Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златко Димитров: Съдебният процес за престъпленията в бивша Югославия може да отнеме години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Хага тази седмица започна нов съдебен процес за престъпления, извършени при кървавото разпадане на бивша Югославия през 90-те години на миналия век. По-точно за един от последните етапи от разпадането й - войната в Югославия.

Подсъдими са бившият командир на Армията за освобождение на Косово Хашим Тачи, бившият ръководител на нейното разузнаване Кадри Весели, говорителят й Якуп Красничи и още един високопоставен бивш косовски албански бунтовник - Реджеп Селими. 10 обвинения бяха повдигнати срещу тях - за гонения, отвличания, мъчения и убийства на над 100 души - сърби, роми и политически опоненти на АОК от косовската албанска общност.

Процесът се провежда в Хага, но в косовски съд, наречен Специализиран съд, който беше създаден през 2015 година да се занимава специално с престъпления, извършени от Армията за освобождение на Косово. Съдиите и прокурорите в тази институция не са граждани на Косово - за да се изключи каквото и да е влияние върху тях от силни политически фигури в тази страна. След войната Тачи беше премиер и президент, Весели беше председател на парламента, а Красничи два пъти беше изпълняващ длъжността президент.

Съдебният процес може да отнеме години, изказа мнение пред БНР дипломатът Златко Димитров - доктор по международно право, бивш ръководител на канцеларията по политически въпроси на мисията на ОССЕ в Косово, по-късно част от екипа на специалния пратеник на генералния секретар на ООН за Косово Марти Ахтисаари.

"Ако вземем предвид най-известния обвиняем Хашим Тачи, че е бил не само бивш премиер и президент на Косово, но е бил и ръководител на Армията за освобождение на Косово, тук е необходимо да се отбележи, че той беше политически ръководител на АОК. Вероятно защитата ще пледира, че той не е издавал военни заповеди, не е имал контрол върху полевите командири на АОК. Ако успеят да го докажат, е възможно съдът да осъди Тачи. Ако обаче обвинението успее да докаже, че АОК е била децентрализирана, не е имала единно военно командване, а полевите командири са отговаряли за съответната зона за действие и са имали пълна отговорност за извършването на каквото и да е, включително тежки престъпления, то тогава е възможно обвиненията срещу Тачи да бъдат снети. Предстои да видим. Съдът е напълно независим, в него работят професионалисти", коментира той в интервю за предаването "Събота 150". 

Златко Димитров обясни, че една от причините съдът да заседава на територията на Нидерландия, а не в Косово, е необхоидмостта съдебният процес да бъде извършен в обстановка, която да не пречи на съдебната процедура и производство

"Това се прави в интерес на свидетелите на обвинението, жертвите на престъпленията, за някои от които има информации, че са били заплашвани, че техният живот е под риск или техни близки също могат да бъдат заплашвани. С тези съображения - да се осигури обективна съдебна процедура, без съдиите, без свидетелите да бъдат заплашвани, да могат спокойно и без риск за тях да изложат своите показания и самата процедура да приключи по безпристрастен начин. Това е едно от съображенията, затова съдът се намира на територията на Нидерландия и персоналът на съда да не бъдат граждани на Косово, а да са международни служители". 

Съдът беше създаден преди около 8 години, припомни Димитров, но подчерта, че самото му създаване е свързано с много процедури и подготовка, което отнема време. 

"Не е лесно да бъде подготвено обвинението срещу такива тежки престъпления, включително военни. Затова обвинението беше повдигнато 4 години по-късно. За да се подготви такъв сложен съдебен процес, е необходимо време, финансиране", обясни той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жена и дете пострадаха при взрив на газова бутилка в Хасково

86-годишна жена и 7-годишно дете пострадаха при взрив на газова бутилка в Хасково.  Инцидентът е станал около 10.30 часа в дома им, когато жената включила газов котлон.  Последвала експлозия, след която възрастната жена е успяла да изведе детето от помещението.  Пострадалите са откарани в болницата.  Детето е с 35 процента изгаряне по крайниците и..

публикувано на 01.05.24 в 13:33
Община Болярово

10 млн.лв. за ремонт на водопроводна мрежа очакват в селата до Болярово

В крайграничната община Болярово очакват 10 млн. лева от държавния бюджет за реализация на проектите, одобрени за финансиране в края на миналата година. Със средствата ще бъдат ремонтирана водопроводната мрежа в две села с остаряла и крайно амортизирана водопроводна мрежа. Средствата са предназначени за основен ремонт на водопроводната мрежа в..

публикувано на 01.05.24 в 13:30
Клисура

Христина Калчева: Малко са онези, които както клисурци, отстояват докрай на дадената клетва

Годишнината от Априлското въстание днес се отбелязва тържествено и в Клисура – градът, известен със славното си участие в събитията от 1876 г. и с желанието и решителността на жителите му да се включат в борбата за Освобождението на България. "Малко са селищата, които могат да се похвалят с такова изключително достойно участие във..

публикувано на 01.05.24 в 13:25

Ескалират протестите в Тбилиси срещу законопроекта за чуждестранното влияние

Протестите в Тбилиси ескалират. Грузинската полиция е задържала 63 души по време на снощните демонстрации срещу законопроекта за чуждестранното влияние в столицата. Грузинските сили за сигурност използваха водни оръдия, сълзотворен газ и шокови гранати срещу хилядите протестиращи пред парламента късно снощи. А лидерът на основната опозиционна партия..

публикувано на 01.05.24 в 13:12
възстановка

Родолюбци от клуб "Традиция" показват, че историята не е само суха фактология

Българската история е не само в учебниците и в летописите. Тя "оживява" чрез възстановките на различни периоди и събития, които правят родолюбивите мъже и жени с различни професии, обединени в клубовете "Традиция". Един от тях е във Велико Търново.  Историята не е само сухи дати и фактология. Историята е емоция и това показват при..

публикувано на 01.05.24 в 13:00
Възстановка на Априлското въстание на площада в Копривщица

В Копривщица бяха пресъздадени моменти от Априлското въстание

За поредна година в Копривщица бяха пресъздадени моменти от Априлското въстание във възстановка на площад "20 - ти април". Градът е един от най-значимите за българската история, родно място на Любен Каравелов, Димчо Дебелянов, Тодор Каблешков, Георги Бенковски и редица други дейци.  По тесните калдъръмени улички на Копривщица..

публикувано на 01.05.24 в 12:50
Шествие на КТ

Шествие на КТ "Подкрепа" и рок концерт в Деня на труда в София

"Работни места, заплати и сигурност" - това е надсловът на традиционното шествие на Конфедерацията на труда "Подкрепа" по случай Международния ден на труда. Шествието започна в 11 часа на столичния площад "Света Неделя" в София и ще завърши с рок концерт пред музея "Земята и хората".  Шествието премина по бул."Витоша", бул. "Патриарх Евтимий", ул...

публикувано на 01.05.24 в 12:48