Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Три централни банки в Европа повишиха лихвите, Citigroup понижи рейтинга на европейския банков сектор

Bank of England в Лондон, Великобритания, 23 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на европейския банков сектор поевтиняха днес, тъй като нестабилността, обхванала глобалната банкова система този месец, подтиква инвеститорите да се приспособят към предстоящите по-предизвикателни икономически условия. В същото време редица централни банки по света увеличиха лихвените проценти, с което оскъпиха кредитирането за домакинствата и бизнеса, пише Ройтерс.

Централна банка на Великобритания обяви днес поредно увеличение на лихвените проценти

Централна банка на Великобритания - "Банк ъв Ингланд" (Bank of England), увеличи водещите си лихвени проценти с 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта) в опит да сведе инфлацията в страната до целевото равнище от 2 на сто, като същевременно се запазят икономическият растеж и заетостта. Това оповести в писмено изявление британската институция на официалната си страница след заседание, на което 7 от членовете на Комитета по парична политика на банката са се обявили за вдигането на лихвите с 25 базисни пункта, а други двама са гласували за запазване на достигнатото лихвено ниво.

Така основните британски лихви достигат равнище от 4,25 на сто, което е най-високо от 2008 г. насам.

Вчера официални данни показаха, че британските потребителски цени са се повишили с повече от очакваното през февруари, нараствайки с 10,4 на сто спрямо същия месец на 2021 г.

Швейцарската централна банка вдигна основните си лихви с 50 базисни пункта и предупреди за възможни нови увеличения

Швейцарската национална банка (SNB) допълнително затегна своята парична политика, като повиши лихвените си проценти с 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта), довеждайки основната лихва на банката на ниво от 1,5 на сто, за да противодейства на подновеното нарастване на инфлационния натиск.

Не може да бъде изключена възможността за допълнителни увеличения на лихвите, чрез което да се гарантира ценова стабилност в средносрочен план, съобщи банката на официалната си страница след края на днешната си среща по паричната политика.

За да осигури подходящи парични условия, банката остава в готовност да се намеси при необходимост и на валутния пазар. 

Промяната на швейцарските основни лихвени проценти влиза в сила от утре, 24 март. Депозитите до поискване на банките, държани в Швейцарската национална банка, ще бъдат олихвявани при процент от 1,5 на сто до определен праг.

Депозитите над този праг ще се олихвяват при лихвен процент от 1 на сто, следователно - все още с отстъпка от 0,5 процентни пункта спрямо основния лихвен процент на централната банка.

Изминалата седмица бе белязана от събитията около закъсалата местна банка "Креди сюис" (Credit Suisse). Мерките, обявени през уикенда от федералното правителство, Швейцарският орган за контрол на финансовите пазари (FINMA) и централната банка на страната, противодействаха на кризата  чрез сделка по сливане. Швейцарската национална банка предостави големи количества помощи за ликвидност в швейцарски франкове и чуждестранни валути.

Управителят на Швейцарската национална банка (SNB) Томас Джордан днес каза, че следващите две седмици ще бъдат жизненоважни, за да се гарантира успехът на спасяването на "Креди сюис". Швейцарските власти призоваха банките да се обединят и дадоха финансови гаранции на стойност до 260 милиарда швейцарски франка (280 милиарда щ. долара), за да се осъществи поглъщането.

Централна банка на Норвегия също повиши днес повиши референтния си лихвен процент 

Централната банка на Норвегия (Norges Bank) повиши референтния си лихвен процент с 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта) до равнище от 3 на сто, за да овладее инфлацията. Вероятно през май банката ще повиши отново лихвите, като предвижда те да достигнат до 3,5 на сто до лятото, съобщи Ройтерс, позовавайки се на писмено изявление на норвежката централна банка, след проведеното днес заседание по паричната ѝ политика.

"Има значителна несигурност относно бъдещото икономическо развитие, но ако то отговори на сегашните ни очаквания, основният лихвен процент ще бъде допълнително повишен през май", каза в изявление управителят на норвежката централна банка Ида Волден Бахе.

"Необходим е по-висок лихвен процент, за да се ограничи инфлацията", допълниха експертите на централната банка.

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ вчера повиши водещата си лихва с 0,25 процентни пункта, но изрази и предпазливост относно банковата криза, като посочи, че е възможно да прекъсне по-нататъшното увеличение на цената на кредитирането, след като колапсът на две американски банки - "Силикон вели банк" (Silicon Valley Bank) и "Сигничър банк" (Signature Bank), по-рано през месеца предизвика опасения от разпространение на проблемите в цялата банкова система.

Президентът на УФР Джером Пауъл заяви, че напрежението в банковия сектор може да предизвика кредитна криза със "значителни" последици за забавящата се американска икономика.

Като цяло централните банки по света следят последиците от колапса на американските "Силикон вели банк" (Silicon Valley Bank) и "Сигничър банк" и спешното спасяване на "Креди сюис".

Миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши водещите си лихви с 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта).

