Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След опустошителното земетресение в Турция - скръб и равносметки

4
Лютфю Саваш
Снимка: Личен архив

"До 16-и февруари жертвите в района са 14 хиляди, ранените са 23 000, а 200 хиляди души са без дом. Всички жители са пострадали, ако не физически, психическите им травмите скоро няма да отшумят". 

Това сподели кметът на Хатайска голяма община - Лютфю Саваш в специално интервю за БНР и преди да заговори за плановете за възстановяване на града, той върна спомените си пак към злокобната ранна сутрин на 6 февруари.   

Общината е с население от 1 686 043 души. Сред опустошителните трусове от 6-и февруари вече е трудно да се прогнозира броят на жителите там. 

Лютфю Саваш каза, че въпреки продължаващите трусове вече е започнала усилена работа за възстановяване на града и връщане на хората по родните им места. 

Кметът на Голяма община Хатай каза, че в момента подготвят съвсем нов градоустройствен план, при който главен критерий ще е спазване на земетръсните норми. Лютфю Саваш сподели също, че ще се търси вина на предприемачи и институции за рухналите сгради, за които имам съмнения за некачествено изпълнение.

Ханефи Махичичек е кмет на един от най-засегнатите общини на провинции Кахраманмараш - Оникишубат.   

В областта сега работят екипи по установяване на нови жилищни парцели, под които не минават разломни плочи.  

"В нашата община 349 големи жилищни блока се превърнаха в руини. Имаше и по-малки къщи, които също рухнаха. В момента единствено се стремим да приютим на топло хората, които останаха на улицата. Обособяваме палаткови лагери и други места за временно настаняване. Започнахме разчистване на сринатите сгради и в най-кратък срок ще започнем да изграждаме наново градската среда, но преди това с помощта на геолози ще установим местата с по-малък риск на разломна дейност", обясни Махичичек и добави:

"В тези трудни времена подкрепата беше на най-високо ниво. Отвсякъде получаваме и думи на състрадание и тирове с помощи. Всички обединиха усилия, за да ни помогнат.  

Обща черта с българите е желанието за взаимопомощ. Вашите спасителни екипи първи се притекоха на помощ, самоотвержено се включиха в издирването на хора под руините. Спомогнаха за спасяването на много хора. 

Много благодарим на братска България за състраданието и помощта! Господ да опази всички от такива беди!". 

Интервю на Севда Дюкянджи с Лютфю Саваш и Ханефи Махичичек в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Личен архив на Лютфю Саваш

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Терзиев

Терзиев в СОС, обяснява защо е спрял конкурса за Войнишкия паметник

По искане на Комисията по култура на Столичната община се очаква кметът Васил Терзиев да обясни пред общинските съветници мотивите, с които спря конкурса за мемориала на Първи и Шести пехотен полк. Спирането на конкурса е заради "критика по отношение стилистичните, архитектурни и конструктивни качества", "липса на достатъчно професионални..

публикувано на 05.07.24 в 08:09
Гордана Силяновска

Силяновска отсече: В Договора с България не се казва, че трябва да променим конституцията

Република Северна Македония се е отнесла отговорно към изпълнението на Преспанския договор и е изпълнила предсрочно задълженията си по него. Това коментира президентът на страната Гордана Силяновска в първото си интервю след като бе избрана на поста и положи клетва. Пред телевизонния Канал 5 Силяновска заяви, че "Гърция или ЕС трябва да..

публикувано на 05.07.24 в 08:00
Собствениците на фермата Николай и Благовеста Василиеви

Най-голямата биоферма за телешко месо в ЕС унищожава 1000 животни

Собствениците на най-голямата и най-продуктивна биологична  ферма за телешко месо както в България, така и в целия Европейски съюз, предупреждават ,че ще се наложи да унищожат поне 1000 от животните си. Причината - наложени ограничения на пашата в Национален парк "Рила". Днес фермерите ще внесат специално отворено писмо до президента,..

публикувано на 05.07.24 в 07:54

Герган Ценов: България просто не може да привикне към идеята за ред, законност и либерална демокрация

Днес - 05.07, в 9.30 часа граждани, активисти и защитници на човешките права ще се съберат пред Административен съд – София град, за да протестират срещу депортации, които смятат за нелигитимни. Те изразяват съпричастност със саудитския дисидент Абдул Рахман ал Халиди. След 2 години и 8 месеца, в които води поредица от дела, обжалващи отказа за..

публикувано на 05.07.24 в 07:40

След протестните акции: Фармацевтичният съюз продължава преговорите с НЗОК

Продължават разговорите между Българския фармацевтичен съюз и Националната здравноосигурителна каса. Те се провеждат във връзка с промените в Наредба 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствени продукти по здравна каса и заради, които се намалява плащането към аптеките за извършването на тази дейност. От Българския..

публикувано на 05.07.24 в 07:37
Виктор Орбан

Виктор Орбан на посещение в Москва, посреща го Путин

Унгарският премиер Виктор Орбан, чиято страна пое тази седмица ротационното председателство на Европейския съюз, ще посети в петък Москва и ще бъде приет от руския президент Владимир Путин. За това съобщава електронното издание на "Файненшъл таймс", като се позовава на три независими източника - един от унгарското правителство и двама от..

публикувано на 05.07.24 в 07:28

Изслушване на служебния премиер в рамките на парламентарния контрол

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова ще отговарят на въпроси на депутати в първия блиц контрол в 50-отото Народно събрание.  В програмата на парламента е включено изслушване на служебния премиер Димитър Главчев относно уволнения и назначения в Държавна агенция „Национална..

публикувано на 05.07.24 в 04:06