Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 12-20 февруари 2023

6
Али Бабач D13/D14
Снимка: Виктор Варошкин

Виктор Варошкин и Ивайло Ангелов направиха първото повторение на най-трудния маршрут за Dry Tooling в България. В събота, 18 февруари, първи се е изкатерил Варошкин (от трети опит), а след това и Ангелов. Линията се нарича “Али Бабач” (D13/D14, 30 м, 20 примки), намира се край Бежаново, област Ловеч, и е накована през 2010 г. от Бойко Лалов и Минчо Петков. Целият тур е в надвес, без възможност за почивки, като началото е почти таван, по естествени цепнатини. Следват гладки надвеси с изкуствени дупки до финалния диагонал. Като цяло трябват много голяма издръжливост и сложни движения в динамика, пише в описанието на линията специализираният сайт за катерене climbingguidebg.com. Първото преминаване на маршрута е през 2011 г. от Бойко Лалов и в продължение на 12 години никой не беше успял да направи повторение.

Обектът край Бежаново

Снимка: Виктор Варошкин


Николай Русев изкатери най–трудния болдър в Пловдив и даде оценка 8А. Линията се намира в основата на Стария град, срещу Семинарията. Характерният камък се вижда дори от булевард "6 зептември" и по него има няколко линии.

Николай Русев

Снимка: Владимир Пеков

Българският алпинист Господин Динев се отправя към 3 осемхилядника идната пролет. 64-годишният сливналия, който има солиден опит в алпинизма още от 80-те години на миналия век, има пермити за Анапурна, Макалу и Дхаулагири в Непал. Очаква се да замине натам в средата на март. В базовите лагери ще ползва услугите на една от водещите фирми, организиращи експедиции, а в аклиматизационните изкачвания и в атаките на върховете планира да се движи без шерп и без допълнителен кислород.

Господин Динев участва в едно от най-значимите български постижения в алпинизма - изкачването на огромната Южна стена на връх Комунизъм (днес Исмаил Самани, 7495 м). През 1986 г. той е в експедицията, записала това постижение, заедно с Николай Петков, Иван Масларов, Петко Тотев и Петър Петров. Българите преминават стената по маршрута на Мисловски.

Динев е носител на званието Снежен Барс, което се присъжда за успешни изкачвания на петте най-високи върха в страните от някогашния Съветски съюз (4 седемхилядника и 1 шестхилядник). Бил е и на 2 осемхилядника - Гашербрум II, през 1992 г., и Роки Съмит, (8028 м), предвършие на Броуд Пик, през 2001 г.

В рубриката “Екстремните спортове” ще информираме за развоя на предстоящата му експедиция.

Господин Динев

Снимка: Личен архив на Господин Динев

На 19 февруари Йост Кобуш изкачи Денали (6190 м) - най-високият връх в Северна Америка. Това прави германския алпинист първия чужеденец, изкачил Денали соло, през зимата и първия, сторил това по кулоара на Меснер в най-тежкия сезон. При това, Кобуш се справи още при първия си опит. Получил е леки измръзвания на пърстите на краката, но като цяло, се чувства добре. По последна информация - от сутринта на 20 февруари, германецът все още не е слязъл в Базовия лагер. 

В рубриката “Екстремните спортове” сме съобщавали за Кобуш покрай опитите му да изкачи Еверест сам по част от Западния гребен. Интервю можете да чуете тук:


Йост Кобуш - за пътя към Еверест

Йост Кобуш към Денали

Снимка: Йост Кобуш - фейсбук страница

Французите Бенжамин Ведрин и Лео Бийон направиха впечатляващо изкачване на една от класиките в Алпите - Северната стена на Гранд Жорас. Те са изкатерили за един ден маршрута “Гусо-Демезон”, осъществявайки неговото първо зимно преминаване. Нещо повече, те са го направили, като са започнали от Шамони, без типичния бивак в подножието на стената. Обичайно това отнема 3 дни, а двамата са го постигнали за 15 часа.


Френските алпинисти Симон Велфрингер (Symon Welfringer), Шарл Диболюз (Charles Dubouloz) и Кловис Полин (Clovis Pauline) осъществиха първото повторение на Диретисимата по Северната стена на Гранд Жорас към Поан Уокър. (ED++, 7a, A2). Линията е направена от легендарните Патрик Габару и Ерве Бувар през лятото на 1986 г. Сега тя е премината от тримата французи свободн, и то през зимата. Изкачването им е отнело 5 дни.

Ведрин и Бийон на върха

Снимка: Бенжамин Ведрин

Тина Близнакова донесе сребърен медал от участието си в състезанието по фрирайд с ранг 1 звезда в Алпбах, Австрия, което се проведе в края на миналата седмица. Пред българката, с много малка разлика, остана единствено местната австрийска райдърка.


В Стара Загора се проде състезание по спортно катерене за деца до 14 г. Купа “Сърнена гора”. То беше в дисциплините боулдър и скорост. Организатор - Алпийският клуб “Железник”.


В Северен Джендем в Стара планина пък се състоя традиционният зимен фестивал, организиран от алпиниста Мартин Маровски. В програмата бяха включени беседи в х. “Плевен”, изкачване на връх Ботев, лекция по лавинна безопасност, ледено катерене, фрирайд и др. Репортаж от миналогодишното издание можете да чуете тук.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

22.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 22.09.24 година.

публикувано на 22.09.24 в 11:24
Катя Паскалева

Катя Паскалева - актриса като картина

Катя Паскалева е една от енигмите на българското кино и българския театър. Звездата ѝ изгрява със знаменитата роля в "Козият рог", а до края на живота си Катя Паскалева се снима в над 20 филма и прави десетки впечатляващи роли в театъра. Наричат я актрисата – картина. Красотата ѝ, бликаща от дълбоките ѝ и чувствени бадемови очи, е покоряваща, а мащабите..

публикувано на 18.09.24 в 03:00

15.09.2024 Законите на Мърфи

В звуковия файл можете да чуете рубриката " Законите на Мърфи" от 15 септември 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 16.09.24 в 09:21

Възрастова астрология

Астроанализът според годините на човека се нарича още Възрастов хороскоп. Той има 12- годишна периодичност, в която всеки цикъл се нарича "знак". Тази структура установява съответствие между 12-те знака и 12-те възрасти на човека. Те имат свои особености и за да бъдат разбрани, помага съответният знак. Човекът е подвластен на 12..

публикувано на 15.09.24 в 11:15

08.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 08.09.24 година.

публикувано на 08.09.24 в 08:15
Законите на Мърфи

01.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 01.09.24 година.

публикувано на 01.09.24 в 08:15
Слав Киров

Екстремните спортове 18 - 25 август 2024

Слав Киров постигна 6 място на Световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки , в Гуянг, Китай. Победи японецът Юсуки Сугимото, а втори се класира румънецът Дариус Рапа, следван от Шион Омата, Япония. В другата възрастова група Боян Киров се класира на 19 място при юношите, а Валисия Мей - на 28 място. Николай Николов победи в..

публикувано на 25.08.24 в 14:52