Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В България няма система за стратегическа комуникация"

Йордан Божилов: Трябва да има медии, на които вярваме. БНР разполага със система за проверка на факти

"Нашата предизборна кампания беше изпълнена с дезинформация от някои партии"

Йордан Божилов
Снимка: БНР
рябва да има медии, на които вярваме. Те имат много важна роля в т.нар. проверка на факти. БНР разполага с такава система". Това обясни пред БНР Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност. Той е сред организаторите на международна конференция "Замъгляване на истината, дезинформация в Югоизточна Европа", която започва днес.

"Ще се опитаме да дадем практически насоки как да преодолеем този проблем. Дезинформацията е риск, който влияе върху всички сфери на обществото".

Тя се разделя на няколко категории, посочи той. 

"Едната е несъзнателно създадена. Но има и съзнателно изкривяване на информацията. Нашата предизборна кампания беше изпълнена с дезинформация от някои партии. 

Има и трета група-чуждо или външно манипулиране на информацията. Това са  опити на други държави да влияят върху политическите процеси. Югоизточна Европа е изправена най-вече пред това чуждо влияние".

Има различни канали, по които дезинформацията навлиза. 

"Става основно през социалните медии. Това може би е новото в разпространението на този вид дезинформация. Случва се бързо и безконтролно. Живеем в т.нар. куполи от социални мрежи. Другият механизъм са специално създадени медии, които разпространяват чужда информация. Има механизми през политически партии и неправителствени организации".

Забързаният в делата си човек няма време да проверява информацията и ключово е критичното мислене, смята Божилов. 

"Децата трябва да се научават на такова още в училище. Важна е и степента на образование".

В България няма система за стратегическа комуникация, посочи той. 

"Когато се предлага едно или друго решение на обществото, то трябва да е обосновано"

Цялото интервю на Веселина Миланова с Йордан Божилов може да чуете в звуковия файл.  


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Масова смяна на членове на СИК във Велико Търново

Започваха масовите смени на членове на секционните избирателни комисии в област Велико Търново. По искане на една от политическите партии Районната избирателна комисия вече е заменила всичките ѝ представители в 6 от 10-е общини в региона. Политическата партия е поискала смяна на 72-а свои представители в изборните секции. От Районната..

публикувано на 02.10.24 в 15:17
Атанас Запрянов

Данните от черната кутия на разбилия се край Граф Игнатиево самолет са предоставени на Военната прокуратура

Данните от черната кутия на учебния самолет, който се разби край Граф Игнатиево и загинаха двама пилоти, са снети успешно в Чехия и са предоставени на разследващия екип от Военната прокуратура у нас.  Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  Предстои информацията да бъде анализирана и разчетена. "Комисия работи в Министерството..

публикувано на 02.10.24 в 15:13
Мирослав Зафиров

Мирослав Зафиров: Международната общност трябва да излезе на полето на истинската дипломация

Международната общност трябва да излезе на полето на истинската дипломация. За това призова в ефира на БНР Мирослав Зафиров, дипломат, политически съветник на Мисията на ООН в Израел.  "Има международни документи, върху които можем да стъпим и да водим разговори, но те не се прилагат де факто. Разрушен е международният ред". Този процес..

публикувано на 02.10.24 в 15:00

Състоянието на жената, скочила от 3-тия етаж при пожар в София, остава тежко

Жената, която заради пожар скочи от третия етаж на къща в центъра на София, е настанена в клиниката по изгаряния в болница "Пирогов" в тежко състояние.  Това съобщиха за БНР от лечебното заведение. Жена е в тежко състояние в "Пирогов" след пожар в София Тя е с обширни изгаряния и през следващите дни, когато състоянието й бъде стабилизирано,..

публикувано на 02.10.24 в 14:41

Иван Костов: Управлението на Сакскобургготски и на Станишев доведе мафията на власт

Управлението на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев доведе мафията на власт в България . Това заяви пред БНР Иван Костов, министър-председател на България от 1997 до 2001 г., който представи новата си книга "Свидетелства за прехода 2000 - 2009 г.". " Има доказана пълна слепота на полицията и на прокуратурата по отношение на..

публикувано на 02.10.24 в 14:08

Украинските сили се изтеглят от Вугледар

Украинската армия съобщи, че се изтегля от източния град Вугледар в Донецка област, тъй като е изправена пред интензивни руски атаки и риск да бъде обкръжена. "Върховното командване даде разрешение за маневра за изтегляне на частите от Вугледар, за да се спаси личният състав и военното оборудване и да се заеме позиция за по-нататъшни..

публикувано на 02.10.24 в 14:06
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Запрянов за кризата в Близкия изток: Държавата трябва да е подготвена за най-лошия сценарий

Рисковете за България при усложняване на ситуацията в Близкия изток ще бъдат обсъдени на заседанието на Съвета по сигурността, което премиерът свиква в 17 часа днес. "Трябва да отчитаме при една ескалация бежанските потоци естествено ще се увеличат. Освен това, терористични действия са възможни на ислямистките организации в европейските страни...

публикувано на 02.10.24 в 13:50