Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Градска рециклиада“ събира пластмасови бутилки и метални кенове в Добрич

Снимка: Радио ВИДИН

Кампания „Градска рециклиада“ започна от тази седмица в Добрич. Тя е под мотото „Рециклирай пластмасовите бутилки и метални кенове - Спаси живот!“ и има за цел 70% увеличение на събираните рециклируеми отпадъци. Инициативата ще продължи до края на годината, като са предвидени редица прояви на Община Добрич, които да популяризират екологичния начин на живот и конкретно тази кампания. При изпълнение на постигнатите цели от "Екопак"   ще предоставят автоматични дефибрилатори, които да бъдат разположени в града.  

Словосъчетанието „спаси живот“ е включено в мотото на кампанията не само защото екологичният начин на живот и опазването на природата ни чиста предполагат и по-добро качество на съществуването ни тук, но и защото автоматичните дефибрилатори, за които се борят общините, могат наистина да спасяват човешки животи. В България от внезапен сърдечен арест загиват повече от 10 хиляди човека годишно - 10 пъти повече отколкото в автомобилни катастрофи, пожари и природни бедствия взети заедно. Повече по темата споделя Ива Стефанова от Екопак България. 

"При успех на кампанията, а аз съм сигурна, че тя ще има такъв, ще подарим на гражданите на Добрич няколко автоматични дефибрилатора. Те осигуряват животоспасяваща първа помощ"

По думите на Ива Стефанова, община Добрич  е събрала най-голямо количество рециклируем отпадък сред още 13 общини през миналата година. Неговото количество от март до декември за 2022 година е било 45 тона, като целта за настоящата е 77 тона.  

 "Това означава всеки един от нас  да изхвърля разделно отпадъците си в цветните контейнери"

За да я осъществят, от Община Добрич организират поредица от събития, за които разказва Светла Андонова.  

"Обябавем конкурс за четиристишие под мотото на кампанията "Рециклирай пластмасовите бутилки и метални кенове - Спаси живот!“ Право на участи еимат учениците от 7 до 12 клас. След това продължаваме с инициативата по Голямото великденско пролетно почистване-от 15 март до 16 април. Провеждаме и инициативата "Направи снимка преди и сега". Поканили сме училищата и детските градини да участват в състезание за най-голямо количество предадени отпадъци от опаковки"

Участие в това съревнование са заявили до момента всичките 11 общински детски градини, както и 12 училища. На 21 април ще се проведе концерт, на който символичните входни билети ще са рециклируеми отпадъци, а през месеците април и май ще бъдат организирани множество игри и образователни лекции за децата от детските градини и училищата.  

„Насочили сме се към децата, защото те са най-добрият пример за нас възрастните“, заяви кметът на Община Добрич Йордан Йорданов. 

"Нашата надежда е, че чрез тази кампания образоваме по възможно най-подходящия начин децата. Така ще активираме и нас, възрастните, да се замислим по какъв начин генерираме отпадък, дали е възможно да го намалим и да го събираме разделно"

В България има повече от 20 завода, които рециклират пластмасови отпадъци, създават се нови продукти, част от които се и изнасят и това добавя стойност и за икономиката на страната. Целта е 77 тона, а ползите са по-чиста природа, по-малко запълнени депа и разбира се дефибрилатори, които спасяват човешки животи. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е еднозначно и в една посока : "Всички ние трябва да направим така, че в рамките на следващите 4-5..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

Трус в ДПС, неяснота за втория мандат и други теми от отминаващата седмица

Трусът в ДПС тази седмица пренареди политическата карта. Двете страни в конфликта взаимно се обвиниха в създаване на етническо напрежение. Парламентарната им група оредя наполовина и вече наброява едва 23-ма членове. Останалите 24 напуснаха или бяха изключени и се вляха в редиците на независимите депутати. Така от втора - движението..

публикувано на 14.07.24 в 09:44

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу Тръмп като опит за убийство. Стрелецът е ликвидиран от агенти на Сикрет сървис. Доналд Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 09:18
Едуард Милибанд

"Покривна революция" ще сваля сметките за ток във Великобритания

В Обединеното кралство новото лейбъристко правителство на Киър Стармър днес ще разкрие планове за така наречената "революция по покривите", която ще доведе до още милиони домове, оборудвани със слънчеви панели, за да се намалят битовите сметки за енергия и да се справи с климатичната криза, съобщава "Обзървър". Министърът на енергетиката Ед..

публикувано на 14.07.24 в 09:03

Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса, предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун, съобщават пожарникарите. Движението по магистралата Промахон - Солун се пренасочва по обходен маршрут от съображение за..

публикувано на 14.07.24 в 08:58

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите у нас

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната тази седмица отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предава БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през..

публикувано на 14.07.24 в 08:26

Над 400 млн. паунда ще похарчат на Острова в кръчми и магазини за финала на Евро 2024

Най-малко 405 милиона паунда се очаква да бъдат похарчени в кръчми и супермаркети за финала на европейското първенство по футбол тази вечер, когато Англия ще се изправи срещу Испания, показват данни на GlobalData Retail. Евротреската, обхванала Острова, е дала на британската икономика тласък в изражение на повече от 3 милиарда паунда през..

публикувано на 14.07.24 в 08:21