Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Цветелина Пенева: Бомбените заплахи няма да спрат хората да си кажат мнението как искат да бъдат управлявани

Снимка: Ани Петрова

В случай на бомбени заплахи в изборния ден водещи трябва да бъдат органите на сигурността.

Това каза пред БНР председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева.

Всички членове на изборната администрация и избирателите трябва да следват стриктно правилата и протокола, които трябва да бъдат изработени от МВР. Те са отговорни за това.

"Бомбени заплахи е имало и друг път в новата ни история. Има изработен протокол. Ако този протокол има нужда от актуализация, съответните органи ще си свършат работата, така че да бъде обезпечен изборният ден."

Пенева призова "да отидем спокойно и да упражним правото си на глас в неделя".

"Не мисля, че бомбените заплахи могат да спрат хората да си кажат мнението как искат да бъдат управлявани оттук нататък."

Засиленото полицейско присъствие осигурява спокойствие на изборния процес, подчерта тя.

"Цялата полиция е мобилизирана в изборния ден. Нека се доверим на органите на сигурността – това е нашият призив."

Видеонаблюдението е само помощно средство. Не е средство на отчитане на гласовете, на установяване на резултатите, още по-малко на паралелно преброяване, заяви Цветелина Пенева.

"Това не е начин на паралелно преброяване. Не знам защо се създадоха очаквания всяка бюлетина да се показва пред камерите. Това не е било основната идея на законодателя. Това са ненужни очаквания. Ние ще станем свидетели какво се случва в секционните комисии, как се броят бюлетините, как се сортират."

Никой от задължените да организират изборите не намери начин да укаже какви трябва да бъдат параваните. Това е много важен елемент от процеса на гласуване, коментира Пенева в предаването "Преди всички".

"Също така е възможност избирателят да снима своята бюлетина или да извади бюлетина в "тъмната стаичка". Защото се оказа, че няма да се ползват паравани. Не беше това духът и буквата на закона."

ЦИК можеше да каже каква е техническата спецификация на един параван, как трябва да бъде поставен, изтъкна тя.

Снимка: Ани Петрова

След проведената симулация на гласуване е станало ясно, че при еднократно сгъване на машинните бюлетини в много голям процент от случаите те се отварят и се разкрива тайната на вота.

Затова от Обществения съвет са препоръчали в методическите указания да бъде вписано задължение за двукратно сгъване на машинната бюлетина, която на миналите избори бе определяна като контролна разписка. Сега е оставено е на избирателя да прецени как да я сгъне и да я пусне в урната, подчерта Цветелина Пенева.

"В минали избори тези контролни разписки се пускаха в непрозрачни кутии и нямаше никакъв проблем как ще бъдат сгънати, но сега не е така."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Миков

Михаил Миков: Записите показват циничен манталитет на хора, които се занимават с псевдодемокрация

Изтеклите записи показват " циничен манталитет на хора, които се занимават с псевдодемокрация ". Това заяви в интервю за БНР Михаил Миков, бивш председател на парламента, бивш председател на БСП и бивш вътрешен министър. " В този разговор се вижда, че тези хора не би трябвало да имат претенцията да управляват страната . Ако щете, като..

публикувано на 28.05.23 в 12:18
Проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: България ще изпълни служебната роля да бъде обслужваща територия в една война

"Ние сме жалка картина. Били сме по-бедни, по-гладни, много по-потиснати. Но толкова морално отвратително състояние нашето общество никога не е имало в цялата ни известна съвременна история. И за това носим вина всички. Тук няма невинни.  Българското общество допусна да влезе в клопката да бъде водено за носа 30 години , на него това му харесваше...

публикувано на 27.05.23 в 13:16

Д-р Николай Болтаджиев: Трябват радикални мерки за здравеопазването

" За да излекуваме системата, трябват коренни реформи. Тя е част от държавата и тя се пропи с корупция. В здравеопазването трябват радикални мерки. Трябва изцяло реформа в системата. Трябва демонополизация на НЗОК ". Това заяви пред БНР д-р Николай Болтаджиев - председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Според него трябва да..

публикувано на 25.05.23 в 10:38

Иво Чобански, Ученик на годината в община Враца: Има време и за врабчетата, и за телефона

Второкласникът Иво Чобански от Иновативно основно училище "Васил Левски" във Враца стана Ученик на годината в общината. Момчето беше отличено от местната управа за днешния празник, след като  през април спечели първо място в Националната олимпиада по гражданско образование с проект за намаляващия брой на врабчетата .  Подобава в Деня на..

публикувано на 24.05.23 в 14:17
Гл. ас. Ивайло Марков и гл. ас. Атанаска Станчева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН

Смело на село и как се живее в защитена територия - за и против

Млади учени изследват миграцията от града към село, дори и на чужденци в български села, както и живота в защитените територии – това  са гл. ас. Ивайло Марков и гл. ас. Атанаска Станчева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей /ИЕФЕМ/ при БАН . "Важно е да поясним, че етнологията изследва не само традициите,..

публикувано на 24.05.23 в 11:05

Манол Пейков: Всяка дума на Георги Господинов е заредена със сила

Наградата "Букър" е най-големият успех, най-голямото международно признание , заяви пред БНР издателят на Георги Господинов – Манол Пейков. "Става въпрос за това, което Европа и светът вижда в нас. Това е гигантски успех за литературата ни". Георги Господинов взе "Букър" за "Времеубежище" Георги Господинов е голям и като човек,..

публикувано на 24.05.23 в 10:51

Неделното училище "Слънчо" е притегателен център за българите в ЮАР

Сънародниците ни в Южна Африка ще отбележат заедно 24 май - Деня на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. Там живеят над 4 хиляди българи. През 2009 година беше открито и българско неделно училище .  И на 12 хиляди километра разстояние от Родината, възпитаниците на българското неделно училище "Слънчо" в Република..

публикувано на 23.05.23 в 17:59