Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да минеш между капките на санкциите

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз е наложил санкции заради войната в Украйна на почти 1500 души, въвел е ограничения за износа на стотици стоки и технологии и взе под прицел редица източници на приходи за Москва. За да бъдат всички тези мерки наистина ефективни обаче е необходимо да се подсигури тяхното изпълнение в пълна степен. Кои са средствата, подходите и „вратичките“, които се използват за избягването на санкциите срещу Русия?Поглеждайки повърхността на „санкционното море“ – всичко изглежда както трябва – икономиката на Русия се свива, много нейни банки и компании са откъснати от международната финансова и търговска система, виждат се доказателства, че важни руски индустрии са отслабени. Но всъщност някои от санкционираните стоки все пак стигат до Русия като биват пренасочени от трети страни. Том Кийтинг – директор на Центъра за изследване на финансовите престъпления и сигурността към Британския кралски обединен институт за отбранителни изследвания RUSI:

“Въпреки че цел на санкциите е да се ограничат действията на Русия, способността й да подкрепя и финансира военните си, Москва разполага със способности и няма просто така да приеме ситуацията, а ще предприеме стъпки, за да се опита да ги заобиколи. Тя прави всичко възможно да намери алтернативни източници на средства и ресурси. През 2022-а западните съюзници се надпреварваха да налагат санкционни пакети колкото могат по-бързо и колкото могат по-често във възможно най-голяма степен. Но през тази година мисля, че Европейският съюз, САЩ и Великобритания, както и останалите съюзници ще следят дали тези санкционни пакети се прилагат ефективно.”

Д-р Елина Кърпачева е адвокат с научен опит, преподавател във Великобритания, с интереси в проблематиката на предотвратяването на финансовите престъпления и транснационалното регулиране на икономическата дейност. Тя също така е основател на Европейски център, занимаващ се с нормативното съответствие, в който участват експерти от Централна и Източна Европа. Тя описва някои от сивите зони, използвани за заобикаляне на санкциите:

„Когато американските власти разследват случаи с избягване на санкционни режими се проследяват веригите на доставките  - кой наистина е крайният получател на продукта. Когато става въпрос за вноса и износа на петролни продукти начините за избягване са много – изключване на радарните системи на танкерите, разтоварване на определени портове или свободни зони, откъдето нефтените продукти се разпределят по суша или фалшифициране на документи. Наистина има много начини за заобикаляне на митническите режими на отделните държави. Важна е унификацията на стандартите и практиките, когато става въпрос за органите на граничния контрол и митническите органи на съответните държави членки, за да се избегнат празноти в приложението на международните санкционни режими.“

Сред политическата класа в Европа вече се шегували, че всеки нов пакет санкции е стъпка напред с нови мерки и стъпка назад с нови изключения. Не всички държави членки се стараят да приложат мерките на 100 процента и изглежда, че не навсякъде се следи изкъсо за пълното прилагане на ограниченията. Нидерландия призова да се създаде център, който да следи този въпрос. Кои са основните проблеми в битката с нарушителите?


“Знаем, че има огромни предизвикателства в Европейския съюз например при прилагането на санкциите, приети в Брюксел. Държавите членки се затрудняват с ресурсите, интерпретациите и липсата на законодателство. Причините за тези трудности са най-различни. В мозъчния тръст, в който работя – Британския кралски обединен институт за отбранителни изследвания, имаме проект точно за този проблем. Страните членки на ЕС заслужават похвала за единството и скоростта, но те наистина трябва да работят по-усърдно, за да гарантират, че замисълът на санкциите бива изпълняван. Другата област, към която трябва да се насочим когато става въпрос за избягване на санкциите е въпросът с третите страни. За това се говори много в Брюксел, Лондон и Вашингтон. Тези трети страни не подкрепят санкциите срещу Русия по свои собствени причини. Вероятно купуват в големи количества енергийни източници от Русия, като Индия например. Или са основни финансови центрове като Обединените арабски емирства и не биха замразили руски активи и блокирали трансакции. Или пък са страни, според които Украйна е твърде далеч и считат, че случващото се в Европа не е техен проблем. Въпреки че много от тези страни, особено в Африка, разбраха, че е техен проблем, защото войната оказа влияние на доставките на храни за тях.”

Кои са индикаторите, че е налице избягване на санкциите?