Така от вчера влязоха в сила новите основни лихвени проценти. Лихвата по основните операции по рефинансиране - лихвеният процент, по който търговските банки могат да заемат средства от ЕЦБ за срок от една седмица - нарасна до 3,50 на сто. Лихвеният процент по депозитното улеснение (който банките получават за депозирането на средства овърнайт при ЕЦБ) става 3 на сто, а ставката по пределното кредитно улеснение (която банките плащат, когато заемат овърнайт средства от ЕЦБ с предоставяне на обезпечение) достига 3,75 на сто.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви след обявеното повишаване на лихвените нива, че банката следи отблизо напрежението на банковия пазар и остава в готовност да реагира, ако е необходимо, за да се запази ценовата и финансова стабилност в еврозоната.

Междувременно американската инвестиционна банка "Ситигруп" (Citigroup) понижи днес рейтинга на европейския банков сектор, предупреждавайки, че бързият темп на повишаване на лихвените проценти допълнително ще натежи върху икономическата активност и печалбите на кредиторите. 

"Фундаментите на европейския банков сектор изглеждат здрави, но продължаващата криза на доверието може да ограничи апетита на банките към риск и да намали потока от кредити", предупредиха стратезите на "Ситигруп".

Индексът на европейския банков сектор (STOXX Europe 600 Banks Index), който проследява 42 най-големи банки в Европейския съюз и Великобритания, се понижи с 2,2 на сто към 15:45 часа бълг. време, като германските банкови гиганти "Дойче банк" (Deutsche Bank) и "Комерцбанк" (Commerzbank) изтриха съответно 0,9 на сто и 2,2 на сто от пазарната си капитализация, а британската банка Ейч Ес Би Си (HSBC) прибави 2,1 на сто.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
По време на учението

Министър Стоянов: Отливът от армията е голям, трябва да се мисли не само за техниката

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обяви, че ако няма нов бюджет, програмата за модернизация на армията ще бъде стопирана. Това изявление той направи след многонационалното учение "Отбранителен щит 23", което се проведе на учебния полигон "Ново село". Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обяви, че Българската армия изостава в..

публикувано на 29.05.23 в 20:58

Пороен дъжд нанесе сериозни материални щети в Свищов и селищата от общината

Поройният дъжд от последните часове нанесе сериозни материални щети по инфраструктурата в Свищов и селищата от общината. През целия ден е продължило почистването и дезинфекцирането от тинята, която е напълнила цистерните, които водоснабдяват село Горна Студена. Питейната вода е пусната преди малко. Има залети къщи в село Вардим. Най-сериозни са щетите в..

публикувано на 29.05.23 в 20:36
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: Днес отговорността на парламентарните партии стана още по-голяма

Днес отговорността на парламентарно представените партии стана още по-голяма, написа във Фейсбук депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на правосъдието Надежда Йорданова. По думите ѝ президентът е длъжен да изпълни конституционната процедура по връчване на мандатите по начин, който да способства стабилно редовно избрано правителство. Радев към Денков:..

публикувано на 29.05.23 в 20:28
Делян Добрев

Добрев: ПП нямат морал за мандат, ако имат малко останало достойнство, да напуснат политиката

"И аз мисля, че ПП нямат морал за мандат! Ако имат малко останало достойнство, трябва да напуснат политиката завинаги!" - това написа във Фейсбук депутатът от ГЕРБ Делян Добрев във връзка с връчването на втория проучвателен мандат за сформиране на правителство. Радев към Денков: Призовавам да премислите изцяло целесъобразността от..

публикувано на 29.05.23 в 20:17
Костадин Костадинов

Костадинов за втория мандат: Щели да се размразяват...Рибата отдавна се е вмирисала

 " Сега пък щели да се размразяват...Рибата отдавна се е вмирисала" -  това написа в   коментар във Фейсбук л идерът на "Възраждане" Костадин Костадинов по повод получения днес от ПП-ДБ втори мандат за съставяне на правителство. И още: "За пореден път припомням позицията на Възраждане - ППДГБТ+ трябва да бъде забранена заради национално..

публикувано на 29.05.23 в 19:59

Президентът на полигон "Ново село": Да инвестираме в повече сигурност

Президентът Румен Радев даде висока оценка на участващите български военно служещи в многонационалното учение „Отбранителен щит 23“, което се проведе на полигона „Ново село“. В него взеха участие италиански и американски военнослужещи, бронирани машини на пехотата, български танкове и самолети на ВВС. Тактическото учение с бойни стрелби..

публикувано на 29.05.23 в 19:55
Асен Василев

Асен Василев вижда дилема: Диктатура или парламентарна република

"След днешното връчване на мандата от президента стана ясно какъв е залогът - диктатура или парламентарна република". Това коментира съпредседателят на ПП Асен Василев във Фейсбук. И допълва, че "изборът (за)сега е в ръцете на парламента". Радев към Денков: Призовавам да премислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на мандата..

публикувано на 29.05.23 в 19:49