Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Петрова: Контролът на терапията не става чрез закупуването на всички лекарства наведнъж

Зад привидно ясния спор между Фармацевтичния съюз и Здравната каса се крият съвсем други интереси, смята специалистът по медицинско право

Мария Петрова
Снимка: Ани Петрова

С въвеждането на правила и регулации няма как автоматично да кажем, че ще се нарушат правата на пациентите. На този етап няма опасност от такова нещо.

Това увери в интервю за БНР адвокат Мария Петрова, специалист по медицинско право, във връзка със спора между Българския фармацевтичен съюз и НЗОК.

"Първият казус, който ще възникне, ако пациентите са длъжни да закупуват всичко наведнъж от едно място, е дали те чисто финансово ще могат да си позволят да си закупят или да си доплатят всички лекарства. Ако един пациент трябва да приема 6 или 8 медикамента, а цикълът им на приемане предполага да купи първо 3, а след това останалите 5, защо той трябва да извади от джоба си доплащането като за 8? Вторият въпрос е, няма ли да бъдем изправени пред това възрастните хора да ходят и да обикалят аптеките, а самите аптеки ще са затруднени да поддържат такова количество, набор, асортимент от лекарства във всеки един момент. Ще стане така, че пак ще има доминиращи вериги. Места, на които предимно се работи със Здравна каса и възрастните хора чакат с часове на опашки, и аптеки, които ще работят изцяло на свободния пазар. И двете са съществен проблем и няма да възникнат, ако и двете преговарящи страни демонстрират взаимни отстъпки и помислят първо в интерес на пациента", коментира специалистът по медицинско право.

Аргументите, които се вадят, са прах в очите на обществото и зад този привидно ясен спор се крият съвсем други интереси, заяви адвокат Петрова.

По думите ѝ добрата, позитивната конкуренция може да бъде нарушена, защото се създават предпоставки едни да са винаги крачка напред, защото са по-мащабни и териториално разпръснати. Няма как да сравняваме възможностите на една аптека в София с такава във Видин, посочи адвокат Петрова в предаването "Преди всички".

"От години се знае за спекулациите в този бранш и колкото повече опитваме чрез електронно здравеопазване да осветяваме този процес, толкова по-голяма съпротива виждаме от всички, които набавят за себе си или за други облага от това процесът да не е прозрачен."

Мария Петрова оспори тезата, че ако се закупят накуп всички лекарства, това означава по-добър контрол върху терапията, като нарече това наивен аргумент.

"Контролът над терапията не може да става само защото един пациент си е закупил всички лекарства и ние да презумираме, че той ги ползва така, както са му предписани."

Според нея контролът над терапията може да се случи "в момента, в който общопрактикуващите лекари престанат да бъдат просто гара разпределителна, а наистина проследяват здравословното състояние на пациентите".

"Какво правим в хипотезата, в която един пациент има изписани лекарства, част от които по Здравна каса, но примерно негов близък му е закупил лекарствата, които не са реимбурсирани? Ние автоматично ли смятаме, че този човек не си пие ликарствата и респективно има лоша терапия? Не е това начинът да контролираме терапията."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кралица Максима, крал Фелипе VI, крал Вилем-Александър и кралица Летисия вдигат тост в кралския дворец в Амстердам, 17 април 2024 г.

В Нидерландия: Здравословен проблем привлече медийно внимание към испанската кралица

Кралицата на Испания Летисия остана седнала по време на ръкуването при представянето на гостите, участващи в галавечерята, организирана по повод първото държавно посещение в Нидерландия на кралското семейство. Медиите в Испания коментират, че това се случва за първи път и причината е здравословен проблем на испанската кралица. Кадрите, на..

публикувано на 18.04.24 в 14:53

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите..

публикувано на 16.04.24 в 08:05
Проф. Иван Кьосев

Проф. Иван Кьосев: В действащата ни Конституция има заложени капани в закони, необходим е рестарт

Политиците и управляващите да прочетат Търновската конституция и да почерпят опит от нея, защото в нея има баланс в разпределението на властите. Това сподели проф. Иван Кьосев, преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“, в интервю пред БНР.  В предаването „Преди всички“ той представи новата си книга „Държавната власт и..

публикувано на 15.04.24 в 10:30

Весела Райчинова: Израел е пред дилема дали трябва да реагира в момента

Тишината, която обзе Израел след терористичните атаки на "Хамас", настъпи и снощи, но този път облечена в мрак . Това каза журналистката Весела Райчинова, която живее в Израел във връзка с вълната от атаки на Иран с ракети и дронове. Израел: Иранската атака е осуетена, прехванати са 99% от изстреляните ракети и дронове Иран е започнал..

публикувано на 14.04.24 в 14:59

Ще потънат ли европейските теми на нашите избори 2 в 1? Рискове и предизвикателства преди вота

Снимки: Савина Спасова Цялото интервю на Диана Янкулова с Цветелина Пенкова и Стоил Цицелков в предаването "Неделя 150" чуйте в звуковия файл. 

публикувано на 14.04.24 в 12:52