Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непознатият Златан Дудов

Александър Донев
Снимка: Ирина Недева

Класик на германското кино – това е Златан Дудов. Изложба, посветена на сънародника ни, творил в Германия, Франция и Швейцария, може да се разгледа в зала "Архиви" на ул. "Московска" 5 в София. Повод за нея е на 120-годишнината от рождението на българския режисьор, драматург и сценарист.

"Във всеки българин има частица от България и когато този българин е успял по света, превърнал се е в име, което дълги години, а и днес, е по-известно по света, отколкото в България, аз се чувствам ощетен, че нашето общество, нашата страна, включително интересуващите се от култура, изкуство и кино не само знаят толкова малко за него, но не оценяват това, което той е постигнал", коментира пред БНР Александър Донев, историк на киното, филмовата индустрия и медиите.

По думите му "големите личности, големите характери, разделят", а това е особено валидно в нашето време.

"Златан Дудов има нещастието да бъде допълнително забравен и допълнително подценен след 1989 г., защото неговата биография е силно свързана с лявото", допълни Донев.

Дудов създава най-прокламирания като ляво-комунистически насочен филм не само в Германия, но и в Западна Европа, който най-адекватно формулира модерните в началото на 30-те години на миналия век социалистическите възгледи за преустройство на света, поясни филмовият историк.

Всички филми на Дудов са ценни с изобразяването на действителността, на ежедневието на обикновените хора, допълни портрета на творчеството му Александър Донев.

Филмът "Куле вампе" (на берлински диалект "празни стомаси") е "манифест за радикално преустройство на обществото" и като такъв има проблеми с цензурата, отбеляза Донев..

"Доколкото оспорва основни принципи на организация на обществото, посочва алтернатива, което представлява заплаха за съществуващия ред."

Успехът на филма е оценен включително от националсоциалистите.

Дудов обаче напуска Германия и остава във Франция до окупацията на страната. Там също получава възможност да работи, но статутът му на емигрант не му позволява да го прави легално.

"Поставя две пиеси на Брехт по онова време. От края на 20-те години е много активен сътрудник на Брехт."

Около смъртта си Златан Дудов става малко по-известен, включително в България. На немски излиза негова биография.

Сега предстои премиера на биографична книга, която се занимава само с българския период на Златан Дудов. Неин автор е Александър Донев, а премиерата ще бъде на 6 април в Дома на киното в 18.00 ч. Преди това - на 1 април, е предвидена прожекция на най-известния филм на Дудов, който му носи световна слава.

Цялото интервю по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Проф. Панайот Карагьозов

Проф. Панайот Карагьозов: "Петте кьошета" е роман пъзел, в които героите постигат катарзис

"Може би преди три години започнах да пиша романа , паралелно с разказите, които изненадващо за себе си, също започнах да пиша по време на пандемията, сподели за "Нощен Хоризонт" проф. Панайот Карагьозов, преподавал дълги години в СУ и автор на новата си книга-  "Петте кьошета" . "Петте кьошета" е първият роман на проф. Панайот Карагьозов , който..

публикувано на 16.07.24 в 10:42

Кристина Александрова: Човек до последно трябва да опитва да постигне дори невъзможното

Весела и небрежно звучаща като италианска канцонета – така описва себе си оперната певица Кристина Александрова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е незряща и от няколко години работи като музикотерапевт с деца и младежи от Дневния център за хора с епилепсия в София.  На 44 години Кристина Александрова продължава да сбъдва мечти, да се..

публикувано на 14.07.24 в 07:05
Надка Денчева

77-годишната Надка Денчева - спортната гордост на Павликени

Павликени има своята нова спортна гордост. 77-годишната Надка Денчева смая всички и с майсторство и издръжливост спечели златния медал за ветерани на 50-ия национален мастърс турнир по тенис на маса в курортния комплекс "Албена". Бившата трактористка не се дава на младите , продължава да спортува, готви се за следващия си турнир и е запалена фенка..

публикувано на 13.07.24 в 07:50
Владимир Карамазов

Владимир Карамазов: Фотографията дава възможност да разказваш

Фотографията дава възможност да разказваш. Това каза в предаването "РадиоТочка" актьорът Владимир Карамазов, който е и награждаван фотограф. "В последната година и половина се пренасочих към най-смислената част от фотографията, заради която исках да стана фотограф, защото исках да започна да разказвам моите истории и темите, които мен ме..

публикувано на 12.07.24 в 19:26

Марина Маринова: Музиката винаги е с мен

"Музиката винаги е с мен, независимо къде се намирам". Това каза в интервю за предаването "Хоризонт за вас" и рубриката "От другата страна на Радиото" музикалният редактор Марина Маринова, която е и водеща на "Музикална шарения". Тя работи в БНР от година и споделя, че се чувства точно на мястото си.  "Може би слушателите ме свързват с народната..

публикувано на 12.07.24 в 15:55
Емил Пеняшки

Емил Пеняшки: Животът не е в крайности

"Казвам се Емил Пеняшки и съм на много години вече", казва актьорът, който преди 40 години става част от врачанския театър. "Аз се опитвам да не съм постоянно в роля. Надявам се като изляза от сцената да не съм в роля. Опитвам се да съм си аз." За него най-важното е семейството и децата. След това са мечтите. Съпругата му Капка Пеняшка също е..

публикувано на 30.06.24 в 07:39
Мартен Калеев - писател

Мартен Калеев: Мисията на човека е да инвестира в човечност

Писател, учител, журналист, общественик - такъв е Мартен Калеев. Литературата го среща с добрите хора, с благородни намерения и с горещи сърца. Най-голямото качество на човека е да премълчава, казва авторът на "Всичко и нищо", "Тъгата идва привечер", "Очите на жаждата". Когато даваш, получаваш повече, убеден е Калеев. "Най-голямата..

публикувано на 23.06.24 в 08:00