Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 26 март - 1 април 2023

8
Riki Giancola
Снимка: Riki Giancola

Известният американския катерач Крис Шарма направи първо преминаване на маршрут от една от най-високите категории на трудност - 9b+. Линията се намира в Сиурана, Испания и се казва “Sleeping Lion”. 41-годишният Шарма, който е известен с премиерите си на трудни маршрути, обяви, че новият му успешен проект е бил най-трудният за него до момента. Бил е накован от самия него през есента на 2021 г. Става дума за 40-метрова линия с над 50 движения и серия от пет боулдър проблема (един 7B+, три 8A-та и един 8A+), с лоши почивки между тях. Американецът обясни, че като баща на две деца, за него е било лично предизвикателство да си докаже, че може отново да запише подобно постижение 10 години след последното си 9b+.

През 1997 г. Шарма печели Световната купа в спортното катерене в дисциплината "трудност". Най-известен е обаче с премиерите си в скалното катерене на много трудни маршрути. Считан е за един от най-влиятелните представители на спортното катерене. През 2001 г. преминава първото 9а+ в света - Realization/Biographie. През 2008 г. изкатерва и първото 9b - Lumbo Love. През 2013 г. става вторият човек, преминал 9b+ - „La dura dura”. След Волфганг Гюлих през 80-те години, Шарма е считан за новия най-силен катерач в света, като предава щафетата на Адам Ондра преди 10 години.

Sleeping Lion 9b+

Снимка: Riki Giancola


Лавини паднаха между височинните лагери 1 и 2 на Анапурна и на Манаслу. Снегът е нестабилен, но надпреварата с времето продължава. И този сезон на всеки осемхилядник в Хималаите има желаещи да поставят различни рекорди, като повечето бързат за следващ връх.

Българинът Господин Динев се изкачи до 5700 м виочина на Анапурна, като вече има нощувки в Лагер 1 и Лагер 2, а в момента се възстановява в Базовия лагер.


Господин Динев

Снимка: Личен архив на Господин Динев


Аклиматизационни ротации там прави и 21-годишният пакистнаски рекордьор Шехрозе Kашиф, който през 2022 г. беше записан в Рекордите на Гинес като най-младия човек в света, изкачил Еверест и К2, на 19-годишна възраст. Шехрозе изкачва по-ниски върхове в алпийски стил от едва 11-годишен, а на първия си осемхилядник - Броуд Пик, стъпва, когато е на 17. За да стане най-младият притежател на т.нар. Хималайската корона му остават още 4 върха. На Анапурна е и неговият сънародник - Саджид Садпара, който също е от новото поколение пакистански алпинисти, вече излезли от ролята на носачи и гонещи лични и национални постижения.


Шехрозе Кашиф

Снимка: Фейсбук страница на Шехрозе Кашиф


До дни в Базовия лагер на Анапурна се очаква да пристигнат и двама поляци, които ще направят опит да се изкачат до върха и да се спуснат от там със ски. Бартек Зиемски (Bartek Ziemski) и Освалд Родриго Перерия (Oswald Rodrigo Pereria) искат да изкачат Анапурна, а после и Дхаулагири, без допълнителен кислород и без лични шерпи, а после да се спуснат със ски от двата осемхилядника.

Миналото лято Бартек, който е в Националния отбор на Полша по алпинизъм, изкачи Броуд Пик и Гашербрум II, а после се спусна от тях със ски в рамките на седмица. Перерия е полско-португалски журналист. През февруари 2018 г. отразяваше на място полската зимна експедиция на К2, а после участва в още 3 полски експедиции - до Нанда Деви - Изток, Лхотце и Батура Сар. През зимата на 2020-2021 г. снимаше филм по време на историческата експедиция на К2, когато непалците осъществиха първото зимно изкачване на този връх. През лятото на 2021 г. изкачи без допълнителен кислород Броуд Пик. Сега отново ще играе ролята и на оператор.


