Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: Да се прави коалиция с хоризонт няколко месеца е несериозно

Най-вероятно сега преговарящите ще направят правителство, питаме кой ще бъде опозиция, коментира бившият вицепремиер и бивш евродепутат

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

"Да се прави коалиция с хоризонт няколко месеца е несериозно."

Това заяви пред БНР Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, социален и външен министър, както и бивш евродепутат, сега директор на Европейската агенция за подобряване на условията за живот и труд.

Той вижда проблем в начина, по който в момента се водят преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

"Изреждането на купчина закони, които ще се приемат, показва пренебрежение към законодателната дейност. Един закон не е ценен само с това, че се приема, а че се прилага. Хората ги интересува какво ще се случи, а не какво ще пише в "Държавен вестник". Трябва да има политически ангажимент за прилагане."

"Публиката седи, гледа с интерес, не вижда съдържание. Един списък със закони не е съдържание, а лоша практика", подчерта Калфин.

"Приемането на закони, за да ни приемат в Шенген или да ползваме някакви пари от ЕС – няма кого да излъжем с това нещо. Това е за вътрешната публика. В момента се опитват да излязат от тези твърди позиции – започнаха да си говорят, само че го правят по един неособено прозрачен начин."

Относно бюджета Калфин посочи, че "на правителството му трябва бюджет" и "естествено, че нов кабинет ще го направи".

"Ако се създаде работеща коалиция, тя ще има собствения си почерк върху законопроектите. Служебният кабинет няма как да носи отговорност за каквото и да било."

По темата с изтеклите отдавна мандати на редица държавни органи Ивайло Калфин коментира, че би се притеснил, "ако се събере сега един парламент да напълни всички тези постове и да се разпусне", което определи като реалистичен вариант, но "изключително лоша практика".

Най-вероятният вариант е сега преговарящите да направят правителство, няма значение чий мандат ще се използва, смята бившият вицепремиер.

"Мандатът не носи допълнителни точки в управлението."

Винаги, когато първите две партии в парламента направят правителство, питаме кой ще бъде опозиция, изтъкна още той.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Симидчиев след взривовете край Елин Пелин: Здравен риск има за възрастните и хронично болните

Здравен риск за живеещите в близост - в рамките на километър-два, до взривените складове с фойерверки в Елин Пелин има само за възрастните и за хора с белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от ПП ДБ: "Като цяло инцидентът увеличи фоновото замърсяване във въздуха, но не в нива, които са..

публикувано на 26.07.24 в 11:18

Взривовете затихват, все още летят осколки

Взривовете на фойерверки затихват - каза Кирил Желев от Специализирания отдел за борба с тероризма, който е на мястото на инцидента в Елин Пелин. Все още летят осколки при взривовете. Огнищата се възпламеняват през определено време, каза комисар Желев. Още не е целесъобразно да се влиза и с какъвто и да вид техника, за да се проверява..

публикувано на 26.07.24 в 11:11
Васил Терзиев

Терзиев: Няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в Елин Пелин

В момента няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в складовете за пиротехнически средства в Елин Пелин. Това съобщи кметът на столицата Васил Терзиев, като се позова на данните от мобилната измервателна станция, която снощи беше разположена в района, за да следи качеството на въздуха и движението на облаците, образували се при пожара...

публикувано на 26.07.24 в 10:53

Прокуратура в София ръководи разследването на инцидента край Елин Пелин

Окръжната прокуратура в София ръководи разследването за взривовете и пожара край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. С постановление на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов разследването е възложено на Националната следствена служба. Извършени са разпити на свидетели. Оглед ще започне, незабавно след като приключат действията..

публикувано на 26.07.24 в 10:49
Бойко Борисов

Борисов за промените в Конституцията: Приехме предложенията на Христо Иванов, надявам се да са били правилни

Каквото и да е решението на КС, оттук насетне подобни промени трябва да се правят много внимателно. Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той отговори и на въпрос дали смята за грешка промените в основния закон: "За миналото не съжалявам никога, защото и да се вайкаш, и да съжаляваш – полза няма. Това, което знам..

публикувано на 26.07.24 в 10:39

Съдът образува дело по жалбата на Андрей Гюров против отстраняването му от БНБ

Върховният административен съд образува дело по жалба на отстранения подуправител на БНБ Андрей Гюров. Жалбата е постъпила вчера в деловодството на съда, а делото е насрочено за разглеждане на 2 август.  На 16 юли Управителният съвет на БНБ реши, че Гюров трябва да спре да изпълнява функциите на подуправител и ръководител на управление..

публикувано на 26.07.24 в 10:20

Малинов: Очаква се "Мини Марица-изток" да са на загуба за 2024 година в размер на над 200 милиона лева

Само за първите пет месеца на тази година загубата на дружеството "Мини Марица-изток" е в размер на близо 100 милиона лева, отчете по време на изслушване в Народното събрание служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Той информира, че дружеството е завършило на загуба от над 137 милиона лева за 2023 година и допълни: "Към края на май..

публикувано на 26.07.24 в 10:18