Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славчо Нейков: Въглищата са горещият картоф в ПВУ, но има и мегаломански проекти, които трябва да се ревизират

Въглищата и зеленият преход - повече въпроси, отколкото отговори

Александър Загоров: Ако има катаклизъм, ще разчитаме на добрите стари въглища. Трябва да си запазим достъпа до находището

Снимка: БГНЕС

Големият проблем е дали имаме структурирана ясна национална позиция – с какво преговорният екип ще отиде в Брюксел, какво ще отстоява.

Това коментира пред БНР председателят на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков преди кръгла маса на тема "Въглищата и зеленият преход – новите реалности и предизвикателствата за България" в Стара Загора.

Безспорно в Плана за възстановяване и устойчивост горещият картоф са въглищата, но там има заложени и мегаломански проекти, които трябва да се ревизират, подчерта експертът в предаването "Хоризонт до обед".

Славчо Нейков  Снимка: БГНЕС

"Този мач сме го играли вече с АЕЦ "Козлодуй", преди присъединяването към ЕС, подчерта Нейков относно тезата за обезателното запазване на въглищното производство у нас.

"Големият пропуск се нарича пазар. В момента въглищата са във възход, но пазарът се развива много бързо, появяват се нови технологии. Има изключително силен натиск за присъединяване на нови, възобновяеми енергийни мощности към електроенергийните мрежи. Темата за въглищата освен през емоционалния и социалния аспект, трябва да бъде погледната много сериозно през икономическия аспект. Трябва да се мисли стратегически и напред."

Трябва да се сложи по-голям ред и по отношение на отчетността на средстватанезависимо дали става дума за европейски или национални средства, заяви Славчо Нейков. Според него "все още има едни поне 6,5 милиарда лева пари на българския данъкоплатец, които не са отчетени". 

"Става дума за парите, изхарчени за двата реактора, които стоят под найлоните някъде в Белене, става въпрос за трите милиарда, изхарчени за това, което някои наричат "Балкански поток", "Български поток", част от "Турски поток" и т.н., и става въпрос за едни 2 милиарда за енергийна ефективност."

"Енергийният сектор, може би поради огромните суми, които минават през него, естествено е в центъра на вниманието в това отношение, а сега и с появата на няколко имена, които са свързани с енергийния сектор, това усещане за необходимост от повече прозрачност се засилва", допълни Нейков.

Снимка: marica-iztok.com

Нашите сметки са, че трябва 2038 г. да бъде датата, за която да се предвижда затваряне на мините, заяви пред БНР Александър Загоров, конфедеративен секретар на КТ "Подкрепа".

"Ако има катаклизъм, на кого ще разчитаме? На добрите стари въглища. Трябва да си осигурим и след 2038-а година достъп до находището. Локална или регионална катастрофа – трябва да имаме готовност и тази готовност се осланя на това, което имаме, а не на това, което нямаме."

Синдикатите ще участват в процеса по предоговаряне на ПВУ, потвърди Загоров.

Около 100-тина хиляди души са заети във въглищната индустрия в региона, гласят данните на синдикатите.

Снимка: naukamon.eu

Говори се за инвестиционни проекти, които ще осигурят четири пъти повече работни места, но ние нямаме толкова хора, предупреди Александър Загоров. По думите му няма как подобни инвестиционни намерения да бъдат покрити с работна сила.

"Имаме огромни проблеми със социалните измерения. Държавата в момента е заръчала на Министерството на енергетиката да направи оценка на компетенциите на работната сила и това е единствената социална мярка, която се предвижда в териториалните планове. Няма никаква обосновка, нито има оценка на въздействието от социална гледна точка на Плана за възстановяване, на териториалните планове…"

"Мините са национално богатство. България, ако няма енергийна сигурност, няма да има и национална сигурност и суверенитет", категоричен е синдикалистът.

Според него политиците са много напрегнати на тема "Марица Изток", но са единици сред тях онези, които разбират за какво става дума и са компетентни.

Чуйте двете гледни точки в звуковите файлове.
По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гунди - легенда за любовта

В очакване на "Гунди - легенда за любовта"

"Звук  и картина се стовариха върху мен. Усетих такова присъствие, че сърцето ми щеше да спре" . Това сподели пред БНР Величка Маркова, съпруга на Георги Аспарухов – Гунди, по повод лентата за живота на футболната легенда, която ще излезе по кината на 18 октомври 2024 година. Маркова  е консултант на "Гунди - легенда за любовта". "Чела съм..

публикувано на 10.05.24 в 18:37
Емил Йотовски

Емил Йотовски: Ние сме малка пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни елити

Ние сме малката пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни политически елити. Това заяви пред БНР Емил Йотовски, журналист, сценарист, писател и лекар. Той представи най-новота си книга - "Технология на унищожението".  Премиерата й ще бъде в понеделник – 13 март, от 18.30 часа в  Гранд хотел София.  "Книгата..

публикувано на 10.05.24 в 14:03

Границата при Малко Търново изглежда толкова сива и грозна, сякаш влизаш в третия свят

Километричните опашки по границата ни с Турция на ГКПП "Малко Търново" след празниците разгневиха кмета на общината Илиян Янчев. В социалната мрежа той написа: "И понеже скоро стана въпрос колко годишна е тази битка за разширяването на ГКПП Малко Търново и говорихме за подкрепата на колегите кметове от Бургаска област - това да се превърне в..

публикувано на 10.05.24 в 10:01

Предупреждение: Таванът на търговската надценка за хляба е опасен прецедент

Всяка намеса на пазара, която регулира и фиксира цени и надценки, влияе както на предлагането, така и на търсенето. Целият пазар би могъл дългосрочно да се изкриви , когато интересите по веригата не са балансирани. Това заяви в интервю за БНР Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, във връзка с приетия от..

публикувано на 10.05.24 в 08:58

Арх. инж. Стоян Тодоров: Застраховането "Професионална отговорност" у нас не работи

"Когато един чужденец дойде в България, първото нещо, с което той се сблъсква, е реалността, а именно безпорядъка, който цари в нашите населени места . Това е тема, която касае всеки – качеството на живот". Това коментира пред БНР арх. инж. Стоян Тодоров, председател на Алианса за висока строителна култура, който вчера проведе конференция за..

публикувано на 09.05.24 в 12:13

"За Земята": Агенцията по околна среда крие доклад за системата за мониторинг на въздуха

Изпълнителната агенция по околна среда отказва да предостави доклад за състоянието на системата за мониторинг на качеството на въздуха, поискан по реда на Закона за достъп до информация, алармират от екологичното сдружение "За Земята". Агенцията, заедно с МОСВ, не могат да финализират повече от година и половина въпросния анализ. От..

публикувано на 09.05.24 в 10:45
Сергей Бойко

Сергей Бойко: Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много

Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много. Това заяви в интервю за БНР руският опозиционер Сергей Бойко - бивш координатор на щаба на покойния опозиционер Алексей Навални в Сибир и бивш общински съветник в Новосибирск. Според него, режимът на Владимир Путин може да остане на власт още дълго време. "Не бих..

публикувано на 07.05.24 в 09:53