За съжаление тези индикатори са навсякъде около нас. Виждат се в материалите, които руските военни все още използват, някои от които се откриват в Украйна и се анализират. Виждат се във факта, че руската икономика до момента не се сви толкова, колкото се очакваше. Но трябва да признаем, че санкциите са дългосрочен инструмент. Те няма да променят обстановката за една нощ. За съжаление те няма да променят сметките на Владимир Путин за войната бързо. Но трябва да държим курса. Трябва да се продължи с налагането на допълнителни санкции. Трябва да се гарантира, че те се прилагат и трябва да изучим как ще отговори Русия. На тази основа трябва да почиват новите санкции, които да гарантират, че пространството за лавиране е незабавно ограничено.”

За да е успешен подходът на Европейския съюз трябва да включва унификация на практиките, взаимодействие между органите на различните държави, общи стандарти и обучения, тъй като се касае за специфична финансово-разузнавателна дейност, казва д-р Елина Кърпачева. И още:

Частният сектор – корпорации и по-големи дружества от Западна Европа и САЩ са по-напред в сравнение с публичните органи на определени държави членки. Европейския съюз разчита на разпокъсаните действия на регулаторните органи на държавите членки и на финансови институции и им предоставя ролята на пазители, които да спират трансакциите към блокирани лица и да събират информация за всеки конкретен случай. И това в момента се случва по много разпокъсан начин, особено имайки предвид водораздела между държавите от Западна Европа и държавите, които се намират в Южна и Източна Европа. Много специалисти по превенция на финансовите престъпления смятат, че Европейският съюз трябва да създаде един унифициран орган, подобен на американската Служба за контрол на чуждестранни активи или Службата за имплементиране на финансовите санкции във Великобритания, който да притежава реални правомощия за разследване и наказване на нарушенията на санкционните режими. Тук опираме до въпроса за ресурсната подготовка и обезпеченост на финансово-разузнавателните звена, тъй като заобикалянето на международните санкционни режими е много специфична сфера. Другият проблем е разликата в законодателството и правните традиции на държавите членки. Например пълно отсъствие от законодателството на криминализиране на заобикалянето на санкционните режими.“

Нарушаването на санкциите е криминализирано в Латвия, но в повечето държави членки на Европейския съюз това не е така. Нарушителите обикновено търсят страните, където възможността за наказание е малка. Как изглеждат решенията?

Основният проблем с преодоляването на нарушенията срещу санкциите е това, че страните не чувстват, че прилагането им е в техен интерес. Западът и съюзниците на Украйна трябва да променят тази сметка. Западът трябва да направи така, че тези страни да осъзнаят, че това е важно. Че незаконното нахлуване в съседна държава от страна на Русия е просто неприемливо и трябва да се предприемат всички стъпки, за да се обърнат нещата, да се отслаби и прекъсне способността на руските военни да продължават с тази незаконна война. Дипломацията, разбира се, играе важна роля. Европейският съюз назначи пратеник за санкциите - Дейвид О`Съливан, който посещава места като Обединените арабски емирства и Турция, за да разбере защо те избират да не прилагат санкциите и какво може да се направи, за да променят позицията си, да осъзнаят, че въвеждането на ограниченията е важна част от тяхната отговорност като член на световния ред и международната общност. Трябва да се съсредоточим и върху прилагането в ЕС, Великобритания и САЩ. На онези, които действат в разрез на санкциите, трябва да е ясно, че ще бъдат хванати, идентифицирани и наказани. В тази област страните от ЕС изостават. Те нямат ресурсите, експертизата и опита в наказателното преследване и режима на прилагане на санкции. Има санкционни режими от десетилетия, но това е първият път, в който те имат истинско влияние върху европейските икономики. Преди, когато бяха налагани, не засягаха европейските икономики, защото бяха срещу страни като Зимбабве или Сирия. Но този път те трябва да бъдат приложени на родна почва, защото руската и европейската икономика се сближаваха през последните 20-25 години. За да е факт прилагането на санкциите трябват правилните закони, правоприлагащи органи, които да имат необходимите способности и достатъчен брой хора. Ако хората знаят, че властите ще предприемат действия срещу тях, тогава, разбира се, вероятно ще се замислят дали да подкрепят избягването на санкциите.”

Снимки: Ройтерс

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро Москва обвини Съединените щати за полетите на разузнавателни дронове над Черно море. Остра реакция..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е свободен, а през трите дни атракционният бус ще превозва до 21 ч. желаещите да видят или да участват в..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега не е затворен. Пет противопожарни автомобила и над 20 огнеборци, горски и гранични служители се..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч призоваха народния представител, избран с мандат от региона Атидже Алиева – Вели да подкрепи и изпълни..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян апелират за изключителна бдителност на гражданите...

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на избирателите," се казва в позицията. От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк обясни, че не става дума за символични, демонстративни единични удари, а за..

публикувано на 12.07.24 в 18:43