Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С решението на ЦИК за общо вписване на резултатите от гласуването няма да се знае откъде идват грешките, предупреждава експертът

Стоил Цицелков: Отваря се вратата машините за гласуване да се премахнат преди местния вот

"Отново се руши доверието към изборите, като се атакува една или друга технология"

Стоил Цицелков
Снимка: Веселина Миланова

"Проблемът е, че имахме парламент, който "опраска" тези машини, не искаше те да се случват. Сега изведнъж ЦИК се отказва от всеки възможен контрол да видим действително има ли проблем с тези машини."

Този коментар направи пред БНР Стоил Цицелков от Обществения съвет към Централната избирателна комисия. 

По думите му с последното решение на ЦИК за общо вписване в протокола на гласовете от хартиените и машинните бюлетини няма да се знае откъде идват грешките.

"Отново се руши доверието към изборите, като се атакува една или друга технология", смята Цицелков. 

В предаването "Преди всички" той подчерта, че машината за гласуване е била принизена "до касов апарат", но продължава да има възможност да запазва данните.

"Да може да позволи разследване, да стане ясно какво е ставало, ако има манипулация. Ние изцяло се отказваме от тази възможност. Не виждам здрав разум зад такова решение."

Експертът вижда в решението на ЦИК за броенето "брутално погазване, за пореден път, на наши граждански права". 

Според Цицелков последното решение на ЦИК за преброяването след вота отваря вратата "да се поиска изцяло премахване на тези машини преди местния вот, който вероятно ще е 2 в 1".

"Натам вървят нещата", смята той.

Цицелков критикува нивото на общуване в ЦИК, което според него протича "с профанизми и лични нападки".

Няма как да са обучени добре СИК-овете, когато все още няма методически указания и ясно разписани правила, заяви още Стоил Цицелков.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18

"Лято в музея" започва във Враца

Какви настолни игри са играли древните римляни и какво освен забавление и приятни емоции в свободното време са им носели те? Отговори на тези и други въпроси ще бъдат дадени в музея във Враца в идния вторник. Тогава от 10:30 часа ще се проведе поредното занимание от инициативата за деца и младежи "Лято в музея". За идеята на тази..

публикувано на 21.07.24 в 06:54
Ирена Киркова

Ирена Киркова: Чувството за вина ни пречи да си починем ефективно

"Според определението "почивка" е възстановяване на силите след умора или продължителен труд , или свободно от редовната работа време, разказа за "Нощен Хоризонт" психологът от Варна Ирена Киркова . Тя е от Българската школа за психоанализа. "В контекста на психологията обаче, почивката в най-общ план се разглежда като дейност, която успокоява и..

публикувано на 18.07.24 в 09:15
Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

От покрива на България - връх Ботев: Оцеляваме трудно, но с екипност!

"Качихме се четирима колеги, техничари, но нямах никаква представа тогава къде заминавам, при какви тежки зимни условия, коментира за БНР и инж. Маринов.  "Качихме се там с вертолет и заварихме там хора без електричество, само с един дизел-агрегат, с мощност 30 киловата, само за техниката и съоръженията, всичко друго беше студ и мраз, така започна..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38

Кои нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли?

Множество нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли . Включително и т.нар. "черна кутия", която ще записва данни за движението определено време при и след пътен инцидент.  Последните  данни на Агенция за пътна безопасност  отчитат, че средната възраст на автопарка в България е над 20 години , а в Европейския съюз..

публикувано на 14.07.24 в 21:10