управление, който няма никаква логическа причина да съществува, би трябвало да бъде отстранен в бъдеще". 

Според нея слагането не на партийния лидер, а на друг човек начело на комитета може би дава по-граждански характер и може би е плюс.
 
"Би било наивно да кажем, че на партиите не им пука дали това ще увеличи избирателите им и дали ще ги мобилизира по-добре или не", изказа мнение Божинова. 

Според нея въпросите за референдумите на ИТН и "Възраждане" са ясни.
Тя подчерта, че въпросът на ИТН е малко по-завъртян. Според нея ако някой иска да се свика ВНС - ще кажа да, но в частта дали иска президентска република - може да иска да кажа не. Малко съм раздвоена, сподели Божинова. 

По думите й другите въпроси за допитвания, които не са много активни, не са толкова ясни.

Божинова посочи оплаквания на хора, които са се подписали в подписка за референдум и могат да прочетат данните на други хора, подписали се преди това. Според нея има много неща за доизкусуряване в подписките: 

"Те са важни въпроси, но преди всичко трябва да знаем защо ги събираме тези подписи". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър получава помощ от Швейцария за справяне с миграцията и домашното насилие

Кипър ще получи над 11 млн. евро помощ от Швейцария за справяне с миграционните потоци и с домашното насилие, предвиждат подписаните в Никозия две споразумения. Финансовата подкрепа се предоставя в рамките на втория швейцарски принос към държавите членки на ЕС за периода 2019-2029 г. С повече от 9 млн. евро Швейцария подпомага усилията на..

публикувано на 31.07.24 в 03:31

Безредици в Саутпорт, където бяха убити 3 деца

Безредици избухнаха в северния английски град Саутпорт, където три деца загинаха, а още няколко деца и двама възрастни са в тежко състояние в болница след атаката с нож, за която беше задържан 17-годишен младеж, предаде репортер на Франс прес.  Около 100 протестиращи са запалили огньове и са започнали сблъсъци с полицаите. Гъсти облаци дим се виждат..

публикувано на 31.07.24 в 01:15

Втори пожар от РСМ наближава границата

Около 100 са жителите на двете села Сапарево и Кърпелево, които бяха евакуирани от домовете си. Част от тях са настанени в база на МОН в Сандански, а други са при близки хора.  Пожарът не стихва. Освен стотиците огнеборци и пожарни автомобили, има и тежка техника, с която се правят просеки, за да се ограничи огънят и да се защити пътят към другите..

публикувано на 30.07.24 в 21:41

Половината от обявените близо 850 места в детските градини в Пловдив са заети

Обявените от пловдивската общинска администрация близо 850 свободни места в детските градини и ясли в града са заети едва наполовина, сочат резултатите от провелото се днес поредно класиране. Причината е желанието на родителите децата им да бъдат приети в точно определени детски заведения, в които местата са по-малко от заявения интерес...

публикувано на 30.07.24 в 20:26
В Бейрут, архив.

Израелската армия съобщи, че е нанесла удар в Бейрут като отмъщение за атаката срещу Голанските възвишения

Мощен взрив отекна в южните квартали на ливанската столица Бейрут, предаде Ройтерс. Според източници на Ройтерс атаката е била извършена в южен квартал на Бейрут, където заседава ръководството на "Хизбула", а конкретната мишена е бил Мухсин Шукр - началник на оперативния щаб на шиитската групировка. Не е ясно дали е оцелял.  Според Франс прес..

публикувано на 30.07.24 в 20:10

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит тази година. Регистрирани са 20 нови случая на заболяването. Във връзка със световния ден за борба с хепатита Регионалната здравна инспекция в Монтана провежда информационна кампания. Пред сградата на РЗИ на централния площад "Жеравица" днес и утре се..

публикувано на 30.07.24 в 20:07
Заседание на Комисията по бюджет и финанси в НС -  30 юли 2024 г.

Бюджетната комисия одобри промените в капиталовата програма с проектите за общините

Бюджетната комисия на Народното събрание одобри на второ четене промените в капиталовата програма с проектите за общините. Министър Петкова: Над 6,2 млрд. лв. е достигнала инвестиционната програма за общините Бюджетната комисия в НС обсъжда изменението на капиталовата програма за общините Тя е част от Бюджет 2024, като промени в другите му..

публикувано на 30.07.24 в 19:48