Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Миряна Сирийски: Работата на социалния работник е благородна и удовлетворяваща

Миряна Сирийски
Снимка: Ани Петрова

Работата на социалния работник е благородна и удовлетворяваща. За съжаление, това остава невидимо за по-голямата част от хората. В обществото се възприема като натоварваща професия, която е трудно да се практикува. Това коментира пред БНР Миряна Сирийски - програмен директор на Фондация "Светът на Мария". 

"Ти всъщност си ориентиран около решения. Непрекъснато търсиш решения, помагаш и виждаш успеха на тези решения, ефекта, който имат върху хората. Това е точно обратното на натоварване. Това е изключително осмислящо и удовлетворяващо", обясни тя в интервю за предаването "Преди всички".

Днес отбелязваме Световния ден на социалната работа. По този повод в НДК се събират изявени представители на неправителствения сектор, които работят за хора от уязвимите общности, за да обсъдят своите постижения и проблеми.

Миряна Сирийски подчерта, че в днешния ден отбелязваме усилията на всички, ангажирани в социалната сфера. По думите й тези хора не са никак малко в България, но те не работят при най-добрите условия и професията продължава да не бъде атрактивна

"Това са част от проблемите, които искаме да поставим с днешния форум и да търсим съвместно решения в диалог с властта, кандидатите с народни представители и общините". 

Тя отчете, че нямат добра синдикална дейност. И посочи основната грешка, която се прави, свързана с държавните служители:

"Наричаме социална работа неща, които са чиста администрация. Там хората нямат поле да правят социална работа. Това няма нищо общо със социалната работа като такава. Липсва ни представителство в областта на трудовите права и защитата на най-добрия интерес на социалните работници". 

Сирийски припомни, че миналата година леко се повиши прага на минималното заплащане, като социалните работници вече не може да взимат минимална заплата. 

Има емоционално натоварване, призна тя и добави: "В нашата професия обаче е много добре разпозната редовната супервизия". 

Социалните работните също имат нужда от подкрепа, каза още Сирийски. 

"Другите въпроси, които ще поставим днес, са свързани с администрацията и нарастващия натиск за повече и повече документация в нашата работа. Трябва да говорим за това какво повече можем да направим за самите хора, които се нуждаят от помощ. Има много какво да се направи за уязвимите групи, за децата и семействата. Това е основният ни фокус - как можем да бъдем солидарни още по-успешно", коментира тя. 

Държавата задава политиката, а основно услугите в подкрепа на хората се предоставят от общините, посочи Миряна Сирийски. 

"Много е нужно да се развиват професионализма и компетенциите на ниво общини и на ниво държава за това какво са всъщност добрите практики, които са подходите на работа и инструментите на успешните организации, така че те да бъдат действително успешни и помагащи. И тези модели да се мултиплицират и да се прилагат на повече места". 

Тя подчерта, че в момента се подготвя Национална карта на социалните услуги. По думите й въпросите, които изготвянето на картата поставя на дневен ред, са свързани с много притеснения. Системата се реформира съществено, каза още Сирийски.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветелина Пенкова

Цветелина Пенкова: България може да подели с Естония ресор Енергетика. Имаме исторически шанс

Ресорът на Мария Габриел вече е преразпределен между двама други еврокомисари още с подаването на оставката ѝ. Ние  можем да договорим различен ресор и това е много добра възможност . Има ключови теми, по които България би могла да има доста сериозна роля, дори темата енергетика. Това заяви пред БНР  евродепутатът Цветелина Пенкова от групата на..

публикувано на 09.06.23 в 09:35
Боян Станиславски

Боян Станиславски: Опозицията в Полша трябва измисли нова идея, с която да повлияе върху общественото мнение

"Предстоят промени по инициатива на президента, но законопроектът предстои да влезе в сила до броени седмици ".  Това каза пред БНР политологът Боян Станиславски от Варшава във връзка със закона за създаване на комисия, която да разследва предполагаемото руско влияние върху полската политика.  П од ударите на този закон попадат политици като Доналд..

публикувано на 08.06.23 в 15:43

Иван Грошев: Очакванията за по-добър сезон спрямо 2022-ра са реалистични, но кривата няма да е толкова възходяща

В началото на юни е все още леко хладно . Времето влияе на туристите да решат дали да отменят резервацията си, или да я отложат. След 15 юни нещата рязко се обръщат , поясни за предаването "Хоризонт до обед" Павлин Косев, председателна Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация – Варна. Проф. Георги Рачев: Нямаме против Зарица..

публикувано на 08.06.23 в 11:11
Тони Николов

Тони Николов: Има една несекваща, необявена гражданска война в българското общество

"Дълбинното е, че като че ли има една  несекваща гражданска война в българското общество . Непрекъснати противоречия. Война без ясно обявена война. Непрекъснато две групи стоят една срещу друга." Това каза пред БНР Тони Николов, философ, журналист, главен редактор на Портал Култура, който представи книгата си "Има такава държава - Записки по..

публикувано на 08.06.23 в 10:01
главният секретар на гръцкото Министерство на туризма Олимпия Анастасопулу

Олимпия Анастасопулу: Гърция предлага на българските туристи автентично преживяване

Гърция е сред предпочитаните летни дестинации за много българи. Какво още обаче не сме открили като възможности за туризъм в южната ни съседка и какви са плановете на гръцката държава за привличането на повече туристи от България? " Туристическият поток между България и Гърция е изключително голям , особено в периода между 2015 и 2019-а..

публикувано на 08.06.23 в 07:23
Иван Плачков

Иван Плачков за взрива на "Нова Каховка": Мащабен руски терористичен акт

" Такъв терористичен акт не помня, много е мащабен.  ...  Не мога да разбера защо се води дискусия кой е взривил язовирната стена на "Нова Каховка" . Еднозначно е, че тя е взривена от руските окупатори . Дори от техническа гледна точка, ако се погледне, взривът е много отдолу на стената - там е машинната зала, където са хидротурбините и генераторите..

публикувано на 07.06.23 в 17:58
Светлана Дичева, д-р Георги Александров и Румяна Георгиева (от ляво на дясно)

Студентска книга за мисията на издателя

Сборникът „Пътищата между страниците“ е посветен на 25-годишнината на специалността „Книгоиздаване“ във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Книгата е творческият резултат от дисциплината „Учебно издателство – майсторски клас“ с преподавател д-р Георги Александров. Всички..

публикувано на 07.06.23 в 15:33