Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Турция - с любов! Носталгия и надежда за по-добра България се преплитат в посланията на сънародниците ни

Истанбул
Снимка: Мира Стефанова

В Турция живеят 350 наши сънародници с двойно гражданство. Близо 70 хиляди от тях гласуваха на предсрочния вот за 49-ото Народно събрание в южната ни съседка. ДПС спечели вота на избирателите в Турция и този път. Подкрепата за движението е 93%. След месец българските изселници ще участват и в друг ключов избор, но за Турция – на 14 май там ще гласуват за парламент и президент. Какво очакват след двата вота турците с български паспорти?

Мира Стефанова разговаря с изселници в Одрин, Чорлу и Истанбул. 

Ние сме с двойно гражданство, но милеем и за България, и за Турция“, казва роденият в Кърджали Джеват Гюнеш, който живее в Одрин.

„Каквото и да се случи сърцето винаги тупти за България!“, добавя Рени Башаран от село Костино, която е тръгнала към Турция с изселническата вълна в началото на 90-те години на миналия век. Спомня си за това време с болка: 

Чорлу

Ако имах възможност щях да тръгна още в началото на Възродителния процес. На никого нищо не сме направили, но нямаше работа и икономиката спря. Дойдохме в Турция със съпруга ми. Семействата ни останаха разделени. Майка ми, брат ми и сестра ми останаха в България. Вече 35 години съм Чолру. Сърцето ни е в България! Там сме родени. Тук ни е мило, но все нещо ни дърпа към България. Името не сменя националността на човека“.

Запознат с живота и от двете страни на границата е и Джеват Гюнеш. Казва, че разделителните линии и границите са само в главите на политиците, не на обикновените хора. Доказателство за това е помощта след разрушителните земетресения в Турция през февруари и подадените по съседки ръце – от България: 

„Българите първи ни съдействаха. Това е мотото на парламента: Съединението прави силата. Няма как да се делим. Моите съседи не са само етнически турци. Те са българи, роми, арменци, евреи – няма разлика“.

Одрин

На всички български избори гласува и родената в Котел Севинч Кобакова. Тя живее в Истанбул, в населения с българи квартал Физузкьой, където има 500 къщи на изселници от Котел: 

Винаги гласуваме. Очаквам след тези избори всичко да се уреди, да се върнем да живеем в България, да се увеличат пенсиите на пенсионерите, да намалят тока. Родена съм в Котел. Там живяхме хубав живот. Имам къща там. Един месец съм в Котел през лятото и ми е хубаво. Когато тръгвахме към Турция, не мислехме да се връщаме в България, но сега всичко се промени. Там ни е по-хубаво. Тук печелим, там ще харчим“.

С Голямата екскурзия към Турция през 1989 година потегля и Севда Добринова от Разград: 

„Учихме и живяхме там с мечти за бъдещето обаче друго стана. 30 години вече съм в Турция. Ако не беше станала Голямата екскурзия, бихме останали в България – тя ми е родината“. 

Тази година турците с български паспорти имат шанс да участват в промяната на бъдещето на две държави. 70 хиляди души отидоха до урните, за да гласуват за 49-ия български парламент – с 12 хиляди повече в сравнение с последния вот преди шест месеца. А на 14 май турците с български паспорти могат гласуват на парламентарните и президентските избори в Турция. 

Истанбул, Авджълар

Хюлия Алтън от Сдружението на балканските турци в квартал "Авджълар" в Истанбул, където живеят над 10 хиляди изселници, участва активно за пети път в организацията за български избори: 

„И двата избора са прекалено важни.“

За изборите – политическите и в живота – говорим и с Ефраим Камбероглу, световен и европейски шампион по борба, напуснал България преди повече от 30 години: 

„1989 година с Голямата екскурзия дойдох в Турция, но младините ми и най-хубавите ми години останаха там“.

Камбероглу обяснява разликата между правилата в политиката и спорта след поредната пета борба в свободен стил за Парламент за последните две години: 

„В политиката трябва да си много гъвкав. При спортистите такава гъвкавост няма“.

Изборни гласове в Турция не се печелят с една вечеря, а с добра организация, разяснява политическите правила Зюрфеттин Хаджиоглу от Конфедерацията на балканските румелийски турци и посочва причините за трайния изборен успех на Движението за права и свободи в Турция. И на този вот ДПС спечели 93% от гласовете в южната ни съседка: 

Другите партии не изявяват интерес да привличат хора от турската общност, да правят политика с тях. В последните избори две партии идват тук, срещат се с някой, някоя вечеря и се връщат. Не става така. Тази партия, дето взема голямата торта, има представители, отговарящи за Република Турция – за Тракийския район, за Истанбул, за Бурса, за Мармара, за Измир и тия представители работят всеки ден“.

Хюлия Алтън добавя: „Двойните граждани се доверяват на ДПС, защото това е единствената партия, която винаги идва при тях“.  

„Ако аз имам проблем с българското законодателство кой ни помага по тази тема? ДПС има повече почитатели, защото се грижи повече за българските изселници“, казва Джеват Гюнеш.  

Резултатите от гласуването в секция в Авджълар

Какво очакват сънародниците ни в Турция след изборите за 49-то Народно събрание:

По-хубава България, по-чиста и по-спокойна България. Да е приятно на всеки и на всички“.

„След тези избори, ако има още едни, няма да има гласоподаватели. Това да са ни последните избори. Имаме надежда, че за България всичко ще бъде много хубаво“. 

„Дано да се състави правителство. Политиците да се обединят за бъдещето на България, че много се мъчите!“ 

„Най-важното е да има правителство и повече работа за народа!“

„Искам всички да са с много по-добри условия, защото на всеки човек е даден един живот“.

Одрин

Неизвестните около формирането на правителство в България остават. Остават и въпросителните какво ще се случи след ключовите парламентарни избори в Турция в средата на май. И след тях турците с български паспорти очакват голяма промяна:  

Представете си цяло едно поколение само с Ердоган! Каквото каже той, това става!“

„За нас са важни и двата избора. Невинаги човек може да има такова право да гласува за бъдещето на две различни държави. Хората са тези, които трябва да размърдат лостовете, за да има нещо положително!“

„Очаквам голяма промяна за Турция!“

„Държавата ще се промени. На 15 май ще се събудим много щастливи!“ 

Снимки: Мира Стефанова

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Севдалин Духнев

Севдалин Духнев за това как се прави и как се бие тъпана в далечна Америка

В поредния епизод на рубриката “Америка - илюзии и реалности” гост е Севдалин Духнев - майсторът на тъпани и мебели. Роден в Силистра , живял в София, от 20 години заедно със семейството си е част от българската общност в Чикаго. Казва, че не прави планове за бъдещето, но много му се иска един ден да се върне там, където е роден и да продължи да..

публикувано на 29.04.24 в 10:24

Петър Вутов: Всеки Божи храм е притегателен център за вярващите

Днес, когато православният свят празнува Вход Господен в Йерусалим - празникът на възторженото посрещане на Христос в светия град, ще ви направим съпричастни на една история за вярата и чудодейната й сила. Ще ни я разкаже Петър Вутов от мездренското село Игнатица. Пенсиониран инженер, дипломиран богослов, страстен писател и задълбочен..

публикувано на 28.04.24 в 07:18
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59