Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюрото по труда в Плевен започва кампания сред неработещи и неучещи

Проектът "Започвам работа" цели да приобщи към пазара на труда неактивни лица

Елка Ангелова
Снимка: Латинка Светозарова

Бюрото по труда в Плевен започва информационна кампания за популяризиране възможностите на проект "Започвам работа". Проектът е финансиран по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" (2021-2027 г.) и ще се изпълнява до края на 2026 г.

Проектът цели да приобщи към пазара на труда неактивни лица.

"Това са хора, които не са регистрирани при нас, не учат, не работят. С акцент на лицата в неравностойно положение", поясни Елка Ангелова, директор на Дирекция "Бюро по труда" в областния град.

В целевата група на проекта влизат лица от 16 до 65 години, които не са осигурени и не се осигуряват сами. Изисква се още в предходните 4 месеци да не са работили и учили.

Ангелова посочи, че ще се използват нестандартни методи – например използването на ромски медиатори, които работят на терен12 души от село Мечка вече са били убедени от мобилен екип на бюрото по труда, дава пример Елка Ангелова.

"Много трудно е да срещнем изискванията на работодателите и на търсещите работа хора. Работодателите търсят с по-високи изисквания, а това, което е регистрирано при нас, не отговаря на тези изисквания. Затова активно предлагаме и обучение. Миналата година сме обучили над 680 човека. Поне 30% са си намерили работа. Ние организирахме два курса за болногледачи и тези хора активно се включиха в програмите на общините за социални и лични асистенти", коментира директорът на Дирекция "Бюро по труда" в Плевен пред БНР.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кристиан Вигенин

Вигенин: Връщането на втория мандат не беше неочаквано

Връщането на втория мандат не беше неочаквано, коментира зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин. Според него   перспективата да се стигне до правителство в този парламент изглежда все по-трудно постижима. Въпреки това, от БСП са готови, ако получат третия мандат, да опитат да съставят експертен кабинет и затова предлагат на   президента..

публикувано на 22.07.24 в 14:05

Върнаха десетки откраднати и изнесени от Кипър църковни реликви и антики

В Кипър бяха върнати 60 откраднати и незаконно изнесени след турската инвазия преди 50 години църковни реликви и праисторически антики. Ограбването на религиозното и културното наследство е една от най-трагичните открити рани на турското нашествие и продължаващата окупация, заяви президентът Никос Христодулидис на церемонията днес в..

публикувано на 22.07.24 в 14:02

КНСБ настоява за ръст с поне 20% на бюджета на МВР за пожарна безопасност

КНСБ настоява да бъдат увеличени минимум с 20 процента парите за издръжка и капиталови разходи в бюджета на МВР за пожарна безопасност и защита на населението от бедствия и аварии. Синдикатът оповести пакет от мерки във връзка с повишената опасност от пожари в страната и работата в условия на високи температури. Сред другите искания на..

публикувано на 22.07.24 в 13:57

КФН: Пенсионните фондове са с положителна доходност

Bcичĸи yнивepcaлни, пpoфecиoнaлни и дoбpoвoлни частни пенсионни фoндoвe са с пoлoжитeлнa дoxoднocт – това сочат данните на Комисията за финансов надзор за последния до момента наблюдаван двегодишен период от 30 юни 2022 година до 28 юни 2024 година. Средноаритметичната доходност на годишна база за изминалия 24-месечен период за най-масовите..

публикувано на 22.07.24 в 13:36

Забравен сак блокира района на Терминал 1 на летище София

Блокиран е районът на Терминал 1 на летище София заради забравен сак. Екипи на полицията правят оглед. Не се допускат автомобили пред сградата на терминала, а хората, които са били вътре, са изведени. След като проверката приключи, полицията ще съобщи подробности. От летище София уточниха, че полетите не са засегнати.

публикувано на 22.07.24 в 13:30
доц.Милен Любенов

Доц. Милен Любенов: Няма шанс за правителство с третия мандат

Няма значение на коя партия ще бъде даден третият мандат, няма шанс за правителство с третия мандат. В това е категоричен политологът доц. Милен Любенов.  "Да се състави правителство в рамките на този парламент при положение, че виждаме разпадащи се парламентарни групи, би било наистина някаква голяма изненада. Аз изключвам какъвто и да е..

публикувано на 22.07.24 в 13:27
Ваня Кастрева

Над 700 седмокласници не са приети след второто класиране в София

Над 700 седмокласници не са приети след второто класиране в София, резултатите от което излязоха в петък миналата седмица. Това каза за БНР началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева. Публикувано е второто класиране от приема за гимназии след 7. клас В четвъртък, 25 юли, ще бъдат обявени свободните места в..

публикувано на 22.07.24 в 13:11