Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

“Триптих“ – да се научим отново да обичамеНа 24-и февруари от 19 ч. на сцената на НМТ "Стефан Македонски" балет “Арабеск” ще представи отново на своята публика най-новия си спектакъл – “Триптих“, с който започна много успешно сезон 2022/2023 г.

“Триптих“ включва три самостоятелни творби на трима млади хореографи, които устремно навлизат в полето на съвременния танц. Първата е “Infinity” на Ангелина Гаврилова по музика на Филип Глас и Макс Рихтер, в изпълнение на четирима танцьори от мъжкия състав на балет "Арабеск". Следва “Mare Crisium” на Аршак Галумян по музика на Карл Дженкинс и Арманд Амар, в изпълнение на женския състав на трупата. Вечерта завършва с “Part Of…” на Филип Миланов по музикален микс на Taste like cake и Макс Рихтер, в изпълнение на десетима танцьори. Авторката на сценографията и костюмите Адрияна Найденова предлага творческо решение, което да придаде единен, но в същото време индивидуален облик на три различни идеи на трима различни хореографи.

В рецензия за предаването за опера, балет, оперета и мюзикъл “Каста дива” изкуствоведът доц. Петър Пламенов отбелязва:

“Ангелина Гаврилова се оказва хореограф с особено въображение, с умение за създаване на сложни образи и най-вече с разнообразен хореографски език. В “Infinity” тя използва телата на четирима мъже, които й помагат да разкаже една история за това как човек достига до вътрешното прозрение, до борбата със себе си, като преминава през борбата със света. От друга страна, като че ли основната дълбочина идва от идеята за интимността, близостта и нежността, които трябва да бъдат преоткрити. Като че ли днешният човек е прекалено студен, прекалено вгледан в себе си, егоистичен и безкрайно самотен. Той трябва да преодолее тази самота, да се научи отново да обича, да общува и да изпитва нежност и състрадание и това е големият опит, който му предстои. Именно това е, може би, нишката, която свързва и трите произведения в “Триптих“.

“Mare Crisium” на Аршак Галумян е една много красива, много особена работа. В този спектакъл той, който в хореографската си мисъл като цяло много се вълнува от спираловидната линия, използва женската гъвкавост, пластичност и елегантност, за да покаже тази линия на изяществото, която по някакъв начин е и линия на вечността. Едновременно с това творбата ни връща към народнопесенната традиция, защото в нея се долавят открито елементи от арменския танцов фолклор.

В края на вечерта е голямото хореографско платно на Филип Миланов “Part Of…”. В творбите си той не се задоволява само с абстрактно-чувственото внушение, търси някаква ясна идея, която да предаде чрез своя танц и винаги успява. Най-изумителни са внушенията в диалозите, в масовата сцена, когато представя взаимоотношенията между танцьорите. Неврозата на днешния човек е показана на сцената буквално като тремоло, като трептене. Единственият начин да се освободиш от нея, да я преодолееш е близостта с другите. Филип Миланов достига до така актуалната ни необходимост да знаем кои сме и най вече – какво правим на света”.

Целият отзив чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Кавалджиева
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Маргарета Пуспита и Калоян Стоянов

Концерт за богатото културно наследство на Индонезия и България

Индонезия отблизо преди един специален концерт - спектакъл в Пловдив. Посолството на Република Индонезия в България представя в Античния театър в Пловдив на 8 юни от 21.00 часа "Harmonature : в Хармония с природата на Нусантара ", един завладяващ концерт - спектакъл , който ще отбележи богатото културно наследство на Индонезия и..

публикувано на 05.06.23 в 18:18

"Каста дива" – едно предаване, което прави живота по-хубав

20.05-21.00 ч.: - Отзвук: от световната премиера на музикалната поема “Рилският пустинник“ на отец Кирил Попов в Софийската национална опера, от майския концерт от юбилейния 70-ти сезон на Смесения хор на БНР, в който Хорът и Симфоничният оркестър на Радиото представиха ораторията “Сътворението“ от Йозеф Хайдн, и от прожекциите на..

обновено на 05.06.23 в 16:20
Фрагмент от книгата „ Разкази от корена“ на Кристина Палазова

Кристина Палазова: Да се обърнем към корените и да разплетем родовите си нишки

Кристина Палазова е гост в „Нощен Хоризонт“ и тя ни отвежда към ролята и силата на рода, към корена . Кристина Палазова първо е разследващ полицай, завършила е право, а след това и психология на здравето. Написаните истории са вдъхновени и тясно свързани с   родопската мистична действителност . Герои са обикновените..

публикувано на 05.06.23 в 14:36
 Детската театрална студия при Драматично-куклен театър „Иван Радоев“

Премиери на Детска театрална студия при Драматично-куклен театър „Иван Радоев“

В Плевен, винаги с голям интерес се очакват премиерите на Детската театрална студия при Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ с ръководители Адриян Филипов и актрисата Ива Николова. След „Спящата красавица“ зрителите се насладиха на комедията на Гогол –„Ревизор“. Сценичната версия и режисурата е на Ива Николова. За да играят..

публикувано на 04.06.23 в 13:05

Голям е интересът към Пролетния панаир на книгата в София

Пролетният панаир на книгата се превърна в празник за малки и големи. От 29 май безброй читатели посетиха 61 шатри пред Националния дворец на културата в София. В панаира на книгата, който продължава до днес, участват 144 издателства. "Чудесен панаир се получава и въпреки облаците, които се струпват по някое време на деня, ми се струва, че ще..

публикувано на 04.06.23 в 10:08

"Световен театър в София" - от днес до 24 юни

17-то издание на инициативата "Световен театър в София" започва днес и ще продължи до 24 юни. В рамките на 20 дни у нас ще гостуват постановки на водещи имена в световния театър. Откриването е тази вечер от 19 и 30 в "Топлоцентрала" със спектакъла "Да яздиш облак" на ливанския режисьор Раби Мруе, който живее в Берлин. "Световен театър в..

публикувано на 04.06.23 в 09:03

Пленер в памет на скулптора Янко Бонев се проведе в Балчик

Международен пленер в памет на скулптора Янко Бонев се проведе в Държавния културен институт „Двореца“ в Балчик. Творци от България и Румъния създаваха творбите си в творческата вила „Сюита“ и обмениха опит, а надеждите на организаторите на пленера - iдруженията с нестопанска цел „Черноморска котва“ и „Кибела“ е той да стане ежегоден. Пленерът,..

публикувано на 04.06.23 в 07:25