На този етап няма обективни причини да се очаква повишаване на цената на хляба, категорични са собственици на малки хлебопекарни от област Добрич.
Премахването на ДДС на хляба е спомогнало не за неговото поевтиняване, а за запазването на цените му и причината за това е в цената на брашното, посочи председателят на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите и собственик на хлебопекарна в Генерал Тошево Тодор Няголов. По думите му той и неговите колеги се съобразяват и с покупателната способност на клиентите, затова и работят с малки печалби, но при достъпни цени.
"Хлябът остава с 0% ДДС, така че в близко бъдеще не виждам промяна на цената. В нашата пекарна в рамките на една година нямаме промяна в цената. Малките разлики, които се получават, засега ги поемаме за сметка на нашата печалба. Работим с по-малки ставки на печалбата, за да може да сме по-добре приети на пазара."
Причини за поскъпването на хляба не вижда и друг представител на бранша - Радослав Райков, собственик на хлебопекарна в Добрич. Според него, ако цената на брашното тръгне надолу, каквито са очакванията, то тогава хлябът може дори да поевтинее.
"Цената на брашното не е паднала. Трябва впоследствие да падне, защото това брашно, което аз купувам в момента, може би е плащано на 600, на 650, цената в момента на пшеницата е 450-480. Когато почнат да мелят тази пшеница, би трябвало и цената на брашното да падне и тя с такава стойност."
При цената на козунаците нещата не стоят така. Единствено при най-обикновения, при който се използва т.нар. козуначена смес, вероятно няма да има промяна. С между 8 и 10% по-висока цена на козунаците тази година очаква Тодор Няголов.
"При мен около 7% увеличение ще има, като се стремим обикновения козунак, който е масово производство, да няма промяна от миналата година. По-специалните козунаци, тип домашно производство – с яйца, с мляко, истинско, с добавки от сухи плодове, те ще бъдат с малко по-различни цени. Килограмът на такъм козунак ще стигне до 20 лева. Захарта скочи доста, двойно, два пъти и половина дори, прясното мляко се взема от борсите. Тези компоненти се вдигнаха. Сухото мляко също се вдигна. Поне засега при яйцата не се очаква да има друго повишение."
От 10 на 12 лв. се променя цената на козунака за този Великден в пекарната на Радослав Райков.
"Миналата година закупувах яйцата на 15 ст., сега ги купувам на 30. Млякото е със 70-80 стотинки по-нагоре, цената на енергийните разходи е също по-висока. Моята цена ще бъде с 2 лева по-висока, за мен тази цена е достатъчна. Това покрива всички мои разходи. Искам да се съобразя с покупателната способност на клиента. Все пак трябва да се съобразяваме и в кой град е този продукт."
Тодор Няголов, който осигурява работа на 10 души, също смята, че цените на продукцията му трябва да отговарят на възможностите на хората и същевременно да му осигуряват поне минимална печалба, за да оцелява на пазара.
"Намаляваме драстично нашите печалби. Има неща, които работим с 1-2% печалба, само и само да не сме затворили и да можем да съществуваме. Това е към момента истината."
В Столичната община започват преговорите за подписване на нов Колективен трудов договор между синдикатите от КТ "Подкрепа" и КНСБ с ръководството на Столичния автотранспорт. Липсата на договора доведе до протести в петък, на 20 декември, и спиране на част от автобусите на градския транспорт. Близо 280 шофьори са необходими на общинското дружество,..
Близо 300 деца от столичните училища и детски градини взеха участие в празничния концерт, посветен на Рождество в столичния район "Люлин". "Много хора идват, за да подкрепят тази инициатива", наричат я "Децата на "Люлин", разказва Иван Димитров от Църковното настоятелство. Идеята е да обединяват всички училища и детски градини в района и да..
Какво е да си учен на Антарктида? И как може да си по-интересен на туристите там дори и от пингвините. "За мен това е шеста експедиция. Аз съм на българската база по научен проект. Занимавам се със сеизмология, изследване на земетресенията, движението на ледниците на Антарктида, разказа за "Закуска на тревата" гл. ас. д-р Гергана Георгиева. Тя е..
"Приключението Италия" представя Иван Кръстев, автор на книгата „НЕпътеводител за Италия от А до Я” . Той е нашия полазник на Игнажден – така, че всички ни очакват пътешествия през следващата година. Разказа за живота в Италия, за красотите там, за хората, за кухнята и менюто на тази любима на много хора страна , но и представи..
Фондация "Искам бебе" в Плевен събира на кръгла маса институции, лекари и двойки с репродуктивни проблеми. Целта е да се предостави информация за видовете медицински процедури и възможностите за тяхното финансиране. Най-често хората с репродуктивни проблеми се сблъскват с намирането на подходящия лекар , когото да почувстват като своя..
За красиво украсените градчета в провинция Бавария разказва пътешественичката и блогърка Джули в Нощен Хоризонт. Джули живее със семейството си във Великобритания от години и по традиция в дните преди Коледа посещава дестинации, където коледният дух се поддържа много жив и където празникът се усеща много силно в украсата и подготовката...
Идва краят на безотговорното продаване на уреди и играчки с цифров компонент. Към производителите и търговците на дребно ще има сериозни изисквания. Всички играчки с изкуствен интелект ще попадат под тази регулация . Под нея попадат и всички продукти със свързаност в интернет . Производителите и търговците на дребно ще трябва да спазват..
Млади хора от село Столник, община Елин Пелин обикалят къщите в селото на Коледа. Коледарската група е от единадесет млади момчета ...
Светлите Рождественски празници посрещат и осемте жени с умствена изостаналост в защитеното жилище в Горна Оряховица. Заедно са в делник и в..
В плевенското село Малчика се намира най-старият в България католически храм "Св. Анна". Догодина ще се навършат 170 години от освещаването му...