Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Коцев: Към настоящия момент не се очакват бунтове срещу властта в Русия

Бойко Коцев
Снимка: БГНЕС-архив

Към настоящия момент не се очакват бунтове срещу властта в Русия. Това обясни пред БНР Бойко Коцев, дипломат, посланик и политик. Той е  бивш заместник-министър на вътрешните работи, бил е постоянен представител на България в Брюксел, от 2012 до 2018 е посланик в Русия. От 2019 г. е член на Международната банка за икономическо сътрудничество в Москва. 

"Свидетели сме на безпрецедентен геополитически сблъсък. Световните анализатори казват, че икономически Русия има добро представяне и спад на икономическото развитие само с 2.5%. Много луксозни западни стоки липсват, но има всичко  от първа необходимост. Обикновеният московчанин не е лишен от нищо", посочи той в предаването "12+3".

Наблюдаваме трансформиране на геополитическата политикономия в частта на преразпределение на материалните блага и по-скоро на природните ресурси, обясни той. 

"Трансформира се световната финансова система. В тази обстановка ние трябва да защитаваме националните си интереси. Присъединихме се към евроатлантическите ценности. Станахме членове на НАТО и ЕС. Имаме партньори и съюзници-ценностите са едни и същи, но интересите са различни".  

Българската икономика е отворена, а световната търговия вече е в криза, посочи още той. 

"Има нарушени логистични звена. Пазарите не функционират пълноценно с пазарни механизми. Все по-често сърцевината на свободната икономика се измества от политическата целесъобразностПред България има две възможности-да чака да дойде някой чиновник и да вземе всички решения вместо нас, отчитайки собствения си интерес. Другият вариант е да защитаваме националните си интереси. За целта трябва да има силна дипломатическа служба и добре подготвени кадри. Необходима е служба, която прави анализи и да събира информация".

Предстои излизането на книгата на Бойко Коцев - „Дипломатически етюди“. В нея има 16 истории с тематика, която има по-непреходно значение. Авторът разказва, че когато оглавява дипломатическата служба в Русия установява, че знанието за България не е много голямо. 

"С упорита работа се опитахме да възстановим знанието за страната ни. Русия е важен пазар и за нашите културни дейци. Отношенията между България и Русия са от 14 века. Има постоянно духовно проникване.  Повечето от прогресивните идеи в Русия са идвали от България. Духовността в Русия става на две платформи-на православието и на кирилицата“

Цялото интервю на Петър Волгин с Бойко Коцев може да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Орел, рак и щука викат Неволята, пристига Трети Украински фронт

Моята учителка по история преди 30 и нещо години ми завеща следното знание - успешните преврати в нашата история са само на девето и деветнайсто число! На 9 юни тази година сме на избори. Ще се опитаме да връчим цялата власт на Борисов и Пеевски, те ще съберат каквото се отрони от ПП-ДБ, ще ги направят присъдружници и най-накрая ще..

публикувано на 14.04.24 в 12:37
Празнично украсеният градски площад във Враца

Паун с деветметрова опашка краси Враца за Великден

Фигура на паун с 9-метрова опашка от свежи цветя е в центъра на празнично украсения градски площад във Враца . Неслучайно е избран паун, защото той е раннохристиянски символ на безсмъртната душа и възкресението. Враца вече е пременена в празнични одежди за Великден и предхождащата го Цветница. Украса има на много места в града,..

публикувано на 14.04.24 в 10:35

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Холивуд пак мрази Тръмп

Невротичният кошер от истерични активисти, който понякога наричаме и „световна развлекателна индустрия“, няма търпение отново да се включи в предизборната кампания за президент на САЩ. В холивудския сюжет има един истински и много зъл злодей – Доналд Тръмп . Така беше през 2016 година, когато Хилъри Клинтън бе обожествявана от шоубизнес..

публикувано на 13.04.24 в 13:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Скандалът „Митници“ сложи точка на проекта ПП

Когато говорим за корупция, следва да кажем най-общо, че става дума за злоупотреба с политическа, административна и законодателна власт за лична изгода и чрез нанасяне на вреда на обществения и общодържавен интерес в полза на частно обогатяване. Скандалът, който се разрази около контрабандните канали, Живко Коцев и агенция „Митници“, е..

публикувано на 13.04.24 в 12:35
Елена Банова

"Застани до мен срещу рака" - книга за научните изследвания, практики в борбата с рака, съчетани с лични истории

Потърсете "Медените питки на душата!" – към тази поетична представа за човешката душа, оставена за поколенията от Патриарх Евтимий- учен, книжовник и писател, призовава в книгата си "Застани до мен срещу рака", журналистката Елена Банова , водена от желанието си да сподели своя път в лечението на коварното заболяване .  И не случайно в първото..

публикувано на 11.04.24 в 15:52