Двамата поляци

Снимка: Patryk Sandach


49-годишният полско-руски алпинист Денис Урубко разкри плановете си, след като беше известно, че се готви да посети Пакистан със своята любима Пипи Кардел идното лято. Двамата ще се опитат да изкачат Гашербрум I по нов маршрут. Освен това, Урубко е поискал разрешение от китайските власти за солово изкачване на Еверест по нов маршрут през пролетта на 2024 г. Денис Урубко е осмият човек в света, изкачил 14-те най-високи върха на планетата без допълнителен кислород. Има 25 изкачвания на осемхилядници, някои от тях премиерни. Така например, през 2005 г. стъпва на Броуд Пик, преминавайки през неизкачваната дотогава Югозападна стена. Година по-късно прави премиено изкачване на Манаслу от Североизток. Следват нови маршрути към Чо Ою, Лхотце, Гашербрум II. През 2009 г. със Симоне Мoро осъществява първото зимно изкачване на Макалу, а през 2011 г. с него и с Кори Ричард записват и първото зимно изкачване на Гашербрум II.

Денис Урубко

Снимка: Фейсбук страница на Денис Урубко


Днес в долината на хижа Вихрен се провежда ски-рали Пирин - Купа Пройката, най-старото подобно състезание в България. Първата подобна надпревара се организира през април 1968 г., в рамките на зимната републиканска алпиниада с център хижа Вихрен. Импулсът, който води до там, е участието на българи в ски-рали Леко, Италия, провеждано под патронажа на легендарния Рикардо Касин. Българският отбор е в състав Енчо Петков, Кънчо Долапчиев и Младен Катранджиев. Въпреки не дотам добрата екипировка и липсата на опит в подобен род състезания, българският отбор се превръща в голямата сензация, като заема третото място, след отборите на Германия и Италия. След прибирането си в България Енчо Петков включва ски-ралито в програмата на Зимната републиканска алпиниада в Пирин. През 90-те години състезанието не се провежда няколко години и през 2000-та е подновено по инициатива на един от най-добрите ни състезатели в тази дисциплина - Николай Проев-Пройката. През 2011 г. обаче той загива на слизане от шестхилядника Чако в Хималаите. От тогава организатор на ски-ралито е сдружението, носещо неговото име. 

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Законите на Мърфи

29.09.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 29 септември 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 30.09.24 в 10:33
Слав Киров - вляво

Екстремните спортове 24 август - 29 септември 2024

22 - 29 септември Слав Киров завоюва сребърен медал на Европейското първенство по спортно катерене за юноши и девойки в дисциплината "боулдър". Още двама български катерачи влязоха в първата десетка на първенството във френския град Троа - Ида Христоскова стана осма при девойките, а Валисия Мей - десета. С рекорден брой участници премина..

публикувано на 29.09.24 в 12:17

22.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 22.09.24 година.

публикувано на 22.09.24 в 11:24
Катя Паскалева

Катя Паскалева - актриса като картина

Катя Паскалева е една от енигмите на българското кино и българския театър. Звездата ѝ изгрява със знаменитата роля в "Козият рог", а до края на живота си Катя Паскалева се снима в над 20 филма и прави десетки впечатляващи роли в театъра. Наричат я актрисата – картина. Красотата ѝ, бликаща от дълбоките ѝ и чувствени бадемови очи, е покоряваща, а мащабите..

публикувано на 18.09.24 в 03:00

15.09.2024 Законите на Мърфи

В звуковия файл можете да чуете рубриката " Законите на Мърфи" от 15 септември 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 16.09.24 в 09:21

Възрастова астрология

Астроанализът според годините на човека се нарича още Възрастов хороскоп. Той има 12- годишна периодичност, в която всеки цикъл се нарича "знак". Тази структура установява съответствие между 12-те знака и 12-те възрасти на човека. Те имат свои особености и за да бъдат разбрани, помага съответният знак. Човекът е подвластен на 12..

публикувано на 15.09.24 в 11:15

08.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 08.09.24 година.

публикувано на 08.09.24 в 08:15