Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Говорителят на

ЦИК потвърди: Членовете на СИК няма да показват всяка бюлетина на камерите за видеонаблюдение

Росица Матева
Снимка: БГНЕС

Членовете на изборните комисии на изборите на 2 април няма да показват всяка преброена бюлетина на камерите за видеонаблюдение, каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

Матева потвърди, че при преброяването на бюлетините в страната и в условията на видеонаблюдение не е необходимо всяка бюлетина да се показва пред устройството:

"Защото това изключително забавя процеса и не е необходимо да бъде извършвано чрез видеонаблюдението при преброяване на гласовете. Секционната комисия има задължение по Изборен кодекс да установи резултата, така че бюлетините трябва да бъдат показвани към членовете на секционната избирателна комисия, да бъдат преброени, като сме указали члена на СИК, който казва как е гласувано с тази бюлетина, да говори ясно и високо, за да се чува".

За всички проблеми, които възникват с телефоните за видеонаблюдение, РИК и СИК трябва да се обръщат към фирмата “Информационно обслужване”, включително и когато се установи, че те не работят както в деня преди вота, така и на самия 2 април. Предвидени са резервни устройства, за да се правят замени.

“И когато, след приключване на изборния ден тези устройства бъдат предадени в Районната избирателна комисия, "Информационно обслужване" ще установи от кои места е имало проблеми с излъчването и незабавно  - най-напред оттам ще бъдат свалени записи, които ще бъдат публикувани в същата платформа, в която в реално време се наблюдава излъчването”.

В момента образуваните секции в страната за вота на 2 април са 12,771, но предстои да се съставят тези в болниците и в другите специализирани институции. 



По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският министър на труда и пенсиите Мел Страйд

Безработните британци ще придобиват умения в специални лагери

Безработните британци ще бъдат накарани да постъпват в "специални лагери за обучение за придобиване на умения", за да запълнят празнините на пазара на труда, оставени от задгранични работници, обяви министърът на труда и пенсиите. Правителството вече провежда интензивни обучения в лагери, за да помогне на хората без работа да се..

публикувано на 21.05.24 в 12:48

Лили Иванова бе удостоена с Почетния знак на президента

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента Лили Иванова за изключителната значимост на нейното цялостно творчество към българската музикална култура. Това съобщиха от пресцентъра на държавния глава. Отличието е и за приноса на Лили Иванова за високия международен престиж на родната певческа традиция.  Знакът е почит към..

публикувано на 21.05.24 в 12:38

Регионалният министър отстрани шефове на областното пътно управление във Варна

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова разпореди незабавно дисциплинарно производство срещу директора на Областно пътно управление във Варна Явор Пасев и срещу началника на отдела "Инвестиционно-ремонтни дейности" там Севдалина Казълова. Докато тече производство, двамата са отстранени от работа...

публикувано на 21.05.24 в 12:18
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Реакции на искането за заповед за арест на Нетаняху и лидери на "Хамас"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху гневно заклейми прокурора Карим Хан от Международния наказателен съд, поискал заповеди за арест за него, министъра на отбраната на Израел и лидерите на ислямисткото движение "Хамас" заради предполагаеми военни престъпления в конфликта в Газа. В публично изявление Нетаняху осъди молбата за арестуването му..

публикувано на 21.05.24 в 12:06
Мярка за неотклонение на задържаната за убийството на Пейо Пеев Красимира Трифонова, 21 май 2024 г.

Съдът остави в ареста заподозряната в убийство Красимира Трифонова

На фона на протест на близки и приятели на убития Пейо Пеев, Софийският апелативен съд отхвърли молбата на една от обвиняемите за смъртта му - бившата дипломатка Красимира Трифонова, да излезе от ареста. Тримата апелативни съдии изцяло се съгласиха с определението на Софийския градски съд от миналата седмица, че са събрани достатъчно..

публикувано на 21.05.24 в 11:53

Гърция в плен на 24-часова стачка

Продължава стачката в Гърция. Синдикатите и депутати от опозицията протестират срещу ниските заплати и високите цени. Тече протестна демонстрация в Атина. Голяма демонстрация се провежда пред министерството на финансите в Атина. Синдикатите протестират срещу високите цени, непосилните данъци и "заплати с които едвам преживяват". Пред..

публикувано на 21.05.24 в 11:39
Церемония в памет на Ебрахим Раиси в Табриз, 21 май 2024 г.

Церемонии в Иран в памет на покойния президент Раиси

Започнаха погребалните ритуали за президента на Иран Ебрахим Раиси и още седем души, които загинаха при катастрофа с хеликоптер в неделя. Хиляди хора излязоха по улиците в Табриз, където стана инцидентът. Очаква се тялото на покойния ирански президент да бъде погребано в родното му място Машхад в четвъртък. Би Би Си отбелязва, че тази..

публикувано на 21.05.24 в 11:27