Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Триптих“ – да се научим отново да обичаме



На 24-и февруари от 19 ч. на сцената на НМТ "Стефан Македонски" балет “Арабеск” ще представи отново на своята публика най-новия си спектакъл – “Триптих“, с който започна много успешно сезон 2022/2023 г.

“Триптих“ включва три самостоятелни творби на трима млади хореографи, които устремно навлизат в полето на съвременния танц. Първата е “Infinity” на Ангелина Гаврилова по музика на Филип Глас и Макс Рихтер, в изпълнение на четирима танцьори от мъжкия състав на балет "Арабеск". Следва “Mare Crisium” на Аршак Галумян по музика на Карл Дженкинс и Арманд Амар, в изпълнение на женския състав на трупата. Вечерта завършва с “Part Of…” на Филип Миланов по музикален микс на Taste like cake и Макс Рихтер, в изпълнение на десетима танцьори. Авторката на сценографията и костюмите Адрияна Найденова предлага творческо решение, което да придаде единен, но в същото време индивидуален облик на три различни идеи на трима различни хореографи.

В рецензия за предаването за опера, балет, оперета и мюзикъл “Каста дива” изкуствоведът доц. Петър Пламенов отбелязва:

“Ангелина Гаврилова се оказва хореограф с особено въображение, с умение за създаване на сложни образи и най-вече с разнообразен хореографски език. В “Infinity” тя използва телата на четирима мъже, които й помагат да разкаже една история за това как човек достига до вътрешното прозрение, до борбата със себе си, като преминава през борбата със света. От друга страна, като че ли основната дълбочина идва от идеята за интимността, близостта и нежността, които трябва да бъдат преоткрити. Като че ли днешният човек е прекалено студен, прекалено вгледан в себе си, егоистичен и безкрайно самотен. Той трябва да преодолее тази самота, да се научи отново да обича, да общува и да изпитва нежност и състрадание и това е големият опит, който му предстои. Именно това е, може би, нишката, която свързва и трите произведения в “Триптих“.

“Mare Crisium” на Аршак Галумян е една много красива, много особена работа. В този спектакъл той, който в хореографската си мисъл като цяло много се вълнува от спираловидната линия, използва женската гъвкавост, пластичност и елегантност, за да покаже тази линия на изяществото, която по някакъв начин е и линия на вечността. Едновременно с това творбата ни връща към народнопесенната традиция, защото в нея се долавят открито елементи от арменския танцов фолклор.

В края на вечерта е голямото хореографско платно на Филип Миланов “Part Of…”. В творбите си той не се задоволява само с абстрактно-чувственото внушение, търси някаква ясна идея, която да предаде чрез своя танц и винаги успява. Най-изумителни са внушенията в диалозите, в масовата сцена, когато представя взаимоотношенията между танцьорите. Неврозата на днешния човек е показана на сцената буквално като тремоло, като трептене. Единственият начин да се освободиш от нея, да я преодолееш е близостта с другите. Филип Миланов достига до така актуалната ни необходимост да знаем кои сме и най вече – какво правим на света”.

Целият отзив чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Кавалджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Олга Дойкова

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Приз "Олга Камбурова" за цигуларката Олга Дойкова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Галаконцерт "Музикант на годината 2023" - видеозапис 16-годишната цигуларка Олга Дойкова получи специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите..

публикувано на 12.07.24 в 21:07
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22

Джаз и арт в троянското село Орешак

В Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази вечер се открива второто издание на джаз, арт и еко фестивал. В първата фестивална вечер, която е със свободен вход, гостите на изложението ще се насладят на изпълненията на джаз-групи от България, Китай и Бразилия, а през всички фестивални дни в парка на изложението ще са..

публикувано на 11.07.24 в 08:10

Arbanassi Summer Music оглася църквите музеи на Арбанаси

Между 7 и 12 юли 2024 г. в Арбанаси се провежда станалия традиция фестивал за класическа музика  Arbanassi Summer Music . Негови артистични директори са контрабасистката Юлита Фъсева и обоистът Димитри Местдаг - артистично семейство от Белгия, което е част от Антверпенския симфоничен оркестър.  Вече 14 години Юлита и Димитри успяват да организират..

публикувано на 10.07.24 в 20:11

Фестивал и академия Allegra - лятна музикална енергия за София

И тази година в разгара на лятото в София - от 12 до 20 юли - фестивалът "Алегра" ще зарадва своята публика с разнообразие, обхващащо целия спектър на класическата музика - от дует, квартет, октет, до камерен и симфоничен оркестър; от Хайдн, Моцарт и Бетовен до Глазунов, Курт Вайл, Корнголд, Пиацола и Майлс Дейвис За десета поредна година..

публикувано на 10.07.24 в 19:53
Д-р Джина Дундова-Панчева

Д-р Джина Дундова-Панчева - жената, която лекува и вдъхновява едновременно

Да живееш между Хипократ и Пегас означава да балансираш между реалността и мечтите, между грижата за тялото и храната за душата. Това е живот, изпълнен с емоции, където всяко лечение е акт на любов, а всяка песен - израз на най-дълбоки чувства. Това е животът на човек, който разбира, че истинското изкуство е в сърцевина на човешката същност, и..

публикувано на 10.07.24 в 16:26