Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

На този етап няма обективни причини за повишаване на цената на хляба, казват собственици на малки хлебопекарни

Пекари от Добричко работят на минимална печалба, за да не поскъпва хлябът

Производителите на хлебни изделия очакват брашното да поевтинее и не изключват дори спад в цената на хляба

Снимка: Ани Петрова

С масовото покачване на цените на хранителните продукти за българите става все по-трудно осигуряването на достатъчно месо, млечни продукти, плодове и зеленчуци на трапезата. Потребителите са особено чувствителни спрямо цената на хляба, особено след като се лансира идеята за връщане на ДДС на хляба.

На този етап няма обективни причини да се очаква повишаване на цената на хляба, категорични са собственици на малки хлебопекарни от област Добрич.

Снимка: БГНЕС

Премахването на ДДС на хляба е спомогнало не за неговото поевтиняване, а за запазването на цените му и причината за това е в цената на брашното, посочи председателят на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите и собственик на хлебопекарна в Генерал Тошево Тодор Няголов. По думите му той и неговите колеги се съобразяват и с покупателната способност на клиентите, затова и работят с малки печалби, но при достъпни цени.

"Хлябът остава с 0% ДДС, така че в близко бъдеще не виждам промяна на цената. В нашата пекарна в рамките на една година нямаме промяна в цената. Малките разлики, които се получават, засега ги поемаме за сметка на нашата печалба. Работим с по-малки ставки на печалбата, за да може да сме по-добре приети на пазара."

Снимка: БГНЕС

Причини за поскъпването на хляба не вижда и друг представител на бранша - Радослав Райков, собственик на хлебопекарна в Добрич. Според него, ако цената на брашното тръгне надолу, каквито са очакванията, то тогава хлябът може дори да поевтинее

"Цената на брашното не  е паднала. Трябва впоследствие да падне, защото това брашно, което аз купувам в момента, може би е плащано на 600, на 650, цената в момента на пшеницата е 450-480. Когато почнат да мелят тази пшеница, би трябвало и цената на брашното да падне и тя с такава стойност."

При цената на козунаците нещата не стоят така. Единствено при най-обикновения, при който се използва т.нар. козуначена смес, вероятно няма да има промяна. С между 8 и 10% по-висока цена на козунаците тази година очаква Тодор Няголов.

"При мен около 7% увеличение ще има, като се стремим обикновения козунак, който е масово производство, да няма промяна от миналата година. По-специалните козунаци, тип домашно производство – с яйца, с мляко, истинско, с добавки от сухи плодове, те ще бъдат с малко по-различни цени. Килограмът на такъм козунак ще стигне до 20 лева. Захарта скочи доста, двойно, два пъти и половина дори, прясното мляко се взема от борсите. Тези компоненти се вдигнаха. Сухото мляко също се вдигна. Поне засега при яйцата не се очаква да има друго повишение."

Снимка: Ани Петрова

От 10 на 12 лв. се променя цената на козунака за този Великден в пекарната на Радослав Райков. 

"Миналата година закупувах яйцата на 15 ст., сега ги купувам на 30. Млякото е със 70-80 стотинки по-нагоре, цената на енергийните разходи е също по-висока. Моята цена ще бъде с 2 лева по-висока, за мен тази цена е достатъчна. Това покрива всички мои разходи. Искам да се съобразя с покупателната способност на клиента. Все пак трябва да се съобразяваме и в кой град е този продукт."

Тодор Няголов, който осигурява работа на 10 души, също смята, че цените на продукцията му трябва да отговарят на възможностите на хората и същевременно да му осигуряват поне минимална печалба, за да оцелява на пазара. 

"Намаляваме драстично нашите печалби. Има неща, които работим с 1-2% печалба, само и само да не сме затворили и да можем да съществуваме. Това е към момента истината."

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кое спъва лечението на редките заболявания у нас?

Поставянето на диагноза за рядко заболяване зависи от подготовката на лекарите – дали познават проявленията на тези болести и дали ги търсят при пациентите . Това казва проф. Даниела Авджиева, началник на Клиниката за лечение на деца с генетични заболявания в специализираната педиатрична болница "Проф. Иван Митев".   Над 6000 са откритите..

публикувано на 26.02.25 в 07:17
сем. Бибас

Дани Миран: Това, което се е случило със семейство Бибас, е истински геноцид

Снимки на двете рижи момченца Ариел и Кфир Бибас станаха символи на протестите с искане за завръщане на заложниците, които бяха отвлечени в Газа през октомври 2023 година. Напразно в центъра на Тел Авив честваха първия рожден ден на Кфир. Момченцето е било жестоко убито още през миналия декември от терористи от непозната досега ислямистка..

публикувано на 23.02.25 в 06:22

Столична община и Българската хранителна банка осигуриха храна за над 600 бездомни

Близо 600 бездомни хора, настанени в трите центъра за временно настаняване в София, получиха основни хранителни продукти благодарение на съвместната инициатива на Столична община и Българската хранителна банка (БХБ). Кампанията, инициирана от заместник-кмета Надежда Бачева, не просто осигури най-необходимото за хората в нужда, но и изпрати силно..

публикувано на 23.02.25 в 05:44

Доц. Ралица Ганева: Да сравняваме 1 лев от 1984 г. с 1 лев от 2024-та не е коректно

255% е реалното увеличение на заплатите у нас от далечната 1949 г. до 2023 г. Изследване на преподаватели в Софийския университет "Св. Климент Охридски" проследява данни за потреблението и цените на 7 вида стоки за 74-годишния период . Трите периода във фокуса на проучването са комунизъм – до 1989-а, преход към пазарна икономика – до..

публикувано на 21.02.25 в 13:47
 Огнян Исаев

Над 50 на сто от учениците във Враца, които завършват основно образование, не получават диплома за средно

Защо част от учениците, завършили основно образование, не успяват след осми клас ? Например, в област Враца през 2023 година има 918 дванайсетокласници, а когато този випуск е завършвал седми клас през 2018 година учениците са били 1943-ма . Този и други въпроси, свързани с явно и скрито отпадане от училище, поставя и търси отговори проучване на..

публикувано на 21.02.25 в 07:30
Ваня Тагарева

Над 6000 безплатни профилактични прегледи годишно по предложение на Ваня Тагарева

Зам.-председателят на Столичния общински съвет (СОС) д-р Ваня Тагарева и зам.-председателят на ПК по „Здравеопазване“ д-р Антон Койчев представиха първата общинска програма за скринингови изследвания на сърдечно-съдовата система в България. Инициативата има за цел ранна диагностика и превенция на сърдечно-съдовите заболявания сред жителите на..

обновено на 16.02.25 в 06:46
проф. Димитър Костадинов - белодробни болести

В България всяка година от рак на белия дроб се разболяват между 4300 и 4400 души

България е на първо място в Европа по смъртност от рак на бял дроб, каза проф. Димитър Костадинов, началник на Бронхологично отделение в столичната болница „Св. Иван Рилски“. С над 50 хиляди смъртни случая е намаляла смъртността в САЩ след промяна на начина на живот на хората - намаляване на тютюнопушенето, промяна в начина на хранене,..

обновено на 16.02.25 в 06:35