Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 83 хиляди лева са събрани от Асоциацията на доброволците в България

Снимка: БГНЕС

Над 83 хиляди лева са събрани от дарения, за да може да работят по земетресението в Турция доброволците. Малко под 22 хиляди лева са изхарчени. А спестените пари – около 50 000 лева, ще отидат за екипировка и оборудване, както и за нов модул от доброволци. 

31 души са били спасени от доброволците, но тъга и гняв има заради административните трудности, които отнели от времето за спасяване на колкото се може повече хора, отбеляза  Ясен Цветков, който е  председател на УС на НАД.

„Трудно потегляне за там. Доста време се загуби-ценни часове“

Доброволците бяха оборудвани с екипировка от магазина, допълни Ясен Цветков. И затова се зарече, че останалите близо 50 000 лева ще бъдат изразходвани  за модул от доброволци, които да са подготвени, да следват процедури, да имат необходимото оборудване, за да реагират при мащабни бедствия. 

„Както си мислехме, че след Карлово няма да има други мащабни бедствия, така няколко месеца по-късно се налага да помагаме на съседна страна. Искаме да обособим в рамките на НАД един модул. С позволението на нашите дарители, бихме си позволили да вложим средства за закупуване на екипировка и оборудване. Следващият път да не се налага да се пътуваме 30 часа по суша, а да имаме готовност да тръгнем веднага. Да не сме с оборудване от спортния магазин, а да тръгнем малко по-добре подготвени"

Димитър Христов, зам.-ръководител на екипа в Хатай, не скри критиката си към това, че тъй като са доброволци, никой не е гарантирал за тях на място, което е създало проблеми.

„Там нямаше организация или орган, който ад каже къде да отидем. Искаха да ни настанят при бежанците, където имаше холера и краста“

Нашата държава не ни признава и никой не искаше да застане зад нас, сподели още той.

„В началото турците не ни се доверяваха. Отне известно време докато спечелим доверието им“

Доброволците, които заминаха за Турция, са от Доброволно формирование - София, „Аварийно спасяване“ - Пловдив, „Пещерно спасяване - Пловдив 112“, Доброволно формирование „Мейдей“, Доброволно формирование - Русе, както и доброволец от Тополовград. Общо 47 мъже и жени. На две групи.

Те благодариха на дарителите си - 270 дарения от физически и юридически лица - от пет до 30 000 лева са били получените суми. Два от мобилните ни оператори премахнали роуминга. В Турция не плащали тол такси, имали конвой, за да се придвижат по-бързо, зареждали на бензиностанциите с предимство. Георги Влайков, ръководител на екипа в Кахраманмараш, прогнозира, че тепърва ще тръгнат всякакви болести и зарази. А най –трудното било да се спасяват живите. 

„Според тяхната религия, те трябва да погребат близките си в определен период, за да отидат в рая. Това отежняваше нашата работа. Имаше колеги от Япония, които бяха замервани с камъни, защото се опитват да спасят живи хора“

Сега доброволците са изпратили ТИР към Сирия. Ще има и друг за Турция. Фирма-дарител е направила дарение - тир с храни за 90 хиляди лева, а се очакват и от голям български производител два тира с уреди за отопление. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника прокарва просеки там, но работата е затруднена от труднодостъпния терен.  На място са всички..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската граница. По последни данни пожарът се е разпространил към село Воден, като по пътя си е засегнал..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на УС на БНБ.  Андрей Гюров не участва в гласуването. УС на БНБ заседава по..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали имоти. Цяла нощ противопожарни екипи остават в селото. Пожарът е загасен, но само вътре в селото,..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил, който държи границата от Олтоманци със Сърбия до Кулата, Светлин Костадинов..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се организираха и с резачки премахнаха от жп линията София - Варна паднало дърво, което е било препречило..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент: "Колеги, много е просто. Става дума да си кажете - ние за корупцията ли сме или против корупцията...

публикувано на 16.07.24 в 19:26